Wat doe jij als jouw kind een stormachtige dag heeft…

Wat enorme windkracht was er even geleden over Nederland! Mijn hele huis kraakt en klettert van alle kanten. Buiten, tijdens het uitlaten van onze labrador, had ik ook geen grip en controle meer op wat er gebeurde. Kliko’s papier waaiden open. Ik probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar het was onbegonnen werk. Lege groenkliko’s waaiden onverwacht door de straat voor mijn neus. Ze blokkeerden mijn pad en ik kon mijn gewenste passen niet meer voorzetten. Soms voelde het zelfs even zo heftig dat mijn adem afgesneden werd. Dat ik mezelf krachtig staande moest houden en mijn hoofd maar even af moest wenden naar een andere richting.

En dat deed mij denken aan de temperamentvolle vraagstukken die bij mijn praktijk Pluk! Kindercoaching terecht komen.

kind stormachtige dag

Wat wat doe je als je kind een stormachtige dag heeft?

Windstille dagen…. daar dobber je wel lekker op door als ouder en kind. Maar op stormdagen kun je er soms samen niet doorheen. Het vraagt aandacht. Ook als jouw kind een stormachtige dag heeft. Waarop spontaan uit het niks tornado’s ontstaan. Linksom en als dat niet werkt nog even een flinke vlaag rechtsom. Met hier en daar een felle bliksemflits. Terwijl het daarvoor nog windstil was. En nu opeens code Oranje! Het kan je als ouder machteloos en hopeloos laten voelen. Door de vingers geglipt en zo machtig dat je niet weet hoe je nog kan ingrijpen. Daar sta je dan. Met flinke donderwolken om je heen.

Wat is er nodig om weer samen richting windstil te gaan?

In ieder geval om als ouder ook de pas op de plaats te maken. Krachtig te blijven staan in deze situatie van samen overleven. Jullie weg is geblokkeerd en vraagt aandacht. Wat zit er achter deze stormbui? Wat wil er eigenlijk gezien worden achter deze temperamentvolle buien? En wat heeft jouw kind dan nodig om de luwte weer te vinden?

Krachtig staan is vooral belangrijk. Dat is een fijne houvast in de storm voor jouw kind. Stel dat jij het in deze orkaan ook opgeeft? Hoe zou dat voelen voor jouw kind? Wat ook kan helpen is je hoofd even afwenden. Zelf jouw rust bewaren voor je jezelf ook verliest in de storm en samen afwaait. Even de rust en vertrouwen bij jezelf opzoeken voor je weer verder handelt.

Lees ook: temperamentvolle kinderen, hoe ga je daar mee om?

Heb vertrouwen dat het goedkomt

Vertrouw dat het wel weer goed komt. Het blijft niet stormen. Ook deze storm zal vanzelf weer gaan liggen. Vertrouwen en ontspannen zijn fijn in deze buien van overleven! En geloof mij …. Je kind doet het niet expres. En het hoort er ook gewoon even bij. Niet meer voor rede vatbaar ….. dus laat de luwte van de storm zijn weg vinden.

Want met deze temperamentvolle buien vol eigen sterke wil klettert en kraakt het ook volop. Waait alles even open. Even is er bij jouw kind geen grip en controle, maar bij jou als ouder waait het soms ook even weg. Dat ook jij alles probeert te redden en in te zetten, maar dat het dan ook zo’n onbegonnen werk lijkt? Dat jij je geblokkeerd voelt en merkt dat jouw gewenste passen niet meer vooruit gaan. Dat jouw adem er soms ook even van blokkeert!

Want storm mag er zijn! Het hoort er bij, net als de zonnige dagen vol plezier, de lentedagen vol groei, de grauwe dagen met rust, de herfstdagen van loslaten en de regenachtige dagen met wat verdriet. Alleen kun je om storm echt niet heen en vraagt het jouw helpende kijk!

Mooie boeken:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven