Vanaf wanneer mag jouw kind zijn telefoon in de slaapkamer meenemen?

We weten het allemaal, en toch doen we het ook allemaal. Of bijna allemaal. Je telefoon in de slaapkamer houden s’nachts is niet goed voor je. Tenminste, dat wordt gezegd. In verband met straling en dergelijke bijvoorbeeld. Maar een telefoon in je slaapkamer kan ook slecht zijn voor je sexleven. Of voor je nachtrust omdat je social media niet los kan laten bijvoorbeeld. Redenen te over om je smartphone beneden te laten liggen en niet mee te nemen als je gaat slapen. Maar doe je dat ook? En wat als je kind erover begint dat hij of zijn de telefoon mee wil nemen naar de slaapkamer. Wat zijn daar de regels over bij jullie?

Telefoon in slaapkamer

Telefoon in slaapkamer meenemen; welke regels hanteren jullie voor jezelf en je kinderen?

Ik zal het maar eerlijk toegeven. Ik vind het een lastig onderwerp. Op veel vlakken probeer ik logisch na te denken voordat ik een beslissing ergens over neem. Maar op sommige gebieden red ik het niet met alleen logisch nadenken. En die telefoon is er een van. Want als ik alleen logisch zou nadenken, dan zou ik me bedenken dat die telefoon niet persé mee de slaapkamer in hoeft.

Aan de andere kant zegt mijn hoofd dat het toch wel fijn is om bereikbaar te zijn. Stel dat er wat gebeurt met mijn schoonmoeder en ze ons probeert te bellen? Als de telefoon beneden ligt dan hoor je hem niet eens overgaan. En wie heeft er tegenwoordig nog een vaste telefoon waardoor je je smartphone niet mee naar boven hoeft te nemen? Wij niet.

Naast dat ik bereikbaar wil zijn vind ik het zelf ook heerlijk om voordat ik ga slapen nog even wat social media te checken of een filmpje te kijken. Na 10 minuten beginnen mijn ogen dan zwaar te worden en leg ik hem op de draadloze lader. Zo heb ik mijn mobiel bij de hand en is hij de volgende ochtend weer klaar voor gebruik.

Moeilijk slapen met een telefoon in de slaapkamer

Deskundigen geven aan dat het niet slim is om je telefoon in de slaapkamer bij je te houden. Om te beginnen zijn er mensen die last hebben van het blauwe licht. Zeker vlak voordat ze gaan slapen. Daarnaast kan een telefoon je nachtrust verstoren door bijvoorbeeld geluid te maken of te trillen. En dat wakker worden heeft impact op de hoeveelheid uren slaap die je krijgt. Ook wordt er aangegeven dat de straling niet goed voor je is.

Toch is dit voor ons nog steeds geen aanleiding geweest om de telefoon de slaapkamer uit te bannen. Wie van jullie doet dit wel?

En dan de telefoon bij je kinderen in de slaapkamer

En nu wil ik graag nog even ‘next level’ als het gaat over het issue van een telefoon in je slaapkamer. Misschien doe jij het zelf wel, maar heb je je voorgenomen het niet toe te staan bij je kinderen? Of maak jij je er niet zo druk over?

Bij de puber

Wij hebben inmiddels een puber van bijna 17 in huis die het niet meer dan normaal vindt om zijn telefoon mee naar boven te nemen. Ik weet nog dat het eerste moment van die telefoon in de slaapkamer ontstond toe we hem toestonden om in een vakantie de telefoon een keertje mee te nemen naar boven. Hadden we nooit moeten doen! Van het een kwam het ander en voor ik het wist was het voor hem normaal om zijn telefoon mee naar bed te nemen.

Nu heb ik niet het idee dat het momenteel een probleem is. Hij screent nog even zijn social media en gaat daarna (volgens mij) vrij snel slapen. En daarnaast is hij ook al ‘bijna’ volwassen. Verder mogen al zijn vrienden ook de telefoon mee naar de slaapkamer nemen dus hij ziet sowieso geen probleem. Maar toch blijft het aan mij knagen. Ben ik een loedermoeder die haar kind blootstelt aan straling en ben ik onverantwoord bezig?

Wie van jullie herkent deze tweestrijd? De tweestrijd tussen opvoeden, loslaten en zelf laten bepalen. Man, jaren terug was het opvoeden toch een stuk makkelijker. Toen lagen de telefoon problemen een beetje in de lijn van nieuwe telefoon hoesjes aanschaffen omdat ze uitgekeken waren op de oude. Of juist meehelpen de bestaande telefoonhoesjes te pimpen omdat dochterlief dat zo graag wilde.

Bij de tiener

Gelukkig hebben we bij Lotte de situatie nog onder controle bij het slapengaan. Die heeft nog geen telefoon op haar slaapkamer. Alhoewel de eerste situatie waarin ik heb toegegeven al gepasseerd is. Afgelopen weekend vroeg ze of ze op zaterdag haar telefoon mee naar de slaapkamer mocht nemen. Al haar vriendinnen doen dit ook (jaja, dat riedeltje ken ik inmiddels wel). En dan kan ze op zondagochtend even lekker op bed blijven liggen en filpmjes kijken.

Ik snap natuurlijk helemaal dat dat lekker is om zo wakker te worden. Dus ik ging overstag. Gelukkig heb ik er direct bij aangegeven dat ze voor deze ene keer de telefoon in de slaapkamer mocht houden. Maar daarna niet meer. En dat wordt nu nog goed geaccepteerd.

Ik ben dus benieuwd. Wat zijn jullie regels over het telefoon toestaan in de slaapkamer? Doe je het zelf? En mogen jullie kinderen dit ook? Let me know!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven