Help, mijn kind vloekt! Maak er geen issue van, het heeft ook voordelen

Als je kind vloekt, maak jij er dan een issue van? Ik ben er van overtuigd dat elke volwassene zo nu en dan vloekt. Als je met een hamer op je vinger slaat, je pasgeboren baby midden in de nacht bij het verschonen zijn hele romper onder plast of je bij de kassa van de supermarkt ontdekt dat je je portemonnee vergeten bent. Allemaal van die momenten dat het best even lekker is om f*ck, GVD of sh♥t eruit te gooien. Maar als je kind vloekt, wat doe je dan?

kind vloekt

Wat als je kind vloekt?

Weinig volwassenen maken zich er echt druk om als ze zelf vloeken, totdat ze een kind krijgen. Je hoort toch het goede voorbeeld te geven en dus in ieder geval in het bijzijn van je kind niet te vloeken? Zo heb ik mezelf bij de geboorte van mijn eerste aangeleerd om ipv sh♥t PIT te zeggen. Na even oefenen moet ik bekennen dat het net zo opluchtend werkt. Misschien nog wel beter zelfs, want er zit echt veel felheid in het woord ‘pit’. Probeer maar eens.

Ondanks wellicht fantastisch voorbeeldgedrag, zal je hoe dan ook constateren dat je kind een keer een woord uitkraamt waarvan je denk ‘Dat heeft hij in ieder geval niet van mij!’. Hoe reageer je dan? Word je heel boos? Laat je je kind zijn mond met zeep wassen (ik had vroeger een kleuterjuf, die dit als de oplossing zag…), negeer je het of ga je het gesprek aan?

Lees ook: omgaan met vloeken bij je kind

Vloeken als gevolg van kijken Youtube filmpjes

Ongeveer een jaartje geleden viel het ons op dat onze zoon (toen 9 jaar) het woord GVD zo nu en dan gebruikte. Niet iets waar we blij mee waren. We ontdekten wie zijn inspiratiebron was: Enzo Knol. Onze reactie was destijds: ‘Als dit het gevolg is van het kijken van zijn filmpjes, hebben we liever niet meer dat je die kijkt.’

Wat hij begreep en dus stopte hij met kijken en warempel hoorden we het woord niet meer in huis.

Met de oudste zijn ouders vaak wat naïef en zo dachten mijn man en ik dus (bijna schattig) dat het probleem was opgelost. Deels was dat het ook. Deels ja, want in plaats van Enzo Knol stapte hij over op andere populaire youtubers en die waren geen haar beter. Met als enige verschil dat mijn zoon inmiddels zo slim was om binnenhuis rekening te houden met zijn taalgebruik. Mijn kind voekt niet meer, dacht ik nog…

Afgelopen weekend zat hij lekker in bad en vroeg of hij daar al chillend zijn dagelijks schermtijd mocht inzetten. Prima! Hij vroeg mij een filmpje van Jeremy Frieser – AltijdCompilaties op te zetten. Zelf was ik nog even in de badkamer bezig en hoorde vol verbazing het taalgebruik van deze social influencer. Met een gemiddelde van een scheldwoord of 3 per zin, had ik spontaan wat meer poeder nodig om enige kleur op mijn gezicht te brengen.

Lees ook: Enzo Knol verbieden voor je kind

Hoe pak je het vloeken bij je kind aan?

Mijn hersenen maakten overuren: wat vind ik hier van? En belangrijker nog: hoe ga ik/we hier mee om? Ik dacht aan de quote die ik net daarvoor op kaarten voor ons bedrijf had laten drukken:

Succesvolle opvoeders zijn niet de ouders die geen fouten maken, maar de ouders die leren van hun fouten.

De oplossing van een jaar geleden had duidelijk niet voor een blijvend resultaat gezorgd, dus wat nu te doen? Ik besloot het even te laten voor wat het was en er op een later moment op terug te komen. Daarmee zou ik nu zijn chill-moment niet verpesten, kon ik er mijn gedachten over laten gaan en het met minder emotie op een later moment bespreekbaar maken.

Lees ook: je kind zelfbeheersing leren

Ga in gesprek

Toen we later op de dag in de auto zaten, vroeg ik quasi nonchalant  ‘Wat vind jij van het taalgebruik van Jeremy? Je hoeft geen sociaal wenselijk antwoord te geven. Ik ben oprecht geïnteresseerd in je mening.’ Hij zei dat hij het wel wat veel vond.

Mijn man maakte het gesprek wat toegankelijker door te zeggen dat vloeken, ondanks dat je weet dat het niet goed is, zo nu en dan best lekker is. Hierdoor voelde onze zoon zich vrij om te zeggen dat hij het ook wel ‘cool’ vond. En belandden we in een heel leuk gesprek over favoriete scheldwoorden, echt niet kunnende scheldwoorden, veel en weinig scheldende vriendjes en coolheid.

Hij had begrip voor ons en gebruikt daarom de scheldwoorden binnenshuis nagenoeg niet. En wij begrip voor hem. We zijn ook jong geweest. En zelfs nu we ouder zijn, ontvalt een vloekwoord ons wel eens. En hoe erg is dat nou eigenlijk? Er zijn zelfs meerdere voordelen aan vloeken:

  • het maakt je sterker
  • verzacht de pijn
  • is een vorm van emotionele expressie
  • overtuigingskracht om iets gedaan te krijgen
  • kan een band smeden

Vloeken neemt nog steeds toe

De bond tegen het vloeken bestond in 2017 maarliefst 100 jaar en voert nog immer de strijd. Waarbij ik persoonlijk mijn vraagtekens zet bij het nut daarvan. Zelfs na 100 jaar nobele inzet stijgt het vloekgebruik van Nederlanders namelijk nog steeds. Mede onder invloed van het stijgende social media gebruik en vast ook populaire youtubers – bij Enzo en Jeremy blijft het namelijk niet. Maar niet alleen mijn kind vloekt. Van vuilnisman tot chirurg zelfs 1x per 29 min, we schelden allemaal! Zolang het wat binnen de perken blijft, kun je je afvragen wat nou eigenlijk het probleem is.

Verder kan je je afvragen of je kind vloekt als hij het woord shit zegt. Dit woord wordt immers als zo vaak gebruikt dat het al haast ingeburgerd is. Onze zoon blijft in ieder geval zijn favoriete filmpjes kijken en wij kijken na ons leuke gesprek zo nu en dan eens relaxed mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven