Praten met je kinderen over slechte mensen en de gevaren die er zijn

Het ‘slechte mensen’ gesprek. Heb jij het gesprek over niet meegaan met vreemden al met je kinderen gehad? En zo ja, hoe heb je dat dan aangepakt? De heftige gebeurtenis met Gino in de afgelopen weken heeft veel ouders weer geconfronteerd met de gevaren die er zijn en de risico’s die hun kinderen lopen.

Maar hoe ga je hiermee om? Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over slechte mensen? En wat zijn slechte mensen eigenlijk? Hoe kan je je kind weerbaarder maken zodat ze toch buiten kunnen spelen?

Tips voor gesprek met je kind over slechte mensen en niet meegaan met vreemden.

Het slechte mensen gesprek: tips om het gesprek met je kind aan te gaan

De wereld is verrot. Er zijn zoveel mensen die kwaad willen en jouw kindje moet daar in opgroeien. Hoe ga jij jouw kind tegen de slechte mensen beschermen? Zonder je kind te traumatiseren? En zonder je kind alle vrijheid af te nemen natuurlijk. Want ook dat hoort bij opgroeien en opvoeden. Je zal ze toch een keer moeten loslaten.

Of dat je een goed gesprek met je kinderen over dit onderwerp kan hebben hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kinderen.

Een kind van een jaar of 4-6 zal wellicht niet helemaal snappen wat je verstaat onder ‘slechte mensen’. Hoe moeten zij dat dan gaan beoordelen? Als ze wat ouder zijn dan begrijpen ze je misschien beter, maar vergeten doen ze ook snel weer.

Je kinderen niet meer ‘loslaten’ is geen oplossing

Je kinderen niet loslaten is eigenlijk niet de oplossing voor deze situatie. Loslaten hoor bij het opgroeien en hoe moeilijk het ook voor jou als ouder is, je kind leert ervan. Blijf je -omdat je bang bent voor vervelende situaties- je kinderen te lang bij je houden dan kan dat ook weer consequenties hebben voor je kind op latere leeftijd.

Kinderen krijgen namelijk meer zelfvertrouwen als je ze loslaat. Uiteraard verschilt het per kind wanneer dat moment van loslaten is aangekomen en jij als moeder weet dat over het algemeen het beste in te schatten. Wanneer je jouw kind alleen buiten kan laten spelen bepaal je dus zelf.

Hoe herkent je kind slechte mensen of vreemden?

Dit is eigenlijk het meest lastige. Je kan je kinderen vertellen dat ze niet met vreemde mensen mee mogen gaan. Maar wanneer is iemand vreemd in de ogen van je kind? Als ze hem/haar niet kennen?

Maar wat nu als er iemand bij je kind komt die ze niet kennen, maar die iemand heeft een politieuniform aan? Jouw kind zal deze persoon herkennen als politie en daardoor de persoon in kwestie vertrouwen. Of dat terecht is, is maar de vraag natuurlijk. Misschien is het uniform niet echt.

Er is ooit onderzoek gedaan waarbij verschillende ouders aangaven dat ze hun kind goed hadden voorgelicht en dat ze overtuigd waren dat die kinderen niet met slechte en vreemde mensen mee zouden gaan. Het werd getest en wat bleek? Al die kinderen gingen gewoon mee. Eerst werd er vertrouwen gewonnen waardoor de kinderen de vreemde niet meer als zodanig herkennen. En dus gewoon mee gaan.

Ik heb ook altijd geleerd dat kinderen niet weten wat er bedoeld wordt met ‘vreemde mensen’. Vreemden mensen zien er ook normaal uit, dus hoe weet je kind dat deze persoon slechte bedoelingen heeft?

weeerbaarheidstraining voor je kinderen

1. Maak je kinderen weerbaarder

Wij hebben er zelf dan ook bewust voor gekozen om onze kinderen op Krav Maga te doen. Al vanaf hun 4e levensjaar. Wij laten onze kinderen redelijk vrij, ze mogen alle sporten uitproberen en ook weer stoppen als ze ergens anders mee willen beginnen.

Maar….. er is één sport verplicht, tot ze het huis uit gaan. Krav Maga (tegenwoordig heet dat bij ons SPEAR). Hier gaan ze sinds dat ze 4 jaar oud zijn iedere week naartoe. Luc is inmiddels 17 en heeft al een brok ervaring achter de rug. Lotte wordt bijna 13 en is voor een meisje al enorm weerbaar.

Op deze trainingen leren ze zichzelf niet alleen te verdedigen, maar worden ook wekelijks allerlei situaties met mensen die slechte bedoelingen hebben besproken. Wat doe je als er iemand ruzie met je maakt? Wat doe je als je gepest wordt? Als er iemand een mes bij zich heeft?

Maar ook: wat doe je als een vreemde je vraagt mee naar puppy’s te gaan kijken? Op haar 4e leerde Lotte al echt ‘oefenen’ met een vreemde tijdens de trainingen. Eigenlijk schattig om te zien, maar ook super leerzaam. Zeker door de herhaling.

Ik kan dit iedereen aanraden, zonder twijfel!

2. Geef zelf voorbeelden van situaties die voor kunnen komen

Je kan bij jongere kinderen zelf ook werken met het geven van voorbeelden. De situaties van hierboven met de puppy’s is een voorbeeld natuurlijk. Maar ook het krijgen van een snoepje of een ijsje van vreemde mensen waarbij je uitlegt dat ze slechte bedoelingen kunnen hebben.

3. Herhalen, herhalen, herhalen dat gesprek over slechte mensen en die voorbeelden

De gesprekken die hierboven benoemnd worden zijn belangrijk om te herhalen. Zonder moord of verkrachtig te benoemen kan je wél vertellen aan je kind dat niet iedereen lief is. En dat sommige mensen kinderen pijn willen doen.

De kracht zit in de herhaling. Blijf dus iedere keer weer kort benoemen waar je kind op moet letten en dat hij of zij zicht bij het buitenspelen aan de gemaakt afspraken houdt. Bijvoorbeeld niet met vreemden mee gaan, geen snoep aannemen en nooit zomaar ergens anders gaan spelen zonder mama aan mama te vragen.

gps horloge voor kind om buiten te spelen met tracker

4. Geef je je kind een alarm mee of een GPS tracker?

Een GPS horloge bestaat al langer natuurlijk. Maar door dit soort situaties worden deze horloges wel steeds meer verkocht. Logisch ook en eigenlijk is het een hele goede investering.

Je kan bijvoorbeeld het one2track GPS horloge gebruiken. Zo’n horloge wordt ‘plug and play’ geleverd. Met prepaid simkaart en een eigen telefoonnummer. Hiermee kan je kind bellen (naar 10 door jou ingestelde telefoonnummers), je kan er precies de GPS lokatie mee zien én het horloge heeft een SOS noodknop!

Vooral die laatste is natuurlijk ook erg handig. Door het indrukken van die noodknop wordt direct de GPS positie doorgegeven via een specifieke melding. Zo ben je als ouder direct op de hoogte als er gevaar dreigt.

[affiliate_products columns=”3″ schema_markup=”1″][/affiliate_products]

5. Spreek een codewoord met je kind af om slechte mensen te ‘ontmaskeren’

Er zijn ook ouders die een codewoord met hun kind afspreken. Door samen een codewoord te hebben dat niemand anders kent kan je ervoor zorgen dat je kind niet zomaar met een vreemde meegaat. Zolang het codewoord niet gezegd wordt mag je kind niet mee gaan. Dat is dan de afspraak die je met je kind maakt om er zeker van te zijn dat hij niet met slechte mensen mee gaat.

Uiteraard is dit geen waterdicht systeem, zodra de vreemde het vertrouwen van je kind heeft gewonnen kan het zomaar zo zijn dat je kindje zich niet meer druk maakt om het codewoord.

6. Betrek ze bij het nieuws

Dit vind ik zelf ook een belangrijke stap. Ik snap dat er ouders zijn die hun kinderen geen angst willen aanjagen met al het nieuws. Toch vinden wij het zelf belangrijk om ze hierin mee te nemen.

Hoe ouder je kind is, hoe makkelijker het ook wordt om hier over te praten natuurlijk, dat is waar. Maar toch kan je bij kleine kinderen ook ingaan op de situaties met slechte mensen in het nieuws. Laat de hele heftige details achterwege, maar geef bijvoorbeeld aan dat er een kindje toch is meegegaan met een vreemde en dat dat kindje nu kwijt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven