Kind wil niet luisteren – en papa en mama worden langzaam gek

Ruzie maken als je net aan de telefoon zit, brutaal gedrag als er bezoek is en treuzelen als er haast is. De meeste kinderen zijn ware meesters in het uitproberen en uitdagen! Juist als het je helemaal niet uitkomt, slaan zij hun slag! Dan kan je het nog zo vaak óf hard zeggen als je wilt. Maar je kind wil niet luisteren. Hoe reageer je daar op als ouder? Boos worden? Onderhandelen? Hier lees je meer over dit soort frustrerende situaties.

Luister eens!

Je kind wil niet luisteren. Ze horen van alles, maar hun ouders toevallig niet. Anders was je vast niet in dit artikel geïnteresseerd. Ten eerste: wanhoop niet. Bovenaan de lijst van opvoedproblemen staat het niet-luister-gedrag van kinderen. Je bent dus niet de enige ouder die struggelt met dit gedrag.

Ouders zeggen op workshops bij de Opvoeddesk altijd: ik had nooit gedacht dat ik zo tegen mijn kinderen zou schreeuwen ‘ik zie haar op zo’n moment niet meer als een zesjarige, maar als een volwassene, die mij bewust dwars zit.’ Wat je ook doet mopperen, waarschuwen of boos worden en dreigen met straf: niets helpt!

Kind wil niet luisteren: zorg voor coaching

Door steeds het accent te leggen op wat je kind niet goed doet, verslechtert de sfeer en krijgt je kind het gevoel dat hij nooit iets goed doet. Je denkt misschien dat kinderen goed gedrag laten zien als je hen er steeds op wijst wat ze fout doen. Het tegendeel is waar. Je kind wil niet luisteren? Zorg dan dat je duidelijk aangeeft wat je bedoelt. Dan wordt je vast ook beter gehoord.

Kinderen zet je eerder op een goed spoor als je duidelijk aan geeft wat dat goede spoor is. Zorg dat je het accent legt op wat ze al goed doen. Maak hen duidelijk welk gedrag je wél wilt zien. Complimenteer je kind, zodra je kind dat goede gedrag laat zien, door te zeggen wat hij precies goed doet en wat het effect daarvan is. Ga juist als je kind lekker zit te spelen naar hem toe en zeg dat hij zo’n goede kastelenbouwer is en bewonder de stevigheid van zijn bouwwerk. Leg uit dat je even moet bellen en dat als de kookwekker rinkelt je weer tijd hebt om hem een verhaaltje over een kasteel voor te lezen. Het gaat erom dat je duidelijk en voorspelbaar bent voor je kind.

Grenzen verkennen

Een kind wil niet luisteren wanneer het grenzen verkent. Jouw grenzen, om precies te zijn. Kinderen hebben het ook nodig om over grenzen heen te gaan. Grenzen toetsen betekent in feite nieuwe kennis en ervaringen opdoen. Zo ontwikkelen kinderen zich juist. Blijkt het ondernemende gedrag voor jou niet toelaatbaar, dan is resoluut optreden een vereiste. Keur duidelijk in korte zinnen het lastige gedrag af. Zo leren zij wat voor jou belangrijk is. Kinderen hebben dan geen keus en dat brengt rust. Ze vinden het prettig als jij de situatie weer meester bent. Blijf je geïrriteerd of half zuchtend en afkeurend reageren en laat je merken dat je er moedeloos van wordt, dan maakt dat je kind juist onzeker.

Is negeren dan de oplossing?

Gedrag dat niet door de beugel kan, mag nooit genegeerd worden. Gaat je kind te ver, doet hij een ander pijn of dreigt er gevaar, dan is negeren dus nooit een optie! Negeren gebruik je vooral bij zeur gedrag. Komen je eigen behoeften in de knel, zeg dat dan direct. Je kind wil niet luisteren, en vertoont gedrag dat niet zomaar genegeerd mag worden. Daardoor zal het ook niet beter worden. Alleen soms wordt goed ouderschap vertaald in ‘geen ruzie met mijn kind.’ Maar juist in het gezin leren kinderen omgaan en rekening te houden met botsende belangen, verschillende wensen en behoeften en het goed-maak-moment na een ruzie. Het is juist de plek waar kinderen kunnen oefenen in het wederzijds respect en leren om hun wensen en behoeften af te stemmen op de groep. Lees hier meer over negeren.

Kind wil niet luisteren: dan maar straffen?

Iedereen wil altijd weten of én wanneer straffen op zijn plaats is… Wanneer je je kind drie keer hebt gezegd dat je bepaald gedrag afkeurt, en hij doet het toch weer, dan is een time out logisch. Een vijfjarige zet je even 5 minuten apart (een minuut per leeftijd) op een saaie plek waar er geen afleiding is. Na 5 minuten kijk je of je kind begrijpt wat je bedoelt met gezellig spelen. Lukt dat weer niet, dan is straf wellicht nodig.

Straffen is meestal het onthouden van iets leuks. Zorg er voor dat je een straf bedenkt die past bij de overtreding. Treuzelt je kind zo lang met eten, dat jullie al klaar zijn, dan moet zij bijvoorbeeld even helpen met de afwas en de lepels en vorken afruimen. Straf je haar door haar het toetje te onthouden, dan zeg je eigenlijk dat het toetje iets extra’s is, en niet tot het gewone avondeten behoort. Straf heeft het meeste effect naarmate je het minder gebruikt!

Lees ook: De sleutel tot succes wanneer je kind niet luistert

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven