Vanaf welke leeftijd laat je je kind zelf taart of cake bakken?

Vanaf welke leeftijd kan je een kind zelf laten bakken. Ik denk dan aan het zelf bakken van koekjes of een cake bijvoorbeeld. Of misschien nog net wat lastiger, wanneer kan je kind alleen een taart bakken?

Vanaf welke leeftijd kan je kind zelf cake of koekjes bakken

Kind zelf laten bakken: vanaf welke leeftijd en help je mee of niet?

Het is natuurlijk een feit dat -als je vroeg begint met samen bakken met je kind- je kind daar zeker veel van leert. Hoe eerder je samen al aan de slag gaat, hoe makkelijker je kind het zal vinden om op een gegeven moment zelf een cake of een taart te bakken. Of koekjes natuurlijk.

Het is een beetje hetzelfde als koken eigenlijk. Als je je kinderen bijvoorbeeld iedere week een keer mee laat helpen met koken, dan zullen ze dat uiteindelijk ook makkelijker zelf een keer doen. Nu is het alleen zo dat de meeste kinderen koken wel even leuk vinden, maar dat de zin daarin toch ook snel weer kan verdwijnen. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Bakken daarentegen… dat vindt ieder kind wel leuk om zelf te doen. Het resulteert namelijk in een zoete lekkernij waar ze naderhand van kunnen snoepen. En welk kind wil dat nu niet?

Maar wat als je niet zoveel samen met je kind hebt gebakken?

Ik moet het eerlijk toegeven. Toen de kinderen klein waren heb ik echt wel eens wat lekkers met ze gebakken. Maar wekelijks in de keuken samen koekjes bakken of een cake in elkaar flantsen? Daar nam ik eigenlijk niet zo de tijd voor. En als ik zie hoe leuk Lotte het vindt om zelf een cake te bakken dan heb ik daar achteraf eigenlijk wel een beetje spijt van. Het is toch heerlijke quality time om samen met je kind zo in de keuken te staan?

Luc die eet het trouwens liever op dan dat hij mee in de keuken helpt 😉 . Maar Lotte heeft in het verleden bijvoorbeeld samen met mij wel eens een appeltaart gemaakt, cake gebakken en ook deze oliebollen cake uit de slowcooker heeft ze mee gemaakt. Hartstikke makkelijk om te maken natuurlijk, zeker als je met een oliebollenmix werkt. Wil jij liever geen cake maken van de oliebollenmix, maar gewoon echte oliebollen bakken, dan vind je hier trouwens allerlei tips voor het oliebollen bakken met die mix. Zo weet je zeker dat je de lekkerste maakt!

Maar even terug naar vanaf welke leeftijd je je kind alleen kan laten bakken. Dat zal per kind verschillen. Uiteraard. Maar twijfel jij nou of je kind al zover is dat je hem of haar alleen in de keuken aan de slag kan laten gaan? Check dan eerst even de tips hieronder.

Hier moet je rekening mee houden als je je kind zelf aan de slag wilt laten gaan

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je kind zelf wil laten bakken. Allereerst is het van belang dat je zelf thuis bent als je kind alleen wil gaan bakken. Of je nu wel of niet te hulp moet schieten doet er nog niet eens echt toe. Je zal toch altijd een oogje in het zeil moeten houden als je je kind zelfstandig koekjes of cake laten bakken.

Lotte is inmiddels twaalf en zij bakt al zeer regelmatig zelf iets lekkers in de oven. Niet al te ingewikkeld. Gewoon, een lekkere boerencake. Of een marmercake bijvoorbeeld. Die heeft ze vorige week nog gemaakt voor Frank zijn verjaardag. Tot nu toe doet ze dat meestal gewoon met een kant en klare cakemix. Gewoon omdat het handig is en ze ook nog sneller zelfstandig aan de slag kunnen op deze manier. Ze kan immers lezen hoe de bereidingswijze is. Op deze manier kan je het als ouder eerder loslaten waardoor je kind nog meer het gevoel heeft dat hij of zij alleen aan het bakken is. Goed voor het zelfvertrouwen! Het enige dat ze zo uit haar hoofd kent is het maken van een mug cake.

Los van het feit of dat je kind al wel zelf met de keukenmachine of de losse mixer aan de slag kan gaan is er altijd nog het element oven. Met twaalf jaar snappen ze wel hoe de oven werkt en snappen ze óók dat ze voorzichtig moeten zijn om dat dit bloedheet wordt. Toch zou ik jongere kinderen nog helpen als ze met de oven bezig zijn. Zo kan je kind wel zelf bakken, maar zorg je ervoor dat ze jou nog even roepen als de koekjes of de cake in de oven mogen. Wel zo veilig.

Lotte werkt dus inmiddels wel zelfstandig met de oven, ook omdat ze er nu fatsoenlijk bij kan. Een jonger kind kan nog niet goed bij een oven die op ooghoogte staat en ook dat brengt weer risico’s met zich mee.

Waarom zou je je kind zelfstandig laten bakken?

  • Heel simpel: ze leren ervan en het is super leuk om te doen
  • Je kan lekker een garde met beslag aflikken
  • Er is wat lekkers bij de koffie
  • Diegene die bakt moet ook de rommel opruimen!

Dat laatste hanteren wij hier in ieder geval als regel 😉 . Hartstikke leuk als je in de keuken aan de slag gaat, maar wel ook even de rommel opruimen. Vanaf welke leeftijd denk jij dat een kind zelfstandig aan het bakken kan? Of misschien moet ik wel vragen… vanaf welke leeftijd zou jij dit je kind toevertrouwen?

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven