Kinderen zitten steeds langer in de luiers. In de jaren ’40 waren de meeste kinderen rond 1 jaar zindelijk, nu is dat gemiddelde gestegen tot 3 jaar. Maar je kind zindelijk maken kan wellicht al veel eerder, check de tips hieronder. Het hangt er vanaf welke methode je toe wilt passen en hoeveel tijd je er in kan steken.
Waarom worden kinderen tegenwoordig zo laat zindelijk?
Kinderen worden tegenwoordig later zindelijk dan vroeger om een aantal redenen. Een ervan is het gemak van de wegwerpluier. Door deze luiers wordt er tegenwoordig minder aandacht besteed aan het zindelijk maken van een kind. Maar ook de heersende opvatting om te wachten ‘tot je kindje er klaar voor is’ is een reden. Deze tendens is ontstaan in de jaren ’60.
Wachten met zindelijk maken tot je kindje er klaar voor is
De invloedrijke en charismatische Amerikaanse kinderarts T. Berry Brazelton begon in de jaren ’60 te verkondigen dat ouders moesten wachten tot hun kinderen er klaar voor waren om zindelijk te worden.
Deze zienswijze werd ondersteund door de toonaangevende American Academy of Pediatrics (AAP). En nog steeds is het de heersende opvatting over zindelijkheidstraining in de Westerse wereld. Later werd Brazelton overigens een boegbeeld voor Pampers van Procter & Gamble. Hij was voorzitter van de Pampers Parenting Institute en hij promootte Pampers maat 6 in reclamespotjes.
Inmiddels zijn er zelfs luiers in maat 8 op de markt voor kinderen vanaf 17 kilo met een leeftijd van zo’n 3 jaar en ouder.
Moet je kind interesse tonen in het potje om te beginnen met zindelijk maken?
Veel ouders verwarren ‘wachten tot het kind er klaar voor is’ met dat het kind uit zichzelf interesse toont in potje of wc. Het is niet nodig hierop te wachten.
De meeste kinderen zijn er al eerder klaar voor en dat is te zien aan andere signalen. Maar veel ouders herkennen die signalen niet of zijn bang om iets te forceren. Fysiek zijn de meeste kinderen echter prima in staat om zindelijk te worden vanaf 18 maanden, lees onze tips hieronder.
De impact op het milieu
Dat kinderen steeds later zindelijk worden heeft een grote impact op het milieu. Een kind in wegwerpluiers produceert zo’n 300 kilo afval per jaar. Dat is zo’n 8% van al het huishoudelijk afval. En wegwerpluiers zijn zeer lastig om te recyclen.
Als kinderen eerder zindelijk worden, besparen we niet alleen op luiers (gemiddeld 500 euro per jaar, gelet op luieraanbiedingen) maar voorkomen we ook een enorme berg afval.
Gevolgen voor kinderen als ze laat zindelijk zijn
Dat kinderen steeds later zindelijk zijn is niet alleen slecht voor het milieu, het heeft ook gevolgen voor kinderen zelf.
Kinderen die later zindelijk worden hebben namelijk een verhoogde kans om problemen te ontwikkelen. Je kind eerder leren om op het potje of de wc te gaan is dus wel degelijk van belang. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderen die pas na hun 3e levensjaar zindelijk worden, vaker last hebben van blaasontsteking, langdurige incontinentie, constipatie of bedplassen.
Methoden om je kind zindelijk te maken
Er zijn verschillende methoden om je kind zindelijk te maken. Op internet is daar veel informatie over te vinden. Je kind zindelijk maken in 3 dagen, kind georiënteerd zindelijk maken, een geleidelijke aanpak, in blote billen laten lopen, beloningsstickervellen, plaswekkers etc.
Er zijn zo veel methodes voor het zindelijk maken van je kind dat het verwarrend kan worden. En jij wil vooral weten welke aanpak het beste zal werken voor jou en je kindje. Toch?
Grofweg zijn er drie methoden/categorieën.
1. Babyzindelijkheidscommunicatie
Met babyzindelijkheidscommunicatie kan je vanaf de geboorte beginnen. Hiermee leer je de taal van het lichaam van je baby. Je voelt aan wanneer hij of zij moet plassen of poepen en dan houd je hem of haar boven het potje.
Hierdoor kan het kind snel zindelijk worden. Met deze aanpak kost het zindelijk maken van je kind relatief veel tijd en energie. De meeste ouders van tegenwoordig hebben daar weinig tijd voor. Deze methode wordt veel gebruikt in Afrika en Azië, waar veel moeders hun kind de hele dag bij zich dragen, maar mag niet ontbreken bij de tips om je kind zindelijk te maken.
2. De geleidelijke aanpak voor het zindelijk maken van je kind
Bij de geleidelijke aanpak ga je langzaam het potje introduceren bij je kind. Hierbij ga je de luier en het potje afwisselen om zo je kind zindelijk te maken.
Zo begin je bijvoorbeeld eerst in de ochtend op het potje en bouw je dit langzaam op naar de avond, zodat het kindje na 3 tot 6 maanden geen luier meer hoeft te dragen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld gebruik maken van beloningsstickers.
3. Je kind zindelijk maken in 3 dagen tot een week
Met deze methode kan je kindje in een paar dagen zindelijk worden. Je switcht in één keer van luier naar onderbroek. Daarna moet je een paar dagen intensief oefenen met je kindje. Zo kan je je kind zindelijk maken in 3 dagen tot een week.
In het begin heb je dan veel ongelukjes (dus veel dweilen) maar de meeste kinderen hebben het snel door. Elk ongelukje is een leermoment en brengt je kindje weer een stapje dichter bij het zindelijk worden. Hoe je dit precies aanpakt vind je bijvoorbeeld bij de methode van De Pot Op.
Tip: start in de zomervakantie. Dan is het lekker weer en heb je zelf alle tijd.
Wanneer ga je beginnen ?
Wanneer je kan beginnen, ligt aan zowel kind als ouder. Elk kindje ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.
Maar het is fijn om op tijd te beginnen met zindelijk worden. Kinderen zijn namelijk tot ongeveer 24 maanden nog vrij meegaand. Vanaf 24 maanden krijgen ze steeds meer een eigen willetje. Ze komen erachter dat ze ook “nee” kunnen zeggen. Begin dus op tijd. Vanaf 18 maanden kan je meestal al aan de slag.
Wanneer je kan beginnen hangt ook van jou als ouder af. Jij moet de tijd en ruimte hebben om ermee aan de slag te gaan. Wil je weten of jij en je kindje er klaar voor zijn? De Pot Op app heeft handige vragenlijstjes om te testen of jullie er klaar voor zijn.
Do’s en dont’s zindelijk worden
Ga je aan de slag met zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal zaken belangrijk.
- Leg jezelf en je kindje je geen druk op, probeer positief en relaxed blijven. Dan is de kans groter dat je kindje deze houding overneemt.
- Kies een aanpak die echt bij jou en je kindje past.
- Het is een bijzonder moment voor een kindje én ouder om zindelijk te worden, dus geniet ook vooral van deze mijlpaal!
- Jij ben de gids. Wat voor aanpak je ook kiest, jij bent je kind aan het stimuleren om iets te leren. Hierin neem jij als ouder de leiding, net zoals bij tandenpoetsen. Je hoeft niet te wachten tot je kindje zelf interesse gaat tonen in potje of wc.
- Jouw reactie heeft impact. Heeft je kind een ongelukje? Word dan niet boos, blijf altijd kalm en positief. Want als je boos wordt, kan een kind gestressed of bang worden om iets verkeerd te doen. Om goed te kunnen plassen en poepen is ontspannen heel belangrijk.
- Relax & keep smiling! Uiteindelijk wordt elk kind zindelijk 😉.