Kinder korfbal; alle informatie over deze fijne balsport

Korfbal les voor je kind? Waarom niet? Op een verjaardag vertelde mijn buurmeisje dat ze op kinder korfbal zit en dit zo leuk vindt. Ik vroeg haar wat er dan precies zo leuk aan was en kreeg zo’n enthousiast verhaal! Deze laagdrempelige sport voor kinderen en alle ins en outs deel ik graag met jullie.

kinder korfbal spot voor kinderen
Stockfoto van korfbal door KeremGogus

Wat is kinder korfbal precies?

Mogelijk herinner je het nog uit je basisschool – of middelbare schoolperiode, de lessen korfbal die gegeven werden. In het kort komt het erop neer dat in elk team zowel jongens als meisjes spelen. Het is een gemengde sport en dat is op zich als teamsport best een beetje bijzonder. Daarnaast zorgt het voor een leuke dynamiek.

Het speelveld is bij korfbal verdeeld in 2 vakken, ook bij de kinder variant. In ieder vak spelen 2 meisjes en 2 jongens van het ene team tegen het andere team. Jongens spelen tegen jongens en meisjes spelen tegen meisjes. Iedereen heeft een eigen tegenstander. Een hele duidelijke sport dus, iedereen weet zijn of haar taak en kan zich hierop richten.

Er zijn aanvallers en verdedigers. Als je verdediger bent steek je één of twee handen op voor de tegenstander die je verdedigt. Het kind probeert zo om te voorkomen dat het andere kind de bal over kan spelen naar een aanvaller van zijn eigen team en dat er zo in de korf gescoord wordt. Korfbal is continu samenspelen. Je mag niet met de bal lopen waardoor je erg gericht bent op je teamleden.

Na een bepaalde tijd of na 2 doelpunten wordt er van vak gewisseld en moet je dus in de andere korf proberen te schieten.

Voor en nadelen van korfbal voor kinderen

Volgens mijn buurmeisje bestaan er geen nadelen aan korfbal 😉 .

Teamsport

De voordelen van korfbal zijn in de eerste plaats dat het een teamsport is. Deze teams zijn hecht en er zijn activiteiten die verder gaan dan alleen op het korfbalveld. Zo gaat het team van mijn buurmeisje geregeld met elkaar naar de film en spreken ze ook wel eens bij elkaar thuis af na een wedstrijd om bij te komen of de overwinning te vieren. Door de kleine teams en de duidelijke rolverdeling komt het bij korfbal onder andere aan op samenspelen, je probeert de bal zo vrij te spelen of te verdedigen dat jouw team in de korf kan schieten.

Relatief goedkope sport

Korfbal is vergeleken met andere sporten een stuk goedkoper. Naast de contributie zijn er wel wat dingen om aan te schaffen, denk aan de outfit en schoenen en een wedstrijdtas voor als er een wedstrijd is maar deze vallen gelukkig nog in een betaalbaar budget.

Je kind kan al op jonge leeftijd starten met korfbal

Bij diverse clubs bieden ze al korfbal aan voor peuters, om zo spelenderwijs vertrouwd te raken met de bal en het samenspel te stimuleren. Het komt geregeld voor dat de kinderen van een heel gezin op de korfbal zitten en door de peuterkorfbal kun je dan zelf op eigen niveau en in je eigen team mee trainen. Kinderen van 4 en 5 jaar trainen met allerlei ballen en werken vooral aan overgooien en het vangen van de bal.

Duidelijke regels

Korfbal is een duidelijke sport. Je weet je positie, je weet wie je gaat verdedigen en ook dat je na een aantal minuten of doelpunten van vak wisselt. Ook de regels zijn duidelijk van de sport, dit geeft kinderen veel veiligheid.

Enkele korfbalregels:

  • Met de bal mag niet gelopen of gestuiterd worden
  • De voet mag de bal niet raken
  • Ook het stompen met je vuist van de bal is niet toegestaan
  • Als je door de tegenstander verdedigd wordt, mag je niet op de korf schieten

Korfbal gaat het hele jaar door

Je kunt het hele jaar door trainen met korfbal, ook je kinderen. Vanaf 7 jaar is dit 1 keer in de week. Kinderen worden naar niveau en leeftijd ingedeeld.

Nadelen

Dit is geen nadeel voor het kind, maar als ouder ben je wel geregeld aan de beurt om te rijden. Er zijn wekelijks wedstrijden op zaterdag en die zijn ook vaak ‘uit’. Ook draait deze club veelal op vrijwilligers, waardoor ze het reuze prettig vinden als je een bardienst wilt draaien of zelfs trainer of scheidsrechter op structurele basis wilt zijn.

Wat kost kinder korfbal?

Voor mijn buurmeisje is de contributie € 7,- per maand nu ze 8 jaar oud is. Voor haar broertje van 5 zijn hun ouders maandelijks € 5,80 kwijt.

Daarnaast schaf je schoenen aan, als je kind op het veld traint schaf je schoenen met noppen aan ( vergelijkbaar met voetbal ) en als ze in de zaal binnen trainen schaf je speciale zaalschoenen aan. Met het trainen dragen kinderen een shirt, korte of lange broek of rok gemaakt van soepel materiaal.

Is een sociale sport met veel samenspel en duidelijke regels iets voor jouw kind? En is het voor jou als ouder geen probleem om hier zelf tijd in te steken door naar wedstrijden te rijden en eventueel vrijwilligerswerk op de verenging te verrichten? Ga dan zeker eens bij korfbal kijken!

Liever toch een andere sport doen? Check dan de informatie over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven