Kinder voetbal; hellup mijn kind wil op voetbal

Het is zover, je kind mag een sport uitkiezen en kiest voor.. voetbal! Iets wat in de top 10 van sporten voor kinderen hoog scoort is voetbal. Maar ben je net als ik nog niet helemaal thuis in deze wereld van kinder voetbal, trainen, voetbalkleding en wedstrijden?

Dan vertel ik je graag wat ik geleerd heb na wat vraag – en zoekwerk bij fervente voetballers. Zo weet je in ieder geval waar je aan begint als jouw kinderen op voetbal willen!

kinder voetbal
Stockfoto van voetballende kinderen door Fotokostic

Waarom voetbal bij veel kinderen hoog scoort

Ik begrijp het wel, die keuze van voetbal en dat het zo populair blijft. Als team samenwerken en lekker in de buitenlucht rennen en je richten op de bal en medespelers… dat klinkt niet slecht toch?

Sowieso is de beweging goed voor kinderen maar ook de hechte vriendschappen die er opgebouwd worden vind ik persoonlijk een pré van deze kindersport.

Daarbij leren kinderen ook dat winnen en verliezen erbij hoort, je speelt voor je plezier en als je verliest je het winnende team netjes een hand geeft. 

En niet onbelangrijk.. ze leren goed te luisteren naar de aanwijzingen van de trainer en sommige kinderen oefenen ook een beetje in zelfbeheersing.. je kunt de bal immers niet de hele tijd zelf houden.

Vanaf welke leeftijd kan je kind aan voetbaltrainingen deelnemen?

Hier bij ons in de omgeving wordt er aan zogenaamd kaboutervoetbal gedaan. Kinderen van 5 jaar mogen dan trainen met de beginselen van het voetbal en er worden ook kleine wedstrijdjes tegen elkaar georganiseerd.

Dit is echter niet bij alle voetbalclubs zo. Er zijn ook voetbalclubs waarbij een kind vanaf 7 jaar instroomt bij de F’jes en daar mee gaat trainen. Alle voetbalclubs die ik gebeld hebben geven aan dat een gratis proefles mogelijk is.

Wat heeft je kind nodig om aan voetbal te kunnen meedoen?

Afhankelijk van het seizoen kun je starten met de aanschaf van een voetbaltenue, scheenbeschermers, voetbalschoenen, voetbalsokken en voetbalschoenen.

Bij Decathlon vind je betaalbare kleding en accessoires voor voetbal

Als het kouder wordt is thermo kleding nodig en een sporttas is handig om alles in op te bergen. Mocht je kind een positie als keeper op het oog hebben, dan zijn keepershandschoenen nodig.

Scheenbeschermers en voetbalsokken

Ai wat kan dat zeer doen als je een schop tegen je schenen krijgt, laat staan een bal of een voetbalschoen met van die noppen.

Fijn dus dat scheenbeschermers en voetbalsokken verplicht zijn. Je hebt scheenbeschermers met klittenband en met een ‘sleeve’. De sleeve trekt je kind om zijn kuiten aan en daaronder stopt het de scheenbeschermer. Je kunt de scheenbeschermer ook onder je voetbalsok stoppen.

kinder voetbal schoenen, wat kosten voetbalschoenen

Kinder voetbalschoenen

Je kent ze vast, met van die grote noppen onder de zool. Ze worden ook wel kicksen genoemd en de eerder genoemde noppen zorgen voor grip en dat voetballers minder snel uitglijden.

Op het voetbalveld zie je allerlei voetbalschoenen van Nike tot Adidas tot Kipsta.

Tip: let bij het kiezen van de schoenen allereerst op de vorm van de voet van je kind. Is het een brede of een smalle voet? Ook is het belangrijk om rekening te houden met de soort ondergrond waarop het traint, is dit op kunstgras, echt gras of binnen in een gymzaal? Hier vind je nog meer informatie voor de aankoop van voetbalschoenen.

Nog een hele handige tip: Als je kind op voetballen zit, dan heb je dus stinkende voetbalschoenen in huis. De Shoefresh is echt dé uitkomst om bijvoorbeeld sportschoenen (maar ook handschoenen) te drogen én de stank te verwijderen. Ideaal apparaat! Hier lees je hoe de Shoefresh werkt.

Via deze site kun je meer informatie vinden om tot een goede keuze te komen.

Kinder voetbal tenue

Tijdens trainingen draagt je kind een voetbal tenue. Ze zijn er in allerlei merken en ook voor ieder budget. Als er een wedstrijd is speelt je kind in een wedstrijd tenue.

Het is verschillend of je deze koopt of leent. Als ze te leen zijn dan krijg je van tijd tot tijd een grote tas mee naar huis met de tenues van het hele team om deze te wassen.

De zeeman heeft zelfs voetbaltenues zag ik in de folder en een ander prijsvriendelijk merk voor voetbalkleding en accessoires is Kipsta.

Kipsta voetbal tenues voor kinderen vind je hier

Thermokleding

Met koud weer kan het fijn zijn als je kind thermokleding aan heeft onder zijn voetbalkleding. Er zijn echter ook kinderen die bij kouder weer gewoon in hun korte voetbalbroekje en shirtje over het veld rennen.

Dit is dus een beetje afhankelijk van je kind en hoe rustig je zelf als moeder staat aan de zijlijn bij koudere temperaturen.

Meer vragen en antwoorden over voetbalsport voor kinderen

Een voetbal heeft je kind zelf niet persé nodig, maar de meeste kinderen die op voetbal zitten zijn zo enthousiast dat ze ook thuis graag een balletje schoppen. Een leuk idee voor een verjaardag misschien? Een voetbal cadeau geven aan je kind.

Wat zijn ongeveer de kosten voor kinder voetbal

Voor een outfit ben je gemiddeld € 80 tot €100 kwijt, afhankelijk van de merken die je hiervoor kiest. Een tenue kan rond de €40,00 kosten, scheenbeschermers € 10,00 voetbalsokken € 8,00 en voetbalschoenen € 25,00.

Tip: Op marktplaats kun je ook vaak voetbalschoenen en dergelijke vinden, kinderen groeien er zo snel uit.

De contributie is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Voor één jaar ligt de contributie tussen de € 50,00 en € 150,00. Gemiddeld genomen is de contributie in de Randstad en grote steden wat hoger om op kinder voetbal te kunnen.

Hoe vaak wordt er getraind bij voetbal voor kinderen?

Bij de twee plaatselijke voetbalclubs in onze buurt trainen kinderen 1 keer in de week 1,5 uur en hebben ze iedere zaterdag een wedstrijd. Dit kan uit zijn (dus in een andere plaats voetballen) of thuis, op het eigen veld.

Zijn er op structurele basis wedstrijden?

Ja. De contributie van voetbal is laag in vergelijking tot andere sporten en dit komt onder andere door het grote aantal vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

Als ouder zal er waarschijnlijk ook een beroep op je gedaan worden om te rijden als er een uitwedstrijd is, in sommige gevallen om een kantinedienst te draaien en er zijn ook vaders en moeders die de rol van scheidsrechter of trainer op zich nemen.

Hoe lang duurt een kinder voetbal wedstrijd?

De duur van een kinder voetbal wedstrijd is ook weer afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

  • In de leeftijd van 6 en 7 jaar spelen ze 8x 5 minuten
  • In de leeftijd van 8 en 9 jaar spelen ze 2x 20 minuten
  • Kinderen van 10 jaar oud spelen een wedstrijd van 2 x 25 minuten
  • Kinderen in de leeftijd van 11 t/m 13 jaar spelen 2x 30 minuten
  • In de leeftijd vvan 14 en 15 jaar spelen ze 2 x 35 minuten
  • In de leeftijd van 16 en 17 jaar oud spelen ze 2x 40 minuten
  • Zijn de kinderen 18 jaar en ouder dan spelen ze 2 x 45 minuten, net als volwassenen voetbal

Is jouw kind geen voetbal type? Vorige week schreef Mirjam een stuk over freerunning voor kinderen. Wellicht is dat iets?

1 gedachte over “Kinder voetbal; hellup mijn kind wil op voetbal”

  1. Beste, Graag wil mijn kind van 9 jaar op voetbal inchrijven, graag wil ik weten wat moet ik doen om hem in te schrijven. wij wonnen in het centrum Amsterdam.

    MvG R El Haddad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven