Kinderboeken over vaders: vijf klassieke pareltjes over papa’s

Vroeger vertelde mijn oma ons graag verhalen. Die begonnen altijd, zonder uitzondering, met: “Er waren eens een vader, een moeder, en twee kinderen”. Familie doorsnee dus. Toch zijn er natuurlijk een heleboel variaties op deze gezinssamenstelling te bedenken. Er waren eens twee papa’s en drie geadopteerde kinderen… Om maar een voorbeeldje te noemen. Daarom hoeven kinderboeken ook niet alleen maar over vaders én moeders te gaan. Wij zetten dit keer de vaders in het zonnetje. Of liever gezegd: de kinderboeken doen dat. Check onze top 5 van kinderboeken over vaders maar eens. Het zijn echte klassiekertjes! Heb je zelf nog ideeën, dan horen we die natuurlijk graag van je.

Lees ook: Kinderboek – Papa en mama wonen apart

kinderboeken over vaders

Kinderboeken over vaders en hun kroost

Moeders en hun kinderen, dat blijft toch een speciale band. En dat schreeuwen wij moeders maar al te graag van de daken. Of schrijven er blogsites mee vol. Maar vaders hoor je veel minder over de speciale band met hun kids. Niet dat die er niet is; integendeel. Misschien zijn ze te stoer en mannelijk om het daar al te veel over te hebben? Ach, als ze het zelf niet doen, schreeuwen wij het wel even voor ze van de daken: Papa’s zijn fantastisch! Daarom hebben wij een paar kinderboeken over vaders op een rijtje gezet. Zijn jouw spruiten stiekem echte papa’s-kindjes? Of zoek je een leuk voorleesboek voor vadertje lief? Dan zijn deze kinderboeken over vaders goeie tips. Stuk voor stuk gaan ze over de band tussen vaders en hun kinderen. Fantastische vaders zijn het! Al hebben ook die natuurlijk hier en daar hun mannelijke minpuntjes.

Lees ook: Vaderschap maakt mannen aantrekkelijker

weltrusten kleine beer

Voor de kleintjes: Welterusten, kleine beer

Wat een heerlijk klassiekertje is dit fijne prentenboek! Welterusten, kleine beer wordt nu al vele decennia door ouders voorgelezen. En nog steeds is het een goed boek, zeker als je kleintje nog bang in het donker is. Dat is kleine beer namelijk ook. Maar gelukkig is daar grote beer, die het kleintje letterlijk én figuurlijk verlichting weet te brengen. En die ondanks de grote woeste beren-look toch een grote teddybeer blijkt te zijn. Zoals het een papa betaamt 😉 . Een toppertje onder de kinderboeken over vaders als de kleintjes nog voorgelezen moeten worden. Dat kan papa dan mooi doen.

dribbels lieve papa

Classic: Dribbels lieve papa

Dribbel, misschien ben je er zelf nog wel groot mee geworden. Ook deze kinderboekenreeks is natuurlijk een echte classic. En wij houden hem er graag in! Dribbels lieve papa is een heerlijk prentenboek. Ideaal voor papa’s van peuters! En voor papa’s die eigenlijk niet zo van lezen houden 😉

hoe overleef ik mijn vader

Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij)

Vaders zijn niet altijd geweldig. Moeders ook niet trouwens. En het contact tussen vaders en dochters ook niet. Zeker niet na een scheiding, als je je vader daarna nog maar zelden ziet. Dat is Rosa tenminste overkomen. Gelukkig mag ze nu met haar vader en een paar vriendjes op vakantie naar Marokko. Hoewel, wat moet ze eigenlijk allemaal tegen hem zeggen? Zal dat wel goed komen?

‘Hoe overleef ik’ is een bekende kinderboekenreeks geschreven door Francine Oomen. Hoe overleef ik mijn vader (en hij mij) is daar het 13e deel van. Een humoristisch boek over vaders en dochters met toch een tikkeltje spanning. Zoals je dat wel vaker ziet tussen vaders en dochters.

Otje, kinderboeken over vaders

Otje

Ook een heerlijk klassiekertje onder de kinderboeken over vaders. Otje! En haar vader die heet Tos. Otje is geschreven door Annie M.G. Schmidt en dan weet je al dat je bij leesgrage kindjes wel goed zit. Tussen Otje en haar vader zit het trouwens ook wel goed. Al heeft Tos ook wel een behoorlijk minpunt… Hij heeft namelijk met enige regelmaat last van woedeaanvallen. Van het kaliber schreeuwen-smijten-schelden en vooral met spullen gooien. Dat heeft Tos al ooit zijn papieren gekost. En wie geen papieren heeft, die heeft een probleem. Als Tos ook nog eens zijn baan als kok kwijtraakt begint voor hem en Otje een groot avontuur. Gelukkig hebben ze elkaar! Maar voor hoe lang nog?

Daantje de wereldkampioen

Daantje de Wereldkampioen

Als er één schrijver is die tot de verbeelding van kinderen kan spreken is het volgens mij wel Roald Dahl. Daarom mag hij zeker niet ontbreken in dit lijstje klassieke kinderboeken over vaders. Bovendien maakt het bij Dahl niet uit hoe oud een boek is. In 2016 werd zijn Grote Vriendelijke Reus nog op film uitgebracht. Iets minder bekend maar niet minder leuk is Daantje de Wereldkampioen. En een echt pareltje als je het over kinderboeken over vaders hebt!

Daantjes moeder is overleden toen hij nog maar een baby was. Dat is vreselijk, maar gelukkig heeft hij zijn vader. Want het is een fantastische man, met de meest fantastische ideeën. Samen wonen ze in een woonwagen naast het tankstation en de garage die ze runnen. Daantje heeft zich in zijn jeugd nooit één seconde verveelt. Maar als hij er achter komt dat zijn vader er een geheime hobby op na houdt wordt het allemaal wel erg spannend… Het mannelijk minpuntje van Daantjes vader? Hij is verslaafd aan stropen. Wij geven alvast de boodschap weg. Maar vertel hem nog niet aan je kids – of aan papa!

Aan een alledaagse vader heb je niks
waar een kind behoefte aan heeft
en ook recht op heeft
is een vader, die
SPRANKELT!

 

Heb jij specifieke kinderboeken over vaders? Of ken je er een paar? Laat het ons weten, we voegen ze graag toe!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Kinderboeken over vaders: vijf klassieke pareltjes over papa’s”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven