Kinderdagverblijf bemoeit zich teveel met opvoeding

Gemiddeld één op de zeven Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Zoete dranken dragen daar aan bij, dat weten we inmiddels allemaal. Jong geleerd, is oud gedaan; daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan wennen aan de smaak van water. Een kinderdagverblijf kan hier een grote rol in spelen. Kinderdagverblijf smallsteps heeft het drinken van water daarom in haar voedingsrichtlijn vastgelegd. Op 80% van de locaties wordt op dit moment vrijwel alleen nog water of thee gedronken. De DrinkWater campagne van Jongeren Op Gezond Gewicht zorgt voor meer draagvlak en ondersteunt daardoor de acceptatie van meer water drinken door kinderen.
kinderdagverblijf

De inzet van smallsteps is een grote stap voor meer jongeren op gezond gewicht. Aukje Vlaanderen, operationeel directeur: “Bij smallsteps zijn we van mening dat wanneer kinderen vanaf het begin water leren drinken, het een gewoonte wordt. Voor een gezonde levensstijl heb je dan al heel veel gewonnen. Daarom is de samenwerking tussen Jongeren Op Gezond Gewicht en smallsteps voor de hand liggend. Zo hebben zij Drinkwater-pakketten geleverd aan onze kinderdagverblijven en verzorgen we samen op onze locaties voorlichtingsavonden over gezonde voeding voor ouders. Naast het drinken van water en thee op ons kinderdagverblijf hebben we in onze voedingsrichtlijn vastgelegd dat we kinderen als tussendoortje groenten aanbieden en dat we kiezen voor minder vette varianten broodbeleg.”

Kinderdagverblijf en zijn bemoeienis

Ik probeer de kinderen ook te stimuleren zoveel mogelijk water en thee te drinken, dus persoonlijk heb ik hier niet zoveel moeite mee. Maar wat vinden jullie? Gaat het kinderdagverblijf hiermee te ver of vind je het juist een goed idee? Hoe zou jij er tegenover staan als jouw kind alleen thee en water krijgt en daarnaast groenten als tussendoortje? Ik ben erg nieuwsgierig of er ook lezeressen zijn die vinden dat de bemoeienissen in heel het land (en dus ook via dit kinderdagverblijf) inmiddels niet een beetje de spuigaten uitlopen?

Straks krijgen onze kinderen nog te weinig voedingswaarden binnen, we moeten niet vergeten dat kleine kinderen behoorlijk actief zijn en ook wel het nodige moeten verbranden…

Zou de verantwoording hiervoor niet gewoon bij de ouders moeten liggen? Of zijn de meeste van jullie juist blij als de kids niet teveel verwend worden op het kinderdagverblijf ?

 

17 gedachten over “Kinderdagverblijf bemoeit zich teveel met opvoeding”

  1. Ik moest wel wennen aan het beleid met thee en water nu ik na jaren weer op het kinderdagverblijf werk. Persoonlijk vind ik het wel ver gaan,de balans is een beetje zoek en met dit vaste beleid is er geen ruimte meer om zelf na te denken en af en toe een glaasje diksap oid te geven. Margaretha

  2. Mijn jongste gaat inmiddels naar school, maar op het kdv waar hij zat dronken ze ook alleen water. Tussen de middag werd er eerst een boterham met hartig beleg gegeten, als ze daarna nog honger hadden mocht er een boterham met pindakaas of jam gegeten worden. Als vieruurtje kregen ze groente. Soms gestoomde groenten die over waren van de babygroep, soms rauwkost. En dan niet alleen komkommer/tomaat/wortel, maar ook paprika, olijfjes etc. Ideaal, want goed voor de smaakontwikkeling! Traktaties moesten ook gezond zijn. Mijn zoontje heeft ooit zandbakvormpjes getrakteerd, gevuld met rauwkost. Vonden ze hartstikke leuk die kleintjes 🙂
    Dat koekje, dat krijgt hij thuis wel. En als ik hem na mijn werk ophaalde en hij had niet zoveel honger omdat hij om 4 uur zijn buikje nog rond had gegeten aan groente, geen probleem. Terwijl ik het wel vervelend zou vinden als hij om vier uur zijn buik nog gevuld had met chocolademelk en een koek…

  3. Tuurlijk is water gezond en lekker. Maar ik vind alleen water en thee wel heel eenzijdig, gemakkelijk en goedkoop! Er is ook nog vers geperst sinaasappelsap, water met citroen en munt, kefir, yoghurt drink, melk (koe e/o plantaardig) smootie tomatensap, gezonde chocomelk etc Gezonde drankjes en goed voor de smaakontwikkeling!

  4. Avatar foto
    Judith Verbeet

    Rare titel. Natuurlijk is het kdv “medeopvoeder”! Zal wel heel gek zijn als ze totaal niks aan opvoeding daar zouden doen!
    Water en thee is prima. Ik baal er juist van als mijn kind elders vol gestopt wordt met suikers. Ik verwácht van een kdv dat ze verantwoord spelen en eten met mijn kind!
    Natuurlijk willen ze als professional bijdragen aan de opvoeding en gezonde eetgewoontes. Daar betaal ik toch óók voor?
    En groente is helemaal goed. Krijgt mijn oudste ook regelmatig mee naar school. Bijvoorbeeld ekkere snoeptomaatjes (met leuke dierenprikkers) en wortelstengels met dipyoghurt. Smullen maar!

  5. Ik heb daar helemaal geen problemen mee.. Onze kleine man nu 6 maanden en kreeg al vrij vlot water en slappe thee.. Hij vind het heerlijk! Lekker zo houden dacht ik zo.. Ik zou het niet eens op prijs stellen als ze hem op het kdv wat anders zouden aanbieden..
    Wat mij betreft een top initiatief!

    1. Met je eens. Laten we de kids niet verslaafd maken aan suikers, daar is de verleiding uberhaupt al te groot voor. Bij ons op school zorgen we ervoor dat de kinderen gebalanceerd eten. Het zijn gelukkige kinderen 🙂

  6. Tja…. dubbel. Mis wel info. Neem aan dat er ook melk, brood, fruit gegeven wordt? Wat doen ze met traktaties? Als mijn kind er de hele week naar toe gaat, nou dan pas ik voor deze visie. Een peuterkoekje hoort er dan af en toe bij vind ik. Gaat mijn kind maar twee dagen, dan vind ik het weer anders. Dan geef ik zo’ n koekje thuis wel.

  7. ja maar dan moeten inderdaad alle kinderen dat krijgen wij hebben nu op de groep 2 kinderen die van hun ouders geen sap mogen drinken alleen water of thee maar deze kinderen zijn zich heel bewust dat de rest van de groep iets te drinken krijgt wat veel lekkerder is en niet dat ik water drinken zielig vind maar ik zie wel hoe deze kinderen zich dan benadeelt voelen op dat moment en dat vind ik dan wel een beetje zielig

  8. Ik werk zelf op een kdv (ga geen Namen noemen) wat een heel eigen werkwijze + voedingsbeleid hanteert. Ik vind dit iets goeds en sta ook 100% achter de visie. Ik vind het sowieso goed dat er gelet wordt op gezond eten en ben het eens met dat er gezegd wordt dat het vroeg aanleren van een gezonde(re) levensstijl kan zorgen dat het op latere leeftijd allemaal makkelijker is om gezond te leven 🙂
    En daarnaast vind ik dat je als ouder altijd zelf de keuze hebt wat betreft de visie van een kdv; als het goed is krijg je een rondleiding en een gesprek over de werkwijze en als dit niet aansluit bij jouw visie op opvoeding… Dan moet je doorzoeken. Toch?

  9. Ik vind dat ze dit zeker mogen doen. Tenslotte zorgen ze mee voor onze kids. Ik vind dit super. Wil je je kind toch snoep en koek geven dan kan je dat alsnog op de andere dagen en thuis. Ik ben VOOR!

  10. Een kinderdagverblijf werkt volgens een visie, en als ouders het daar niet mee eens zijn zoeken ze maar een ander kdv 😀 Ik vind het heel goed, maar er moet niet overdreven worden.

    1. Ik ben het met je eens, en wat kinderen ook echt nodig hebben is structuur. Dit proberen wij ons eigen kind mee te geven, en hebben gelukkig een goede basisschool gevonden die aan onze wensen voldoet. Natuurlijk zullen de meningen over zo een onderwerp altijd verdeeld zijn..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven