Met kinderen aan tafel eten, met deze tips hou je het gezellig

De avondmaaltijd: hét moment om samen de dag door te nemen. Gezellig, met het hele gezin. Hoewel? Kids kunnen er soms voor zorgen dat het diner in een ware etensstrijd verandert. Hoe zorg je er met kinderen aan tafel voor dat de maaltijd een gezellig moment met elkaar blijft? Want samen tafelen kán en moet eigenlijk ook heel sfeervol zijn. Als de vrede bewaart wordt!

Met kinderen aan tafel? Deze eet-tips houden het smakelijk en leuk

 • Ik geniet van de maaltijd als… Stel jezelf de volgende vraag: Wanneer is de maaltijd geslaagd? Als de kinderen hun bord leegeten of als de sfeer gezellig is aan tafel? Natuurlijk is het belangrijk dat een kind voldoende eet. Maar door uitsluitend te focussen op het leeg krijgen van dat bordje wordt de sfeer nog wel eens vergeten. En dan heeft geen kind nog zin in eten.
 • Laat kinderen zelf hun eten opscheppen Schep niet een heel bord vol. Als je het eten in kleine schaaltjes doet kunnen kinderen het zelf op hun bord scheppen.
 • Afruimen als… Ben je klaar met eten, ruim dan gewoon alle borden af. Gewoon, omdat het tijd is voor het toetje. Laat je kind niet na-eten, word niet boos en geef geen straf.
 • Wel of geen toetje? Straf je kind niet door het toetje te ontzeggen. Toetjes zijn geen cadeautjes, ze zijn onderdeel van de maaltijd en net zo voedzaam.
 • Uit het vuistje Groente (tomaat, wortel etc.) en fruit uit het vuistje is een prima alternatief als kinderen aan tafel traag of weinig eten.
 • Voorkom strijd en gemopper Voorkom gemopper en  een machtsstrijd aan tafel. In een gespannen sfeer krijgt niemand een hap door zijn of haar keel. Praat alleen over wat je kind wel lekker vindt. ‘Ik zie dat je de helft van je aardappeltjes al op hebt. Die vind je lekker hè’.
 • Langzame eters ‘Eet nu eens door, drink nog wat melk…’. Opjagen en aansporen werkt vaak averechts. Geen kind eet beter op commando. Maak met de wijzers van de klok duidelijk wanneer je gaat afruimen en houd je aan die tijd. Laat het eten verder aan je kind over en negeer het getreuzel.
 • Ik zit vol! Dwing je kind niet om zijn bord leeg te eten als hij genoeg gegeten heeft. Het lichaam geeft een signaal en wanneer je dat vaak negeert, leert je kind om te eten wanneer hij geen trek heeft.

Samen is altijd leuker

 • Zien eten doet eten Vaak hoor je dat je kind op de kinderopvang of bij een vriendje veel beter eet. Anderen zien eten, doet eten! Gaan de kinderen aan tafel? Zorg dan dat je ook aanschuift en een boterhammetje pakt.
 • Ook samen koken is een stuk leuker. Betrek je kind bij het helpen klaar maken van de maaltijd. Misschien kan hij of zij de vorken en lepels op tafel leggen en de tomaten wassen. Door bewuster met voeding bezig te zijn gaat je kind heel anders tegen de maaltijd aankijken.
 • Is jouw mini-me een moeilijke eter? Probeer er dan achter te komen wat je kind wel lekker vindt. Maak samen een ‘eetboekje’ over eten en neem het mee bij het boodschappen doen. ‘Spaar’ zoveel mogelijk lekkere dingen: zo wordt proberen opeens leuk en spannend!

Klaar voor de volgende uitdaging?

Hopelijk krijg je met bovenstaande tips van de Opvoeddesk zonder moeite je kinderen aan tafel, én blijft dat ook gezellig. Gelukt? Dan wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Uit eten! Vinden je kinderen het lastig om aan tafel te blijven zitten? Zet jouw glas water op tafel. Als het glas leeg is dan mag je van tafel. Maak er een spel van en maak je kind bewaker van het glas water. Zorg de 1e keren dat het glas sneller leeg is, zodat je kind succes kan ervaren.

 Boekentips

 • Drie haasjes gaan eten, Uitgeverij Kimio
 • Rupsje nooit genoeg, Eric Carle
 • Etenst(r)ijd

Nog meer lezen over aan tafel eten met kinderen? Dan kan je deze artikelen nog checken:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven