Kinderen bewegen te weinig en ouders geven het slechte voorbeeld…

Er wordt nogal eens gemopperd op ‘de jeugd van tegenwoordig’. Te veel schermtijd, te weinig buitenspelen. Meestal denk ik zelf eigenlijk dat het zo’n vaart niet loopt. Maar ook onderzoek zegt nu: kinderen bewegen te weinig. En raad eens van wie ze dat hebben?

Lees ook: Sporten bij kids, moet je dat stimuleren of zie je wel hoe ’t loopt?

Kinderen bewegen te weinig

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van a.s.r., blijkt dat 21% van de kinderen in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar nog altijd te weinig beweegt. Slechts iets meer dan de helft beweegt meer dan een uur per dag. Het absolute minimum voor kinderen om te bewegen. Kinderen bewegen te weinig dus. Dit blijkt ook uit het sportgedrag van deze groep kinderen, want ze sporten niet of nauwelijks. Volgens hun ouders komt dit vooral omdat sport te duur is (28%), het kind andere vrijetijdsactiviteiten leuker vindt (33%) of gewoonweg niet vaker wil sporten (27%). Toch zegt een derde (34%) van de kinderen die geen lid zijn van een sportvereniging zelf wel te willen sporten en bij meisjes is dit percentage zelfs nog hoger (42%).

Is dit herkenbaar voor je? Toen ik dit las had ik wel even mijn twijfels. Zoonlief doet momenteel ‘maar’ 1 sport en heeft tijdelijk ook skilessen wat maakt dat hij nu dus even 2 sporten doet. 2 uur per week is dat. Maar op school gaan ze ook naar buiten, toch? Dan wordt er toch ook gespeeld? En buiten in de tuin voetballen, telt dat dan ook mee? Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat hij wel voldoende beweegt, maar ik twijfelde toch even na bovenstaande. Hoe gaat dat bij jullie?

‘Mijn ouders sporten te weinig’

Kinderen bewegen te weinig, maar hebben dat van geen vreemde. Belangrijk gegeven ook: ruim 40% van de ouders van de kinderen ziet zichzelf niet als sporter of iemand die veel beweegt. En dat ziet het kind: fors meer dan de helft van de kinderen in deze leeftijd (63%) vindt dat zijn ouders (te) weinig sporten. Dit alles blijkt uit het in opdracht van a.s.r. door marktonderzoeksbureau GfK uitgevoerde onderzoek onder ruim 1.000 ouders en bijna 900 kinderen van 7 t/m 14 jaar.

Ai… ik ga 2x per week hardlopen en manlief die tennist 1 x per week en gaat dan ook nog een keer hardlopen. Is dat voldoende dan?

Meer bewegen door de Andere Spelen

Deze cijfers waren mede aanleiding voor a.s.r. om het sportevenement ‘de Andere Spelen’ voor kinderen en hun ouders te organiseren. Met ‘de Andere Spelen’ wilde a.s.r. bijdragen aan de maatschappelijke uitdaging om kinderen meer te laten bewegen: op hun eigen manier en met plezier. Ook wilde het gezinnen in Nederland kennis laten maken met
– minder bekende en betaalbare – ‘andere’ sporten, zoals freestyle frisbee, kaatsen, fierljeppen, onderwaterhockey, sjoelen en bossaball.

andere_spelen

Doe eens wat anders!

81% van de kinderen staat ervoor open om eens een andere relatief onbekende sport uit te proberen. a.s.r. wil ‘helpen door te doen’ en doet dit onder meer door samen te werken met ‘andere’ sportverenigingen door het hele land. Helaas worden De Andere Spelen niet meer gehouden. Maar kinderen bewegen te weinig. Dus blijf ze vooral stimuleren om lekker te gaan sporten. En nog beter: probeer ook eens wat anders! Zo vinden ze vanzelf een sport die ze zo leuk vinden dat ze maar al te graag richting sportclub gaan.

Geld speelt nog altijd een grote rol

Kinderen bewegen te weinig, maar dat heeft vaak ook een financiële reden. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau bleek eerder dat 350.000 kinderen geen lid van een sportclub zijn omdat ouders dit niet kunnen betalen. Dat signaleert a.s.r. in het onderzoek ook: ruim een kwart van de ouders van wie de kinderen niet sporten (28%) geven aan dat zij het beoefenen van een sport te duur vindt. Ook blijkt 45% van de kinderen – die geen lid zijn van een sportvereniging én waarvan hun ouders ‘te duur’ als reden hebben genoemd waarom hun kind niet (vaker) sport – eigenlijk wel op een sport te willen. a.s.r. vindt het zeer belangrijk dat kinderen makkelijk en meer kunnen sporten en ontwikkelt daarom de Speelkaart. Met deze gratis Speelkaart wordt het voor kinderen mogelijk om de andere sporten bij een vereniging in de buurt op een prettige manier te leren kennen.

Wij zijn nieuwsgierig! Sporten jouw kinderen? En zo ja, wat voor sport(en) en hoe vaak?

Lees ook: Mensen met een gelukkige relatie sporten minder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven