Kinderen en dieren, de 5 voordelen van een dier in je gezin

’s Ochtends loop ik de trap af en word ik vrolijk begroet door Jip, onze Berner Sennenhond. Na een aai over zijn bol loop ik door naar de keuken en zie een aquarium vol vissen en garnalen. Wat een leven in de brouwerij en kinderen en dieren! In een gezin met drie kinderen is het vaak al lekker druk. Toch vind ik het hebben van huisdieren een aanvulling op ons gezinsleven. Wat zijn de 5 voordelen van het hebben van een huisdier voor een kind?

kinderen en dieren

Kinderen en dieren, ze leren zorgen

Een huisdier is een hele verantwoordelijkheid. Het beest moet eten, drinken en wellicht geborsteld worden. Een hond moet uitgelaten worden en van andere dieren moeten de verblijven worden schoongemaakt. En dat allemaal op een bepaald tijdstip, dus punctualiteit is ook van belang. Kinderen leren op deze manier zorgen voor het dier. Van kleins af aan kunnen ze al helpen met kleine karweitjes, zoals het konijn wat hooi geven. Als ze wat groter zijn kunnen ze mee de hond uitlaten, waardoor je ze leert hoe je met het dier aan de lijn moet lopen.

Een dier geeft sociale en emotionele steun

Een huisdier veroordeelt je niet en biedt altijd een luisterend oor. Kinderen kunnen hun problemen en verdriet kwijt en ervaren op deze manier sociale steun van hun huisdier. Kinderen en dieren zijn een een-tweetje. Ze bouwen een vertrouwensband op. Een dier betekent vaak heel veel voor een kind. Een hond voelt het bijvoorbeeld als je verdrietig bent en komt dan even bij je zitten. Maar ook een poes of konijn kunnen heerlijke knuffels wel waarderen. Zo wil Dochter (7) altijd met de hond knuffelen als ze zich verdrietig voelt, het biedt haar troost. Wat overigens niet wil zeggen dat je als ouder dan zelf geen troost hoeft te bieden en uiteraard liggen kinderen en dieren niet altijd op een lijn. Je kind kan verwachtingen hebben waar je huisdier niet aan voldoet… jij speelt een rol in de veiligheid van beiden.

kinderen en dieren

Een huisdier biedt een gevoel van veiligheid en geeft zelfvertrouwen

Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen met huisdieren hier een veilig gevoel van krijgen en ook hun zelfvertrouwen toeneemt. Ik kan mij voorstellen dat dit te maken heeft met de sociale steun die ze ervaren en het leren zorgen. Geef kinderen een taak, waardoor ze zich verantwoordelijk voelen. Check de klusjes voor de kinderen van Joyce maar eens, daar staat een huisdieren taak bovenaan het lijstje 😉 . Zo krijgen ze vertrouwen dat zij voor een dier kunnen zorgen en weten ze hoe ze het dier moeten vasthouden of wat hun lichaamstaal betekent.

Kinderen worden er blij van

Oudste Zoon (9) is erg blij met Jip in huis. “Ik kan er mee knuffelen en spelen. Allemaal leuke dingetjes doen”. Dat kinderen er blij van worden is natuurlijk mooi meegenomen, maar worden de ouders er ook blij van? Zelf ben ik mijn hond ook weleens zat. Als het regent en hij nog uitgelaten moet worden bijvoorbeeld. Of als hij buiten een loops teefje ruikt… Maar over het algemeen ben ik wel blij met het beestje. Het is een goedzak, een knuffelbeer die ook gezelligheid in huis brengt.

Kinderen leren over het leven

Dieren worden geboren, worden weleens ziek en gaan uiteindelijk ook dood. Hoe verdrietig dit laatste ook is, het zijn allemaal gebeurtenissen waarvan kinderen leren. Soms is de dood van een huisdier de eerste keer dat een kind te maken krijgt met de eindigheid van het leven. Hierdoor krijg je te maken met levensvragen, waar je kind uiteindelijk meer van leert dan een verhaal uit een boekje.

Een huisdier neem je niet voor even, maar voor hun hele leven

Bedenk goed voordat je een huisdier neemt, wat het van je vraagt. Hoe moet het dier verzorgd worden? Een hond moet je bijvoorbeeld meerdere keren per dag uitlaten en kun je niet de hele dag alleen laten. Verblijven moeten regelmatig schoongemaakt worden. Wat doe je met je dier wanneer je op vakantie gaat?

Hou er ook rekening mee dat jij als ouder degene bent die (eind)verantwoordelijk is voor het dier. Waarschijnlijk ben jij degene die uiteindelijk dat hok helpt schoonmaken en met het dier naar de dierenarts gaat. Ook kost een huisdier geld, heb je hier ruimte voor in je budget?

Denk ook aan de dieren in het asiel

Het asiel zit bomvol huisdieren die door hun baasjes zijn achtergelaten of niet meer verzorgd kunnen worden. Wees je daarom bewust van wat een huisdier van je vraagt. Heb je je verdiept in welk huisdier je wilt en ben je bereid hier goed voor te zorgen? Dan zal het een absolute aanwinst zijn voor je gezin. Kinderen en dieren brengen plezier in huis. En denk dan ook eens aan een dier uit het asiel. De medewerkers van het asiel kunnen je adviseren welk dier die zij onder hun hoede hebben het beste bij jouw gezin past.

Kies je er toch voor om geen dier uit het asiel te nemen? Laat je dan informeren welke goede fokkers er zijn en laat broodfokkers links liggen…

 

 

1 gedachte over “Kinderen en dieren, de 5 voordelen van een dier in je gezin”

  1. Wij haalden ons hondje via marktplaats. Ze is is 6, en ze is een schatje. Via het asiel lukte ons niet, omdat daar alleen honden waren die een ervaren baasje nodig hadden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven