Kinderen en gsm; vanaf welke leeftijd geef jij je kind een mobiele telefoon?

Er wordt onderling door kinderen veel gepraat over mobiele telefoons. Zeker als ze iets ouder worden, maar de vraag ‘Mam, mag ik een mobieltje?’ kwamĀ bij ons al toen ze heel jong waren. Op zich niet zo raar in deze tijd. Maar vanaf welke leeftijd geef je je kind nu eigenlijk een mobiele telefoon? En hoeveel moet dat dan gaan kosten? Daarnaast lopen ouders met de vraag rond wat voor afspraken ze met hun kinderen en gsm moeten maken. Niet alleen qua tijdsbesteding, maar ook qua kosten.

Kinderen en gsm, hoe hebben we het hier in huis gedaan

Bij ons in huis zijn we gestart met de afdankertjes. Was een van ons toe aan een nieuwe telefoon, dan hadden we ‘dus’ een oudje over en die gebruikten we dan als telefoon voor de kinderen. Nu was hijĀ daar niet zo in geĆÆnteresseerd, want er zat toch geen abonnement of prepaid kaart in. Hij speelde zijn spelletjes dan ook liever gewoon op de ipad in zijn jongere jaren.

kinderen en gsm

Bij LotteĀ is dat anders. Zij speelt al van jongs af aan (zeg vanaf haar 2e jaar) rollenspellen. Een ervan is dat ze een telefoontje krijgt en wat dingen moet bespreken šŸ˜‰ . TĆŗĆŗrlijk… van wie heeft ze dat? Ik hoor dat pittige ding nog met haar 2 jaar zeggen “stttt, even stil zijn, want mijn telefoon gaat” šŸ˜› .

Serieuze vraag naarĀ gsm; verantwoordelijkheidsgevoel

Op een gegeven moment dan is het ‘speelse’ ervan af en komen ze op een leeftijd dat ze serieus een mobieltje voor zichzelf willen. Luc had zijn gsm (een oude van ons dus) vanaf groep 7 denk ik ‘in gebruik’. Alhoewel hij er toen nog niet veel mee deed was dat wel echt zijn telefoon.Ā In eerste instantie alleen te gebruiken als hij wifi had.

Uiteraard moet een kind zich bewust zijn van het feit dat een mobiele telefoon geen speelgoed is maar dat het een bepaald doel heeft. En daarnaastĀ ook dat er kosten aan verbonden kunnen zijn Ć©n dat er op de telefoon gelet moet worden. Je kind heeft dus een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel nodig om ook echt goed met zijn telefoon om te gaan.

Vanaf groep 8, maar niet in de klas

Vanaf groep 8 is Luc meer met zijn gsm gaan doen. Veel kinderen in zijn klas haddenĀ een mobieltjeĀ en dat zorgde er per direct voor dat Luc ook meer geĆÆnteresseerd werd. Een mobieltje in de klas is dan echter nog niet toegestaan.

Waarom hebben kinderen een gsm nodig?

De reden waarom een kind een gsm wil is vaak anders dan die van de ouders šŸ˜‰ .

Bereikbaar in noodgevallen

Ouders vinden het belangrijk dat hun kind in ieder geval bereikbaar is voor noodgevallen en ook contact met thuis kan onderhouden als dat nodig is. Het geeft een heel prettig gevoel als je kind op die leeftijd zelf op de fiets stapt naar een vriendje of vriendinnetje en dus toch bereikbaar blijft. Niet meer van deze tijd eigenlijk om het contact via de ouders van een vriendje te laten verlopen šŸ˜‰ .

kinderen en gsm

Sociale contacten

Op de leeftijd van 10-11 jaar zie je ook al veel klasse whats app groepjes ontstaan. Je kan daarvan vinden wat je wilt, maar dat het goed is voor het onderhouden van sociale contacten, dat staat als een paal boven water. Ik geeft toe… veel meer dan “hĆ©, hallo en ik heb geen zin in school” wordt er in het begin niet gezegd in zo’n app groep. Maar als je kind daar volledig buiten valt omdat het nog geen mobiele telefoon heeft, dan denk ik toch dat je een stukje aansluiting misloopt. Bij ons viel ook op dat de gesprekken in de app groep na een maandje of twee ook over andere zaken gingen zoals bijvoorbeeld een bepaald tv programma, of geinige filmpjes die doorgestuurd werden. Ook daar wordt dan later op school weer aan gerefereerd.

Wist je dat er ook ouders zijn die het specifiek handig vinden door de gps tracker? Zo weten ze altijd waar hun kind is. Zo volgt Ingeborgh haar kinderen via een app.

Je kind volgen via app Life360, big mother is watching you…

Mobiele telefoon op de middelbare school

Als je kind naar de brugklas gaat van de middelbare school dan is een mobiele telefoon een must. Hier kom ik in een volgend artikel nog uitgebreid op terug.

Waarom zou je gƩƩn GSM toestaan?

Een reden om je kind nog geen telefoontje te geven heeft meer te maken met de angst voor verslaving, niet meer buiten willen spelen, eventuele bijkomende kosten en het niet meer kunnen ‘controleren’ van waar je kind mee in aanraking komt. Volgens onderzoek.

Dat laatste vind ik persoonlijk geen goede reden. Dit heeft alles met loslaten te maken en de angst daaromheen. Kinderen gaan tĆ³ch in aanraking komen met zaken waar jij ze liever bij vandaan zou houden. Beter is het dat je weet dat dat kan gebeuren en dat je het gesprek met ze aangaat. Geen reden voor mij om kinderen en gsm uit elkaar te houden.

Kies je voor prepaid of een abonnement?

Dat is uiteraard een vervolgvraag voor veel ouders. Ook hier hebben wij natuurlijk over lopen dubben. We zijn gestart met prepaid maar hebben inmiddels de keuze gemaakt voor een abonnement.

Prepaid bellen

Kies je voor prepaid bellen dan zijn de kosten beter beheersbaar, ten minste… dat denk je šŸ˜‰ . Tuurlijk kan je zeggen ‘op is op’, maar dan vervalt ook de mogelijkheid voor ‘contact in noodgevallen’. En dan bedoel ik uiteraard geen 112, maar wel het feit dat je kind niet meer kan bellen als hij jou nodig heeft bijvoorbeeld. Een van de hoofdredenen voor ouders om hun kind Ć¼berhaupt een gsm te geven.Ā Al snel zal je zien dat je toch weer tegoed bijkoopt. En ja… je kan ook beslissen dat je kind dat zelf moet betalen. Maar ik kan je wel vertellen dat jouw kind het belang van dat noodgeval niet inziet.

Een all-inĀ abonnement, geen discussie meer

De reden waarom wij nu overstappen op een gsm abonnement is dat we willen weten waar we aan toe zijn. Daarom hebben we gekozen voor een Robin Mobile SIM Only abonnement. Het prepaid tegoed leverde hier in huis teveel discussie op. Niet meer bereikbaar. Weer een gesprek over het downloaden van filmpjes of foto’s terwijl hij geen wifi had. Of over nieuwe spelletjes downloaden. Gevolgd door een gesprek over de extra kosten van een nieuwe prepaid. En na 1,5 week waren we weer op hetzelfde punt.

Geen onwil overigens van Luc, maar gewoon onbegrip. Niet in de gaten hebben dat mobiel internet toch weer even aan stond terwijl hij iets ging downloaden. Of de automatische downloads niet uit hebben staan, daar kom je ook altijd pas achteraf achter. Toch nog even dat filmpje bekijken zonder wifi? Hij vroeg het zichzelf niet eens af. Blijkbaar zijn kinderen in de leeftijd van 12 jaar nog niet echt bezig met hoe ze kosten kunnen besparen šŸ˜‰ .

Het overzetten van de prepaid naar een abonnement was overigens een eitje. Kwestie van de keuzes op de website volgen en klaar was kees. MĆ©t nummerbehoud! Het enige minpuntje in ons geval was dat het nummerbehoudĀ een dag later inging dan in eerste instantie aangegeven. En willen we op een gegeven moment iets anders? Dan is dit abonnement maandelijks opzegbaar, erg praktisch als je nog zoekende bent naar wat het beste bij je past!

Altijd bereikbaar

Natuurlijk kan je het spelletje hard spelen en je poot stijf houden zodat ze zonder tegoed zitten. Maar wij hebben bedacht dat we liever een abonnement afsluiten om ruzie te voorkomen Ć©n kosten te besparen. Wij hebben al genoeg discussie in huis te voeren over het huiswerk en die discussies zijn wat ons betreft belangrijker.

Afspraken maken over gebruik gsm en kosten mobieltje

Als je er samen uit bent dat je kind een mobieltje krijgt en of dat je prepaid of met abonnement aan de slag gaat, dan is het in ieder geval handig om ook nog wat afspraken te maken. Afspraken over het gebruik van het mobieltje, maar ook over de kosten. Meer informatie vind je ook bij het Nibud.

Afspraken over het gebruik

Wij hebben zelf twee afspraken gemaakt die wat mij betreft heilig zijn:

  • geen gsm mee naar bed
  • geen mobiele telefoon aan tafel

Wellicht twee open deuren als je die afspraken leest, maar je zal de kinderen de kost moeten geven die nog vanuit hun bed aan het appen zijn. Terwijl papa en mama denken dat ze lekker liggen te slapen! Ik weet dat omdat een van de andere afspraken die we gemaakt hebben is dat we regelmatig zijn telefoon ‘controleren’. En dat betekent ook dat we de appjes dan kunnen lezen. Nu doen we dit alleen als we denken dat er iets aan de hand is. Anders niet. Er is ook nog zoiets als een beetje privacy. Een klein beetje privacy šŸ˜‰ .

Opvoeden in mobiele telefoon gebruik en social media

Een ander belangrijk punt kan zijn dat je je kind moet opvoeden in het telefoon gebruik. En dan bedoel ik niet hetgeen wat hierboven staat, maar juist het social media deel. Wat is belangrijk om te doen, en wat kan je beter laten? Een van onze belangrijkste taken hierin is dat we Luc bijbrengen dat het beleefd is om te reageren. Dat hoeft niet a lƠ minute natuurlijk. Maar helemaal niet reageren (waar hij een handje van heeft) is ook niet okƩ. Maar dit zal voor ieder kind weer anders zijn.

Afspraken over de kosten

Je kan allerlei verschillende afspraken maken op dit gebied. Maak in ieder geval keuzes en afspraken die voor allebei financieel haalbaar zijn. Je kan hierbij denken aan :

  • aanschaf telefoon
  • kosten prepaid of abonnement
  • Wat doe je als de telefoon (definitief) kwijt of kapot is?

In ons geval hebben we gekozen voor het gebruik van een ‘oude’ smartphone van ons. Daar heeft Luc geen kosten meer aan. Qua abonnement hebben we ingezet opĀ de mogelijkheid om altijd bereikbaar te zijn. We betalen nu ā‚¬ 19,95 per maand, all in, voor een Robin Junior SIM Only abonnement. Onbeperkt bellen, sms-en en onbeperkte MB’s (prio nummer 1 voor hem, dat begrijp je vast wel).

Luc betaalt de helft van het abonnement en wijzelf de andere helft. Omdat ik het belangrijk vind dat hij ALTIJD bereikbaar is en ook ons altijd kan bereiken. En omdat hij de MB’s belangrijk vind šŸ˜‰ . Tja, kinderen en gsm’s. Zo hebben we in ieder geval allebei wat we willen en delen we de kosten. Dat maakt hem bewust van het feit dat een telefoon ook kosten met zich meebrengt, maar zorgt er tegelijk voor dat we over dit punt geen discussie meer hoeven te hebben.

Heerlijk, kunnen wij ons weer op andere zaken richten šŸ˜‰ .

Zijn ze bij jou al met mobiele telefoons bezig? En zo ja, hoe heb jij dit dan aangepakt? Heb je duidelijke afspraken gemaakt of nog tips voor ons?

Andere artikelen die interessant zijn om te lezen over kinderen en gsm:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Kinderen en gsm; vanaf welke leeftijd geef jij je kind een mobiele telefoon?”

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel! Ik merk dat ik ongeveer een gelijke aanpak hanteer bij mijn kinderen. Echter is het bij mij zo dat Ć©Ć©n van mijn kinderen redelijk laks kan zijn. Hierdoor is zijn telefoonscherm al twee keer kapot gegaan en dat hebben we moeten laten repareren. Een duur grapje..

    Met vriendelijke groet,

    Carla

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven