In onze huidige digitale samenleving kunnen we niet meer om het internet heen. Het is dan ook belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bekend te maken met het internet. Het ontwikkelen van goede digitale vaardigheden zal later nog vaak van pas komen. Maar net zoals het vanzelfsprekend is om verkeersregels te leren, is het noodzaak om ook de regels van de digitale snelweg in acht te nemen.
Kinderen en internet: gevaren liggen op de loer
Een filmpje kijken op de laptop of een spelletje spelen op de iPad. Het lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar soms is er maar één muisklik nodig om de deur open te zetten naar minder geschikte content. Als ouder moet je er niet aan denken dat je kind van zes plots pornografische of gewelddadige beelden te zien krijgt. Of dat een kinderlokker zich in een chatroom voordoet als een leeftijdsgenootje van je kind en contact zoekt.
Het gebeurt ook vaak dat kinderen, buiten het toezicht van ouders en leraren, worden gepest op het internet. Cyberpesten kan grote invloed hebben op het leven van kinderen en schaamte kan ervoor zorgen dat het onderwerp onbesproken blijft. En dan zijn er ook nog oplichters actief die met phishingmailtjes en pop-ups proberen om toegang te krijgen tot de meest gevoelige en persoonlijke informatie op je apparaat.
Veilig surfen op het net? Deze stappen kan je ondernemen
Gelukkig zijn er wel een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kind zo veilig mogelijk op het internet surft:
Ouderlijk toezicht voor kinderen en internet
Kijk mee met je kinderen wanneer ze op het internet surfen of met iemand chatten. Check ook regelmatig de browsergeschiedenis, zodat je precies weet welke websites je kind bezoekt. Mocht je erachter komen dat je kind iets gezien heeft wat niet voor zijn leeftijd was bedoeld, dan kun je ook meteen ingrijpen door erover in gesprek te gaan. Laat je kind het liefst internetten in dezelfde kamer waar jij bent.
Ga in gesprek
Het ligt misschien voor de hand, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Blijf vooral praten met je kind en maak duidelijk dat alles bespreekbaar is. Als je zegt dat iets niet mag, moet je ook uitleggen waarom. Net zoals je je kind waarschuwt om niet mee te lopen met onbekenden, waarschuw je ook voor onbekenden op het internet. Maak goede afspraken over het internetgebruik.
Je kind zal vast wel eens een avatar gebruikt hebben. Andere mensen kunnen dus ook een avatar gebruiken en zich anders voordoen dan wie ze zijn. Druk je kinderen dan ook op het hart om alleen te chatten met andere kinderen of familieleden die ze ook daadwerkelijk kennen. Door je kind bewust te maken van deze gevaren, zal deze ook eerder geneigd zijn om aan de alarmbel te trekken als hij of zij vreemde berichten krijgt. Leg ook uit dat alles wat op internet geplaatst wordt, daar ook altijd zal blijven staan.
Software gebruiken om toezicht te houden op internetgebruik
Het is als ouder niet mogelijk om voortdurend over de schouder van je kind mee te kijken. Dat moet ook niet wenselijk zijn, want dat is voor niemand prettig. Een goede oplossing om de gevaren zoveel mogelijk te beperken, is het installeren van software voor ouderlijk toezicht. Deze software filtert websites op hun inhoud en blokkeert de sites die niet geschikt zijn voor jeugdige bezoekers. Ook biedt deze software de mogelijkheid om de schermtijd en de online activiteiten bij te houden. Zo heb je als ouder een goed overzicht van wat jouw kinderen op het internet zien en doen.
Kies voor een kindvriendelijke browser
Je kunt ook een browser installeren die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Voorbeelden hiervan zijn Krowser, Benzoy of MyBee. Als jouw kind dan een woord als ‘poes’ typt in de zoekbalk, kun je ervan verzekerd zijn dat er alleen maar plaatjes van schattige katjes tevoorschijn zullen komen.
VPN verbinding instellen voor kinderen en internet
Ook buitenshuis zullen de kinderen wel eens gebruik willen maken van het internet. Vooral als het al wat ouder is, een eigen smartphone heeft en misschien al een zakcentje heeft om de eigen bundel te betalen. Voor volwassenen is iets dat gratis is, al aantrekkelijk. Maar voor een kind is het dan helemaal een cadeautje. We hebben het hier natuurlijk over het gratis internet dat je op veel openbare plekken tegenkomt. Laat je kind niet de deur openzetten voor hackers en virussen, maar stel een VPN in. Hier lees je meer over wat VPN inhoudt: https://nordvpn.com/nl/what-is-a-vpn/. Een Virtueel Privénetwerk dat informatie die je verstuurt naar een openbare wifi-hotspot versleutelt. Zo kan geen enkele kwaadwillende persoon nog via jouw kind aan de haal gaan met persoonlijke en gevoelige informatie.