Kinderen en social media: hoe bescherm je je kind in de digitale wereld?

Regelmatig krijg ik mailtjes van jonge meiden over de kosten van een fotoshoot. Ik ben een professioneel fotografe, en op zich is er niets mis met potentiële klanten. Toch schrik ik vaak van de openheid van kinderen (want dat zijn het nog) op sociale media. Bij iemand die ze niet kennen. Kinderen en social media blijft een moeilijke combinatie. Hoe bescherm je je kind tegenwoordig nog als de wereld waarin zij leven grotendeels digitaal is?

Lees ook: Smartphone gebruik in de klas: deze app doet er wat aan

Kinderen en social media; open en bloot

Wat mij opvalt, is de leeftijd van de meisjes die me benaderen. Het zijn vaak meisjes in de leeftijdscategorie van twaalf tot zestien jaar. Via Facebook benaderen ze mij. Als ik hun profielen aanklik in de mail, zie ik niet alleen hun leeftijd. Negen van de tien keer hun complete leventje. Kinderen zien vaak het gevaar niet van het delen van bepaalde informatie op social media. Maar wij, grote mensen, natuurlijk wel. Zeker omdat we het eigenlijk ook vaak asociale media kunnen noemen…

Waarom ik die profielen aanklik? Nou, juist omdat ik hun leeftijd wil weten. Ik zal namelijk nooit zonder toestemming van hun ouders een afspraak maken met kinderen. En dan bedoel ik meiden of jongens onder de achttien jaar. Ik voel mij niet alleen verplicht dit zo te doen. Ook vind ik het noodzakelijk om kinderen, want dat zijn het, al zien ze er tegenwoordig vaak als jonge volwassenen uit, een signaal te geven dat ze soms te gemakkelijk zijn op het internet en met social media. Vooral in het nemen van bepaalde beslissingen. Of in het maken van afspraken, die onder de verantwoordelijkheid van de ouders vallen. Helaas zal het probleem van kwetsbare kinderen en social media alleen met mijn aanpak niet oplossen.

Ouderlijke verantwoordelijkheid bij kinderen en social media- en mijn verantwoordelijkheid

Ik mail altijd terug, niet alleen met de gevraagde informatie, maar ook met het verzoek dat, mochten zij een afspraak willen maken, één van hun ouders telefonisch contact met mij opneemt. Omdat ik zeker wil weten dat ik toestemming heb. Ook wil ik op die manier deze jongeren laten weten dat het gevaarlijk is om zomaar, buiten ouders om, afspraken te maken met vreemden op het internet.

Als ouder is het slim om de gevaren van social media aan kinderen uit te leggen. Net als de gevaren van gameverslaving. Want kinderen en social media, daar zou best een bijsluiter bij mogen. Beperk je je kids teveel, dan zal dat tegen je werken. Maar aan de andere kant wil je ze natuurlijk tegen alles beschermen. Daar komt nog bij dat kinderen tegenwoordig alles voor de likes over lijken te hebben. Het lijkt wel of ze leven voor de likes. Wat doet dat met ze? Met hun zelfvertrouwen?Met hun onzekerheid?

Kinderen en social media: vogelvrij

Kinderen zijn vogelvrij. Ik weet dat de sociale netwerken op het internet tegenwoordig een deel van hun leventje zijn. Toch vind ik dat wij als ouders onze ogen en oren wijd open moeten houden en het media gebruik van kinderen in de gaten moeten houden. Ondanks onze drukke levens met fulltime- en parttime banen. Ik verbaas me over het gemak waarmee kinderen een wildvreemde, want dat ben ik voor ze, benaderen. Met een openheid waar je bang van wordt. Er klakkeloos vanuit gaan dat ik inderdaad de fotografe ben die ik zeg dat ik ben en rustig, zonder enig overleg met ouders, een afspraak met mij zouden maken als ik daar geen stokje voor zou steken.

Ik verbaas me over de open en uitgebreide profielen van kinderen op hun social media. En het ergste nog: ik vind het ronduit schokkend dat ik zonder enige terughoudendheid telefoonnummers en adressen doorgemaild krijg, waar ik niet eens om vraag! Ook schrik ik als ik, na mijn verzoek dat een ouder contact met mij op moet nemen, een mail terug krijg met: “Ik hoef dat niet te vragen ik ben al dertien jaar. Mijn vader en moeder vinden dat wel goed.” Ik vind dat niet goed, dus ik maak dan ook geen afspraak zonder dat één van de ouders mij aan de telefoon heeft gehad en ik ga nog een stap verder. Ik wil dat kinderen onder een bepaalde leeftijd niet alléén komen, maar dat vader en/of moeder, in iedere geval één volwassene, meekomt.

Overdreven over het social media gebruik?

Dit klinkt misschien wat overdreven, dat kan best. Wat ik hier alleen mee wil zeggen is dat, naar mijn mening, de vrijheid die kinderen hebben, krijgen en nemen op het internet vaak te groot is. Als een kind actief op het internet gaat worden, moeten er strakke regels zijn over wat wel en niet mag en daar moet streng op worden gecontroleerd. Dat kinderen leren met een gezond wantrouwen de dingen die zij aangeboden krijgen op het internet bekijken. En dat ze daar heel voorzichtig, en vooral in overleg met de ouders, mee omgaan.

Hoe pakken wij dat als ouders, die niet altijd thuis zijn als de kinderen uit school komen en achter hun pc of laptop duiken, aan? Waarin laat je je kind in deze tijd vrij en waar trek je de grens heel streng als ouder qua verantwoordelijkheid? Wát maakt dat wij vaak denken, dat een kinderslot op het internet en vaste computertijden, genoeg veiligheid biedt?

Bescherm je kroost

Dat wij onze kinderen niet voor 100% kunnen beschermen zoals wij dat graag willen, weten wij allemaal. Ik denk alleen dat wij meer onze eigen verantwoordelijkheid moeten pakken als ouders in de ‘vogelvrij’ status van onze kinderen. Onze kuikens horen niet in een gouden kooi opgesloten te zitten, maar er zijn op bepaalde leeftijden vogelkooideuren die beslist, met een dubbel slot erop, dicht moeten blijven. Tot ze ouder, en hopelijk wijs genoeg zijn, zodat ze ook door die deurtjes naar buiten kunnen vliegen. Het is aan ons om die sloten zeer regelmatig te controleren. Hoe pak jij dat aan? Je kind volgen op Instagram bijvoorbeeld, doe je dat? Enne, weten ze dat ook?

Advies voor kinderen en social media gebruik

We hebben één gouden tip voor alle bezorgde ouders. Van kids die de digitale wereld al zijn ingevlogen. Je kan de veiligheid daar handhaven. Met Circle with Disney bijvoorbeeld. Daarmee houd jij de controle over het internetgebruik van je kinderen. Aanpasbaar aan de leeftijd van al je kids. Zodat kinderen en social media toch een veilige combinatie kunnen worden. Ook is er de speciale Kurio Tablet, waarop kinderen veilig de digitale wereld kunnen ontdekken.

8 gedachten over “Kinderen en social media: hoe bescherm je je kind in de digitale wereld?”

 1. Hoi Margo,

  Ik vind dat je hier een heel goed punt hebt. Deze discussie mag wat mij betreft landelijk wel weer eens wat aandacht krijgen. Hoewel tieners opgroeien in het digitale tijdperk en denken dat ze precies weten hoe alles werkt, blijkt maar al te vaak dat ze zich helemaal niet realiseren wat voor gevaren er op internet schuilen. Ze nemen alles wat op het net staat voor waar aan. Op school zou hier ook zeker aandacht voor moeten zijn, zodat ze meer bewust raken van de mogelijkheden van het internet.
  Goed trouwens dat je er zo op hamert als ze contact met jou zoeken!

  groetjes,
  Mariska

  1. Dank je wel voor je reactie, ik ben het met je eens dat dit een herhalende waarschuwing moet blijven ook op scholen. Er gaat veel te vaak iets mis en met de steeds uitgebreider wordende sociale netwerken wordt dat alleen maar meer.

 2. Oh Margot, ik ben blij dat ik hier nog niet direct mee te maken heb. Heb het me tot nu toe natuurlijk altijd goed beseft, maar na het lezen van je artikel komt het weer op de voorgrond. Wat een hoop zorgen kan je toch hebben om je ‘kuikens’.

  1. Zeker, zorgen zijn er altijd wel naast al het plezier van je kinderen, je kunt niet genoeg waarschuwen. Daarnaast bescherm ik mezelf ook natuurlijk door me aan de gedragscodes te houden die er zijn met minderjarigen.

 3. Ik ben het helemaal met je eens, wij, de ouders, moeten ogen van voor en achteren hebben om onze kinderen te beschermen. We kunnen niet alles voorzien, maar wat vermeden kan worden, móet ook vermeden worden. Ik doe iig mijn uiterste best. Ik heb een dochter die nu al alle blikken steelt, ik hou mijn hart vast, maar ook mijn ogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven