Kinderen gaan minder naar de opvang maar er wordt niet minder gewerkt

De laatste negen maanden is het aantal kinderen in de opvang met 4 procent gedaald maar ouders zijn over het algemeen niet minder gaan werken. Vorig jaar werkte 71,1 procent van de moeders met kinderen tot 12 jaar, in de eerste drie kwartalen van dit jaar is dat 71,2 procent. Bij de vaders met jonge kinderen is een stijging van 0,2 procent zichtbaar.
Dit bericht is de afgelopen dagen in de media verschenen en heeft mij aan het denken gezet want hoe regel je de opvang van je kinderen als je minder uren kinderopvang afneemt maar wel hetzelfde aantal uren blijft werken? En in hoeverre zijn de bezuinigingsmaatregelen en de economische crisis de oorzaak van deze krimp? Deze vragen heb ik ook op twitter gesteld en daar heb ik een paar hele leuke reacties opgekregen.

Werken zonder opvang
Denise Hilhorst is moeder van een tweeling van 5. Zij werkt als freelance tekstschrijver en journalist en haar partner is IT’er bij een verzekeringsmaatschappij. Denise werkt 32 uur en haar partner 36. Ze maken geen gebruik van de BSO, ook niet tijdens de vakantie.
Denise: ‘Onze kinderen gaan naar een school die een continu rooster hanteert. Ze zijn op school van 8.15 tot 14.30 uur en op woensdag van 8.15 tot 11.45 uur. Ik breng de kinderen naar school en werk dan tot 14.15 uur (woensdag tot 11.30). Dan haal ik de kinderen uit school en ik start weer met werken als mijn partner om 16.00 thuiskomt tot 17.30/18.00 uur. Mijn partner kan zo vroeg thuiszijn omdat hij erg vroeg start, al om 6.30 uur vertrekt hij naar zijn werk.’
Het nadeel van deze construktie is dat Denise lastig een dag weg kan zijn of afspraken buiten de deur kan plannen waar ze later dan 14.15 uur van terug is. Mocht dit toch een keer gebeuren dan haalt haar partner de kinderen uit school en compenseert hij zijn uren op een andere dag. Daarnaast kunnen Denise en haar partner een beroep doen op de ouders van Denise.
De vakanties vangen Denise en haar partner samen op. Haar partner heeft een contract van 36 uur maar werkt er 40 en bouwt daardoor extra verlofuren op. Denise en haar partner vinden het erg prettig dat ze het zonder BSO afkunnen en toch allebei bijna fulltime kunnen blijven werken, ondanks dat dit best een uitdaging is.

Werken met minder opvang
Terry van Grevengoed werkte 4 dagen in de kinderopvang en haar oudste zoontje ging die dagen naar een gastouder. Na de bevalling van haar 2e zoon is ze 3 dagen gaan werken. Haar kinderen heeft ze toen voor 2 dagen ingeschreven bij een kinderdagverblijf dat dichter bij haar in de buurt is. De derde dag zouden de oma’s voor hun rekening nemen. Jammergenoeg is haar contract niet verlengt. Terry heeft de 2 dagen opvang aangehouden zodat ze ruimte had om te solliciteren.
Terry: ‘Gelukkig werd ik snel bij de thuiszorg aangenomen maar ik werk nu wel minder, namelijk 20 uur en voorheen 28 uur. Ik heb mijn werktijden zo kunnen regelen dat ik alleen de ochtenddiensten en de avonddiensten werk. Tot nu toe zijn mijn kinderen nog altijd 2 dagen naar het kinderdagverblijf gegaan en past mijn schoonmoeder eens in de twee weken op. Met mijn rooster redden wij het met 1,5 dag ook prima en daarom hebben we besloten dat vanaf januari onze kinderen dus een halve dag minder naar het kinderdagverblijf gaan. Wij beginnen de gevolgen van de crisis nu toch wat meer te voelen doordat ik minder ben gaan werken en de opvang door alle bezuinigingen ook steeds duurder wordt. Als dit allemaal minder een rol had gespeeld dan denk ik dat mijn jongens nog wel 2 dagen naar het kinderdagverblijf zouden zijn gegaan. Ze hebben het erg naar hun zin daar.’

Bezuinigingen en crisis
De overheid heeft de afgelopen tijd flink wat bezuinigingsmaatregelen genomen met betrekking op de kinderopvangtoeslag en het lijkt erop dat dit dus mede voor de krimp in de kinderopvang zorgt. Maar ook wordt de crisis als een oorzaak van deze krimp genoemd want iedereen houdt toch meer de hand op de knip en kijkt kritischer naar alle kosten binnen het gezin. Ook zijn er  ouders die thuis zijn komen te zitten waardoor kinderopvang niet meer noodzakelijk is. Of ze zijn, net als Terry van Grevengoed, in een nieuwe baan minder gaan werken waardoor er minder uren kinderopvang nodig zijn.
Dit zijn allemaal zaken die oorzaken zijn voor de krimp. Omdat de bezuinigingsmaatregelen zo fors zijn, hebben de oppositiepartijen CDA, SP, D66, Christenunie en GroenLinks onlangs een voorstel gedaan om de maatregelen terug te draaien. Jammergnoeg is er geen financiele ruimte gevonden om dit voorstel door te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here