TV tip; ijskastmoeders of kinderen met autisme

Ik ben geen ervaringsdeskundige als het gaat over kinderen met autisme. Maar dit tv programma klinkt me wel interessant voor diegene die daar meer over wil weten. Of je nu wel of geen kinderen met autisme hebt, het lijkt me dat je door zo’n programma meer begrip krijgt voor dit fenomeen, denk je niet?

TV programma Andere Tijden: IJskastmoeders

1 op de 100 kinderen krijgt tegenwoordig de diagnose autisme. Voortkomend uit een hersenontwikkelingsstoornis. Dit terwijl ‘we’ zo’n 70 jaar geleden nog dachten dat dit een gevolg was van een ijskastmoeder. Een moeder die geen liefde kon geven. Wat een nadere uitdrukking ook zeg… ijskastmoeder.

kinderen met autisme

Inmiddels is er veel meer van autisme bekend gelukkig en weten we dat hersens van kinderen met autisme (en uiteraard ook van de volwassenen) anders werken. Andere Tijden praat met de verschillende mensen over de beginperiode van autisme in hun directe omgeving: het onbegrip, de lange zoektocht naar wat het beste is voor het kind. Over huisartsen die geen flauw idee hebben waar ze het moeten zoeken en specialisten die met de handen in het haar zitten.

Lees ook: Saartje, een voorleesboek voor autistische kinderen

Kinderen met autisme als diagnose

Er komen verschillende verhalen aan de orde over kinderen met autisme.

Heleen van Rhede wordt in 1955 moeder van zoon Joan. Als een vriendin op bezoek is met een even oud kindje merkt ze dat haar zoon achter is in ontwikkeling. En zo begint een zoektocht met verschillende kinderartsen, instituten, psychiaters en instellingen. Dat ze als een ijskastmoeder wordt gezien, vindt ze pijnlijk. Ze denkt dat zij er voor heeft gezorgd dat Joan zo is geworden. Pas als Joan 19 jaar is volgt de diagnose autisme.

De broer van schrijfster Lydia Rood woont in het Leo Kannerhuis, een huis voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Job is in de jaren ’70 op televisie geweest met zijn zus en ouders. We zien dat hij graag raketten bouwt. Zijn zus vertelt dat ze trots waren toen Job begon te praten. Tot zijn 8ste jaar praatte hij namelijk niet. Ook Job komt pas na veel omzwervingen op de goede plek terecht. Lydia kan zich nu nog opwinden over de gedachte dat haar moeder als een ijskastmoeder werd gezien: “Ik dacht ze heeft zo veel voor Job gedaan en nu is het haar schuld.’’ 

Ina van Berckelaer-Onnes studeert Orthopedagogiek in de jaren ’60 en komt tijdens een stage in contact met een meisje met autisme. Ze wordt direct door dit meisje gegrepen en weet dat er meer uit dit kind te halen is. De geëmotioneerde moeder van het meisje grijpt haar evenzeer aan. Ook de ouders van deze kinderen hebben het enorm zwaar beseft ze. In de jaren zestig en zeventig spreekt ze moeders die vol verdriet zitten vanwege de beschuldiging van Bettelheim.

Aanstaande zaterdag 14 oktober is dit tv programma te zien om 21.20 op NPO2.

Hoe zit dat in deze tijd met kinderen met autisme?

Wil je meer weten over autistische kinderen en hoe daar mee om te gaan? Ik heb een aantal boeken gevonden die hier qua onderwerp op aansluiten. Boeken met hele positieve reviews. Wie weet heb je er wat aan!

104 positieve reviews 22 positieve reviews 14 positieve reviews
€ 37,50 € 11,95 € 16,50

De vraag die bij mij wel meteen opkomt is ‘Hoe zit dat nu eigenlijk?’ Worden ouders die vermoeden dat er iets met hun kind is momenteel wel serieus genomen? En worden kinderen met autisme nu wel gezien, of is het nog steeds erg moeilijk om deze diagnose ’te krijgen’?

Wie weet hier meer van (heeft hier ervaring mee) en wil graag zijn mening delen? Ik ben benieuwd!

1 gedachte over “TV tip; ijskastmoeders of kinderen met autisme”

  1. Om het achterhaalde idee van de ijskastmoeder uit voorzorg nogmaals te debunken in het programma, wordt er door de presentator gezegd dat autisme aangeboren is. Dit wordt echter allen vermoed, maar dit is nooit echt bewezen. Hierbij wil ook toevoegen dat er in het Workhome waar we beelden van zien, ook een cliënt woonde die op latere leeftijd totaal anders werd en niet meer normaal kon functioneren en zodoende en autisme diagnose kreeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven