Hoe je je leven weer langzaam terug krijgt als de kinderen ouder worden

In de afgelopen vakantie is het me voor het eerst weer opgevallen hoe je je leven weer langzaam terug krijgt als de kinderen ouder worden. Het begint uiteraard allemaal met een vakantie zonder kinderen, als je nog geen kinderen hebt 😉 . Zelf bepalen wat je doet, wanneer en hoe lang. Het is écht vakantie. Of je nu de hele tijd op een bedje langs de waterkant ligt of door een land rondtrekt, je hebt het zelf in de hand en kan zelf bepalen hoe je de dag indeelt. Je eet wanneer het je uitkomt en je slaapt wanneer het je uitkomt.

kinderen ouder leven terug

Je leven veranderd met kinderen, zo ook je vakanties

Je leven verandert met de komst van kinderen en dus ook je vakanties. De eerste keer dacht ik er eigenlijk verder niet bij na. Ik had er totaal niet bij stilgestaan dat kinderen ook op vakantie weigeren te eten en te slapen. En dat  het luier verschonen en de rest van de verzorging ook gewoon doorgaat. Dat je achter ze aan moet rennen of de hele dag ook kiekeboe moet meespelen. Je hebt wel vrij van werk maar niet van het ouderschap!

Mijn vakantie werd beheerst door de kinderen

Zonder kinderen pakte ik diverse setjes kleding, schoenen en allerhande accessoires om er helemaal top bij te lopen op vakantie. Een paar boeken en tijdschriften mee, lekker lezen als ik zin had en ook een beetje erop uit trekken.

Dat is voor mij wel verleden tijd. Drie keer omkleden? Ik ben blij als ik de kinderen klaar heb. Moet ik dan zelf ook nog in die hitte gaan omkleden? Ik moet er niet aan denken! Mijn accessoires werden doodleuk van mijn nek-oor-arm afgetrokken omdat de kinderen er dan beter naar konden kijken.

Zo´n leuke lange gypsy rok; niet handig als je achter de kinderen aan moet rennen. Ik ben zelfs een paar keer bijna heel charmant gevallen. Korte rokjes zijn helemaal een no-go. Niet handig als je met je kinderen in het zand zit, want dan kunnen de omstanders ook ehhh ‘meekijken’. Been there, done that.

Als het maar praktisch is

De jaren erna dus gewoon een paar praktische setjes: shirt, korte broek en 2 paar schoenen/slippers. Ik vertelde mezelf gewoon: Less is More. Ik heb genoeg te sjouwen, dus er gaat minder kleding mee voor mij.

De eerste vakanties had ik te weinig kleding voor de kinderen mee. Ik had mij bijvoorbeeld niet gerealiseerd dat zij door zweet, spelen en ongelukjes vrij veel kleding nodig hebben. Thuis stond ik er niet zo bij stil, maar op de vakantie kwam ik daar al snel achter. Stond ik dus regelmatig de kleding zelf uit te spoelen om nog een beetje goed voor de dag te kunnen komen. Meer kleding meer voor de kinderen was dus het gevolg voor de paklijsten van volgende jaren.

Ritme met kinderen op vakantie wordt ook ‘gewoon’

Zoals je ook thuis een ritme vindt en je levensstijl aanpast, heb ik natuurlijk inmiddels allang een ritme gevonden voor een vakantie met kinderen.  Met al mijn ervaring bereidde ik mij laatst voor op onze meivakantie. We gingen voor het eerst naar de zon, all inclusive. Voor de kinderen dus een veelvoud aan kleding en voor mij een paar praktische setjes.  Ik was nu écht goed voorbereid!

Ook al gaat het tegenwoordig thuis alweer een stuk makkelijker en krijg ik mijn leven weer langzaam terug omdat de kinderen ouder worden, voor de vakantie was ik me daar nog niet van bewust.

Worden je kinderen ouder? Jij krijgt je vakantie terug!

Het hotel was perfect. De oudste 2 konden lekker hun gang gaan, zwemmen en vriendjes maken. Wij spraken af waar wij gingen zitten en weg waren ze! De kleinste ging heerlijk in het kleuterbad spetteren en af en toe met één van ons in het grote zwembad. De kleinste slaapt ook nog tussen de middag en met de warmte en door al het spelen sliep hij wel bijna 3 uur! In tegenstelling tot thuis, waar hij net aan 1,5 uur pakt.

En toen gebeurde het

En toen gebeurde het: De jongens waren aan het spelen met vriendjes, mijn man hield siësta met de kleinste. Ik werd onrustig en begon heen en weer te lopen zonder te weten waarom. Wat was er toch aan de hand? En ineens viel het kwartje: ik had NIETS te doen!! Ik hoefde niet te werken, niet schoon te maken, geen boodschappen te doen. Ik had daarnaast niemand om achteraan te hollen, geen agenda´s om bij te houden, helemaal NIETS!! Ik wist mij even geen raad!

Het went snel

Gelukkig was er in het hotel een soort van bibliotheek waar mensen hun boeken achterlaten. Ik ging dus in eens zomaar een boek lezen! En ik heb het ook uitgelezen! Ik heb daarna ook even een dutje gedaan onder de parasol. Naarmate de kinderen ouder worden kunnen ze bijvoorbeeld ook zelf douchen en aan- en omkleden. Dus had ik tijd om mezelf ook eens om te kleden voor het diner, gewoon op mijn gemak! Ik kwam dan ook helemaal uitgerust en vol energie weer terug van vakantie.

Geen handjes meer vasthouden

Mijn kinderen worden dus ouder en ik hoef hun handje niet meer letterlijk vast te houden. Ik had het thuis al gemerkt dat ze zelfstandiger werden, maar had er niet bij stilgestaan dat ook dit weer impact op je vakantie heeft. Ook daar worden ze zelfstandiger als kinderen ouder worden. Dus voor alle ouders die er nog midden in zitten: wanhoop niet! Je krijgt langzaam delen van je oude leven weer terug. Zo ook je vakanties! Nog even volhouden dus!! Wie weet ga je het nog  missen….

Andere interessante artikelen over vakantie met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven