Met kinderen spelen op het kinderdagverblijf? NEE, we moeten oefenen!

Leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden tegenwoordig geschoold om de kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar “spelenderwijs” voor te bereiden op de basisschool. Waar eerder vertroetelen, met kinderen spelen en verzorgen op het programma stond, staat daar nu oefenen, stimuleren en zelfs leren.

kinderen spelen

De kinderen worden opgeleid, zoals dat wordt genoemd. En daarbij worden ze gestimuleerd in de ontwikkeling. Stimuleren ben ik zelf zeker fan van zodra je merkt dat een kind er daadwerkelijk aan toe is. Maar is een kind tussen de 0-4 jaar wel toe aan de woorden leren, stimuleren en voorbereiden? En wordt er ook daadwerkelijk per individu gekeken?

Met kinderen spelen en ontdekken inruilen voor oefenen, leren en stimuleren!?

Ik mis de woorden spelen en ontdekken. Twee belangrijke facetten binnen de ontwikkeling en groei van een kind wat mij betreft. Men zegt dat de hersenen zich van jongs af aan ontwikkelen door informatie te stapelen. Als er een stap wordt overgeslagen, bestaat de vrees dat kinderen dat niet meer inhalen. Pardon!!??

Spelen met kinderen is niet zo mijn ding

Wat mij betreft is het van belang dat kinderen op deze leeftijd lekker spelen en ontdekken en niks hoeven in te halen. Presteren kunnen en moeten ze immers nog lang genoeg! Ik ben ervan overtuigd dat spelen en ontdekken de juiste basis is voor een goede ontwikkeling van een blij en vrolijk kind. Waarom wordt de lat al zo jong, zo hoog gelegd. Waarom moet het steeds beter, hoger en meer? En waarom is goed niet meer goed genoeg!? Vind je het gek dat er zoveel kinderen zijn die hun koppie niet meer boven water kunnen houden en een laag zelfbeeld hebben omdat ze het gewoonweg niet aankunnen.

Als het zo door gaat dan ligt het probleem van het zelfbeeld bij de jongeren niet alleen maar meer bij de perfecte plaatjes en de social media. Nee. Als we zo doorgaan dan kunnen we de oorzaak van het probleem bij onszelf zoeken. Als we op deze jonge leeftijd al moeten gaan stimuleren en gaan oefenen dan komt het met kinderen spelen niet meer zo aan de orde.

Niet stimuleren maar genieten

Ik ben blij dat mijn kinderen soms aangeven niet gestimuleerd te willen worden met een duidelijke “NEE… ik wil niet oefenen!!”  Waar wij dachten spelenderwijs te gaan oefenen om te fietsen zonder zijwielen, te poepen op de wc en te zwemmen in het diepe… gaven ze heel duidelijk aan dit niet te willen. Tot frustraties aan toe.

Wat nou spelenderwijs leren, stimuleren en voorbereiden! “Mama… ik wil niet, ik wil het zelf doen” was het antwoord en dan bedoelde ze; “wanneer ik er aan toe ben!” En gelijk hebben ze. Laat het los, geef het ruimte en je staat versteld van wat ze zelf ontdekken, leren en kunnen! Het geeft ze zelfvertrouwen, een gevoel van trots en eigenwaarde zonder dat er een lat wordt gelegd. Dat is pas ontwikkeling, zoals ontwikkeling is bedoeld!

Wat vind jij? Gaan we te ver, draven we door? Of vind jij het juist wel prettig om te zien dat er al op vroege leeftijd geoefend moet worden?

Lees ook andere artikelen over kinderen en opvoeding:

11 gedachten over “Met kinderen spelen op het kinderdagverblijf? NEE, we moeten oefenen!”

 1. Kinderen van 1 tot 4 jaar behoren alleen te spelen en te genieten van hun babytijd.
  Tegenwoordig moeten ze ook al leren van 4 tot 6 jaar.
  Laat een kind in die leeftijd lekker zijn gang gaan en zelf ontdekken.
  Als ze 6 jaar zijn begint het leren , tenminste zo hoort dat te zijn.

 2. Vlak voordat ik mijn baan verloor in de kinderopvang zei de manager tegen de peutergroep leidsters dat ze meer opdrachten moesten doen met de peuters. De ene dag iets met tellen, de andere dag klokkijken. Serieus? Met kinderen van 2,5 gaan klokkijken? Ik geloofde mijn oren niet. Ook op de babygroep moesten we meer inhoudelijke spelletjes gaan doen. Verder vond ik dat de medewerksters vaak negatief over ouders waren en daarover lag ik vaak in de clinch met mijn collega’s. Hoe dat nu gaat, geen idee, maar als ik de geluiden van de afgelopen weken in het nieuws hoor, slaan we een beetje door. Hoe eerder kinderen volwassen worden hoe beter lijkt het wel. Maar daar heb ik helemaal geen goed gevoel bij.

 3. Mijn zoontje gaat dit jaar naar de eerste klas.
  De juf was aan het vertellen dat ze wilde dan de kinderen thuis zouden spelen en dat de ouders niet te veel moesten ‘oefenen’, dat ze in de klas al veel en hard werken…
  Ik had zoiets van ‘Ja duhh.’
  Maar dat is niet bij iedereen zo blijkbaar!

  1. Ja echt ze krijgen huiswerk mee soms al in groep 1 kom op nou zeg, mijn zoontje mocht niet naar groep 3 jaren geleden. Omdat hij er emotioneel niet aan toe was. Ja gek hè, ik had dat schooljaar meer dan 3 mnd in het zkh gelegen. Hij is overgegaan en is 1 september 13 geworden en gaat nu naar de 2e van t voortgezet. Dus nooit blijven zitten. Stel je voor ik had geluisterd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven