Kinderen tellen met 18 maanden al!

Verstoppertje spelen

Op vrijdag eten wij altijd bij mijn schoonouders. Zij hebben dan de hele dag op de kids gepast (en opgehaald van school, en naar de zwemles gebracht etc), en daarna sluiten we de dag af met eten aldaar. Lekker, èn lekker makkelijk voor ons natuurlijk.

Zo ook afgelopen vrijdag. Voor het eten was er nog wat tijd over om even verstoppertje te spelen met de oudste. Binnen wel te verstaan. Hij tellen, ik verstoppen, en ik tellen, hij verstoppen… zo simpel is het eigenlijk. Ware het niet dat er ook nog een klein grietje om mij heen drentelt, dat bemoeilijkt natuurlijk het onopvallend achter de gordijnen staan, of het dubbelgevouwen stil achter de bank liggen.

Maar dat mag de pret niet drukken. En de pret is op zijn hoogst als het weer mijn beurt is om in de hoek te gaan staan, om vervolgens met mijn handen voor mijn ogen tot 10 te tellen. Ik sta net, en voel een klein mensje zich tussen mij en de hoek in wurmen. Ik start met ‘één …’ en hoor direct daarop een echo …. ‘één’ . Ik kijk stiekum tussen mij wimpers door en zie onze kleine meid van 19 maanden staan, met haar handen op haar ogen. Intussen piept ze dapper voort ’twee, dlie, vieh…’, dan mompelt ze wat met mijn ‘vijf, zes, zeven, acht’ mee. Nadat ze mij ‘negen’ hoort zeggen roept ze hard ’tien!’

Ik weet niet wat ik hoor!

Het ‘1,2,3’ kan ik me nog een beetje voorstellen… dat tel ik nl. ook als ze niet luistert, om ze weer een beetje op gang te krijgen (wat overigens goed lukt), maar de rest, daar sta ik toch wel van te kijken. Geen idee meer wanneer onze oudste zover was, dus ik kan geen vergelijk meer trekken.

Ze is super trots, na alle beloningen, en wij natuurlijk ook!

En vanochtend heb ik onderstaande in mijn mailbox…

Kinderen beginnen veel eerder met tellen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt.

Als kinderen de leeftijd van 18 maanden bereiken, begrijpen ze al wat tellen inhoudt. Daarmee is volgens onderzoekers van La Trobe University in Melbourne bewezen dat peuters wiskundige principes begrijpen voordat ze zelf gaan tellen. Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Nah, dat onderzoek hadden ze dus niet hoeven doen… ze hadden me gewoon kunnen bellen!

2 gedachten over “Kinderen tellen met 18 maanden al!”

  1. Avatar foto
    Esther-Syenna

    Mooi is t he als ze zo kunnen tellen, ik ben ook zo’n trotse moeder,
    Mijn meiske van 19 maanden kan nu zelf alleen tot 17 tellen en in t engels tot 10.
    De dagen van de week weer ze ook al 🙂 zo grappig zo’n kleintje wat die dingen zegt. Verbaas me er elke dag weer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven