Kinderfeestje met thema politie: hoe organiseer je dat?

Een kinderfeestje met als thema politie is voor veel jonge knullen het einde. En er zijn vast ook meiden die de politie echt interessant vinden. Heb jij zo’n politiefan in huis? Dan is kiezen voor een politiefeestje niet ingewikkeld. Gewoon doen!

Maar wat kan je dan zoal doen met het thema politie op het partijtje van je zoon of dochter? Wij geven hier een aantal leuke ideeën en tips.

kinderfeestje thema politie

Politiefeestje: spannend of toch niet?

Je kunt meerdere kanten op met dit thema. Voor jonge kinderen kan je het beste gaan voor een stoer kinderfeestje in thema politie met leuke knutsels, verkleedpartijen en misschien wel iets in de trant van boeven vangen.

Maar ook voor oudere kinderen kan je prima aan de slag met de politie. Denk dan aan het oplossen van een misdaad. En als ze wat ouder zijn, mag dat best wel (een beetje) spannend zijn. Natuurlijk hou je hierbij de leeftijd van de kids goed in de gaten.

Uitnodigingen voor een kinderfeestje met thema politie

Bij een themafeestje begin je bij de uitnodigingen al met het thema. Dus ga op zoek naar leuke politie uitnodigingen. Lekker makkelijk en ontzettend leuk om uit te delen. Ben je creatief, dan kan je ook zelf natuurlijk iets leuks maken. Zorg dan dat de volgende facetten op het kaartje komen:

  • Uiteraard alle gegevens over het feestje
  • Kies voor blauw papier of karton
  • Zorg voor politieplaatjes
  • Je kunt er voor kiezen om er ook boeven op te plakken…
  • Een leuke foto van je kind met een politiepet bijvoorbeeld op, is natuurlijk ook leuk

De kamer versieren voor het kinderfeestje met thema politie

Blauw is uiteraard dé kleur die past bij de politie. Je kunt naast de leuke servetten, slingers en andere feestartikelen met een politie erop, dus ook kiezen voor veel blauw. Blauwe ballonnen, blauwe slingers of een blauw tafellaken. Heb je je kamer omgetoverd tot een politiekamer? Dan kan het feest gaan beginnen.

Cadeautjes uitpakken

En dan de cadeautjes. De kinderen moeten hun cadeautjes inleveren als ze binnenkomen. Terwijl iedereen binnendruppelt en zijn plekje zoekt aan tafel, verstopt een volwassene of ouder broertje of zusje de tas met de pakjes.

Na even met elkaar wat gedronken en gesmikkeld te hebben, komt het verhaal dat een boef met de pakjes er vandoor is gegaan. De kinderen moeten dus eerst op zoek naar de tas met pakjes!

Knutselen

Een bekend onderdeel van een thuisblijf feestje is toch wel het knutselen. Uiteraard ga je nu iets laten maken wat met de politie te maken heeft. Een politiepet zou kunnen of maak van een wc-rol een politiepop. Natuurlijk passen boeven er ook bij of een gevangenis.

Spelletjes voor het kinderfeestje met thema politie

Spelletjes doen op het politiefeestje is eigenlijk helemaal niet moeilijk:

Politiebingo

Bingo is altijd leuk om te doen op een feestje. Vooral als je ook prijsjes hebt. Je kunt zelf aan de slag met het maken van een politiebingo maar er is online ook voor een klein bedrag politiebingo te vinden.

Annemaria Koekoek

Waarbij de politie naar de muur kijkt en de anderen de boeven zijn, die naar de muur proberen te lopen zonder dat de politie dat dus ziet. De politie staat naar de muur te kijken en als hij omdraait is iedereen af die hij nog ziet bewegen. Zij moeten opnieuw beginnen.

Welke boef bereikt de politie? Je kunt laten zien wie de politie is, door hem of haar een politiepet op te doen, of bijvoorbeeld een geel veiligheidsvestje. Degene die af is begint opnieuw, gaat ‘in de gevangenis’ of helpt juist mee als politie…

De nachtwacht komt…

De nachtwaker (of politie) wordt geblinddoekt en de boeven of gevangenen moeten zich verstoppen in een bepaald stuk tuin, park of gewoon binnen. Iedere gevangene/boef heeft een nummer. De nachtwaker roept iets als ‘nummer 2 moet zich melden’.

Nummer twee maakt dan een geluid en de nachtwaker moet hem zien te vinden. Je kunt het moeilijker maken door de nachtwaker ook nog te laten raden wie de gevangene is. Door zijn stem te herkennen, bijvoorbeeld.

Maak een politie kwartetspel

Je kun een kwartetspel maken die ze in kleine groepjes spelen. Dit kost wat tijd, maar wanneer je het lamineert kun je het vaker gebruiken en spelen.

Politie parcours

Een parcours maken die zo snel mogelijk gelopen moet worden. Terwijl ze hollen moeten ze wel de sirene na doen. Vergeten ze dat? Dan moeten ze terug!

Wie is de moordenaar?

Iemand wordt stiekem aangewezen als de moordenaar. Hij knipoogt naar iemand en die valt dan om. De kinderen zitten of staan in een kring. Eén van hen is de politie en die moet dus zien te raden wie van de kinderen de moordenaar is.

Blijft uiteindelijk de moordenaar over zonder dat het geraden is? Tja, dan heeft de politie goed gefaald…

Huur een politiekist

Ken je het fenomeen al van de themakisten? De verhuurders stoppen zo’n kist vol met van alles over het thema. Zelf heb ik weleens een soldatenkist gehuurd voor een kinderfeestje en dat was echt geweldig.

Deze zijn er ook in politie uitvoering en door het hele land zijn er aanbieders. Meestal zitten er verkleedkleren en schmink in. Een draaiboek voor het feestje of een boekje met allerlei spel ideeën. En dan nog materialen die je bij de spellen nodig hebt.

Zitten er meerdere aanbieders in de buurt? Vergelijk dan de inhoud met elkaar!

Een politie speurtocht

Wil je toch graag verder kijken dan enkel je huis en tuin? Dan is een politie speurtocht echt leuk om te doen. Je kan dit zelf verzinnen, maar ook lekker makkelijk kopen! Een politie speurtocht kopen betekent genieten van een spel met een goed verhaal.

Zo kan je de politie en boeven speurtocht kopen, waarbij de snoepjesdief alles uit de snoepwinkel heeft meegenomen! Uiteraard moeten de kinderen de politie helpen om al het snoep terug te vinden.

Je krijgt er een film bij om te bekijken en daarna gaan de kids op pad. En ondertussen worden er allerlei politiespellen gespeeld.

Naar de politie toe

Een ander idee om te gaan doen op een politiefeestje is natuurlijk een echte politieagent ontmoeten. Je zou bij de plaatselijke politie kunnen vragen of je langs mag komen. Nee heb je, ja kan je krijgen!

Zijn de kinderen ouder, dan kan je ook naar een politiemuseum gaan. Er zijn er meer, verspreid over het hele land. Kijk wel even goed of het wel een museum is wat leuk is voor kinderen!

Een ander idee is eens nagaan of je een politie in je familie of kennissenkring hebt zitten, of misschien ken je via, via wel iemand. Vraag anders eens of deze persoon gewoon langs wil komen op het feestje!

Even rustig aan

Na alle hectiek is even rustig worden ook wel fijn. Dit kan je doen door verhalen te vertellen of te laten zien. Natuurlijk passend bij het politiefeestje.

  • Zet een politie kinderfilm op.
  • Zoek naar een mooi kinderverhaal over de politie en draag dit zelf voor als politie of de voorleesmama…
  • Verzin een poppenkastverhaal over een boef die gevangen moet worden en maak het natuurlijk lekker grappig (of spannend).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven