Kinderfeestje in het thema ruimte

Je kind is bijna jarig en heeft bedacht dat hij of zij voor klasgenootjes een kinderfeestje in het thema ruimte wil geven. Hartstikke leuk en nog origineel ook. Maar hoe pak je dit aan? Onze feestcommissie to the rescue: zo organiseer je een kinderfeestje met als thema ruimte. Succes gegarandeerd. 

kinderfeestje thema ruimte

De uitnodiging van je kinderfeestje met thema ruimte

Elk kinderfeestje begint natuurlijk met de uitnodiging. Zo ook een space kinderfeestje. Niets leuker dan dat de uitnodiging al een hint geeft naar het thema.

Uitnodigingen voor een kinderfeestje met als thema ruimte, zijn er genoeg te vinden. Ben je creatief of kun je goed foto’s bewerken? Dan kun je ze natuurlijk ook zelf maken.

Denk bijvoorbeeld aan een foto van je kind als astronaut in de ruimte, of een geknutselde blauwe kaart met sterren, de maan en planeten. 

Aankleding voor een ruimtefeestje 

Met veel (donker)blauwe, zwarte en een paar oranje en zilveren ballonnen creëer je al snel een ‘spacy look’. Dit kun je natuurlijk aanvullen met glow in the dark hemellichamen en slingers met raketten, sterren of planeten.

Deze zijn in feestwinkels of online te krijgen, maar zelf uitknippen kan natuurlijk ook. Met een beetje fantasie (en laat de meeste kinderen dat nou net hebben), lijken proppen aluminiumfolie net kometen. Met vissersgaren laat je ze door je hele huis vliegen.

Als finishing touch is het leuk om een donkerblauw tafelkleed, servetten, bekers en rietjes te gebruiken. Kun je ze vinden of maken met sterren, dan is dat extra mooi meegenomen! 

Speurtocht op je ruimtefeestje

Speurtochten doen het op kinderfeestjes altijd goed. Bij een klassieke speurtocht volgen kinderen lintjes of ballonnen tot ze op een bepaald punt zijn aangekomen. Door de linten of ballonnen te vervangen voor planeten of sterren, geef je makkelijk een ruimte twist aan de speurtocht.

Hang op verschillende punten een meerkeuzevraag over de ruimte. De antwoorden bestaan niet uit A, B en C, maar uit links, rechts of rechtdoor. Alleen het goede antwoord zal de feestgangers de juiste richting op helpen.

Net iets te moeilijk? Hang in plaats van sterren of planeten raketjes op. Deze kunnen met de neus de richting aangeven. Eindbestemming? Op een kinderfeestje met ruimte als thema, is dat natuurlijk een heerlijke (ruimte)taart en iets te drinken! 

Knutselen als activiteit op je kinderfeestje

Vooral voor de iets kleinere kinderen, maar ook wat oudere kinderen is het ontzettend leuk om tijdens een kinderfeestje hun creativiteit de vrije loop te laten. Voor een kinderfeestje met ruimte als thema, zijn er aardig wat leuke knutselideeën. We zetten een aantal ideetjes voor je op een rijtje. 

Boots de ruimte na

Laat de kinderen een schoenendoos aan de binnenkant zwart verven. Als de verf nog nat is, kunnen ze er glitters op strooien voor een extra ‘galaxy effect’. Terwijl de verf en glitters drogen, gaan de kinderen piepschuim ballen bekleden met foamklei. Dit worden planeten.

Als alles droog is, hang je de planeten in de schoenendoos met vissersgaren. Dit kan door in de bovenkant van de doos gaatjes te prikken waar het garen doorheen kan, in de planeet zelf maak je het garen vast met een speldje. Als de planeten hangen is het planetarium klaar!

Frisbeeën met ufo’s 

Met plastic of papieren soepkommen en bordjes is het makkelijk ufo’s maken. Plak met lijm of tape de kom op het bordje en je hebt al een ufo. De ufo kan natuurlijk nog naar hartenlust versierd worden met stift, verf en glitters. Even drogen en frisbeeën maar! 

Buitenaardse wezens

Geef kinderen wiebeloogjes en een berg knutselmateriaal en het zal je verbazen wat voor prachtige aliens ze in elkaar zetten! Met karton, stiften, knopen, oude lappen, stickers, wc- en keukenrollen, paperclips en verf maken kinderen de meest prachtige, buitenaardse creaties. 

Maak astronauten van de feestgangers

Lukt het jou om (goedkoop) aan helmen of overalls te komen? Dan is het hartstikke leuk om van de gasten ware astronauten te maken. De helmen toveren ze zelf om tot ruimtehelmen en de overalls tot ruimtepakken.

Welke materialen je nodig hebt? Niet heel anders dan voor de bovenstaande buitenaardse wezens, als je maar goede lijm hebt om het te bevestigen aan een helm of overall. 

Kinderfeestje met thema ruimte: Raket lanceren 

Deze ontzettend leuke activiteit is met name geschikt voor de iets oudere kinderen, maar willen we je niet onthouden voor een heel gaaf space kinderfeestje. Laat de kinderen niet alleen een raket maken, maar ook lanceren.

Dit heb je nodig

  • Lege plastic fles (1,5 liter)
  • Duct tape
  • Papier
  • Karton
  • Klei
  • Kurk
  • Water
  • Fietspomp 
  • Naaldventiel

Zo werkt het

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, is het misschien verstandig van te voren zelf alvast een gat, ter grootte van het ventiel van je fietspomp, helemaal door de kurk heen te boren of prikken. 

Rol het vel papier tot een kegel en beplak deze helemaal met duct tape. Hiermee maak je de neus van de raket steviger en waterbestendig. Zet de kegel op de onderkant van de fles en tape het goed vast.

Voor de vinnen van de raket knip/snijd je vier rechthoekige driehoeken. Hou de fles op de kop (neuskegel naar boven) en maak de vinnen met tape tegen de fles aan vast, zodat de fles goed rechtop blijft staan. De vinnen zitten dus onderaan de raket.

Wikkel wat klei om de hals van de fles voor ballast, ook dit kun je ook met tape vastmaken. Zorg ervoor dat de dop van de fles eraf is, en je de opening openhoudt. 

Vul de fles met een liter water en sluit de fles af met de kurk. Nou komt het: steek het naaldventiel in de kurk en koppel de fietspomp eraan. Zet de raket neer op 2 verhogingen (blokjes hout of bakstenen bijvoorbeeld) en pompen maar!

5… 4… 3… 2… 1… Ignition! Lift-off! Als alles goed gegaan is, schiet de raket een heel eind in de lucht! 🚀

Wel zo leuk: met gekleurd duct tape maken kinderen hele kleurrijke, unieke raketten. 

Heb jij nog tips voor een leuk kinderfeestje met het thema ruimte? Laat het ons natuurlijk even weten! 

Hier vind je nog meer tips voor leuke kinderfeestjes thuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven