Een kinderfeestje thuis vieren; goedkope en toffe ideeën

Een kinderfeestje vieren lijkt tegenwoordig steeds gekker te worden. De een gaat naar een zwembad, de ander naar een dierentuin en er zijn zelfs ouders die kinderen voor een kinderfeestje meenemen naar een pretpark. Dat is toch niet meer normaal? Een kinderfeestje thuis vieren kan ook gewoon en is een stuk goedkoper!

Hoeveel gekker moet het nog worden met al die dure kinderfeestjes? Buiten het feit dat veel ouders dit niet eens kunnen betalen heeft dit zelfs tot gevolg dat kinderen straks niet meer tevreden zijn met minder. Hoe moeten de kinderen zich voelen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen?

Wat als je zelf geen kinderfeestje kan betalen?

Eerst wil ik even kort ingaan op de mogelijkheden als je zelf weinig financiële middelen hebt om een kinderfeestje thuis te vieren.

Onderstaande indeeën zijn bijna allemaal betaalbare oplossingen voor kinderfeestjes die je thuis kan organiseren. Is dit voor jou nog steeds onbetaalbaar maar wil je toch graag iets voor je kind organiseren?

Neem eens contact op met Stichting Jarige Job! Zij versturen gratis verjaardagsboxen aan mensen die het niet kunnen betalen. Wie weet kunnen ze jou ook helpen.

Kinderfeestjes thuis vieren? Super leuk en heel goed te doen!

De meeste ouders kiezen ervoor om een kinderfeestje ergens anders te vieren zodat ze niet met de zooi thuis zitten. En ergens snap ik dit wel, maar komaan jongens, we hebben het over twee keer per jaar bij een gemiddeld gezin.

Afijn, voor de ouders die wél graag een kinderfeestje thuis willen vieren of die er gewoon niet teveel geld aan willen (of kunnen) spenderen… een blog vol tips voor een tof kinderfeestje thuis.

De leukste (goedkope) kinderfeestjes vier je thuis:

De ideeën hieronder bestaan uit kinderfeestjes die (bijna) niets kosten tot aan kinderfeestjes waar je wel wat aan wilt uitgeven maar die wel thuis gevierd worden. Qua leeftijd hebben we hier geen onderscheid gemaakt, je kan zelf bepalen of dit voor jouw kind geschikt is of niet.

kinderfeestje thuis vieren

1. Thuis knutselen tijdens een kinderfeestje

Toegegeven, je moet er even bijblijven voor het beste resultaat, maar een kinderfeestje thuis vieren met een leuk knutselpakket of goedkope knutselspullen van de Action slaat bijna altijd aan.

Je kan hierbij dus denken aan:

 • Knippen, plakken en kleuren
 • Verven
 • Stempelen
 • Bouwen
 • Met buitenmaterialen werken

Tip: hier vind je leuke knutselpakketten in bepaalde thema’s voor maar een klein bedrag

2. Een thuisdisco houden

Hebben de kinderen al een leeftijd bereikt dat een disco gewaardeerd wordt? Dan heb je binnen notime een gaaf kinderfeestje thuis georganiseerd.

Plak alle ramen af met vuilniszakken zodat het donker is binnen. Hang zo’n discobal op of kies voor een lamp die juist op de muziek licht geeft, ook leuk. Mocht je hier net wat meer voor moeten betalen… je kan er vanuit gaan dat je kinderen hier nog lang plezier van hebben.

Bij ons gebruiken zelfs de pubers dit al jaren, dus dat is een goede investering.

Tip: maak bijvoorbeeld zelfgemaakte consumptiebonnen die de kinderen bij binnenkomst krijgen om hun drankjes te halen en een zakje chips.

Hier vind je discoballen of een spiegelbol voor de disco

Tip 2: haal fluoriscerende make up in huis als je een blacklight lamp hebt.

grabbelton maken voor kinderfeestje thuis

3. Maak een grabbelton met je kind voor het kinderfeestje thuis

Als je bedacht hebt om met de kinderen spelletjes te doen tijdens het kinderfeestje thuis, dan is het bijvoorbeeld leuk om vooraf een grabbelton te maken samen met je kind.

Koop kleine leuke hebbedingetjes om in te pakken. Gooi een doos of ton vol met zaagsel of krantensnippers en doe daar de kleine cadeautjes in.

Iedere keer als er een ‘winnaar’ is, dan mag er gegrabbeld worden.

tip: zorg er wel voor dat ieder kindje dat mee het kinderfeestje viert ook de kans heeft om thuis in die grabbelton te grabbelen om verdriet te voorkomen.

4. Oud Hollanse spelletjes doen

Het lijkt misschien ouderwets en saai, maar hier in huis hebben we dit regelmatig gedaan. En nog steeds hebben ze het erover:

 • zaklopen
 • snoep uit een bak met water vissen
 • koekhappen
 • spijkerpoepen
 • flesjesvoetbal
 • ezeltje prik
 • blik gooien
 • eier race

5. Zet een speurtocht uit

Een speurtocht is ook vaak een heel leuk idee voor een feestje. Zo hou je je kinderfeestje thuis, maar ga je toch even lekker met de kids naar buiten om een frisse neus te halen. Vooral als je drukteschoppers op het feestje hebt is dit een goed idee.

Nu snap ik dat het best lastig kan zijn om een goede speurtocht uit te zetten. Wil je daar niet al teveel tijd aan kwijt zijn, of kan je gewoon wat hulp gebruiken?

Deze speurtochten zijn helemaal top!

6. Laat een goochelaar komen

Wil je nergens naartoe, maar vind je het toch fijn om iets anders dan anders te doen? Dan is misschien een goochelaar een goed idee!

Liefst dan nog een goochelaar die -na zijn show- ook de kinderen wil uitleggen en laten proberen hoe zijn goocheltrucs nu eigenlijk werken. Zo krijgen ze een inkijkje in het vak en zijn ze na afloop super enthousiast!

ps… zoek wel een semi professionel uit je eigen omgeving, want anders ben je toch veel te duur uit voor een kinderfeestje dat je thuis viert.

escape room kinderfeestje

7. Escape room thuis tijdens je kinderfeestje

Voor al iets oudere kinderen kan je een tof escape room feestje organiseren thuis, Erika heeft dat gedaan voor haar 11 jarige dochter en dat was een groot succes.

Let op: dit kinderfeestje kost wel de nodige tijd aan voorbereiding.

wie is de mol kinderfeestje

8. Wie is de Mol thuis doen met het kinderfeestje

Nog zo’n tof kinderfeestje dat Erika zelf thuis georganiseerd heeft: een wie is de mol kinderfeestje.

Succes gegarandeerd, lees haar blog maar!

9. Cupcakes versieren

Dit kan een mooi onderdeel zijn van een spetterend kinderfeestje thuis: cupcakes versieren. Als jij ze nu zelf van te voren al gebakken hebt, dan kunnen ze er na het doen van wat spelletjes meteen mee aan de slag.

Haal lekkere dingetjes voor erop (slagroom, oogjes, fondant, discodip, chocolade) en hoppa!

10. T-shirts zelf pimpen met textielstiften

Koop een paar pakken textielstiften bij de Action en vraag of iedereen een wit t-shirt mee van huis kan nemen. Op deze manier hoeft het je niet heel veel geld te kosten, maar kan je toch een leuke activiteit tijdens je kinderfeestje thuis doen.

Laat de kinderen zelf hun t-shirts pimpen en kijk even of je bijvoorbeeld van te voren wat voorbeelden kan laten zien via Pinterest.

Lotte heeft zo een keer op een kinderfeestje bij een van haar vriendinnen sneakers gepimpt. Ook heel leuk!

11. Geef een kookfeestje

Heb jij liefhebbers van eten in huis? Dan is misschien een kookfeestje wel een leuk idee. Denk bijvoorbeeld aan pizza’s bakken of een taart maken.

Zo’n kookfeestje kan je uitbreiden met een eigen koksmuts die de kinderen kunnen maken (check deze website voor meer info), een schort dat ze kunnen versieren, en een menukaart die gemaakt moet worden. Of doe een speurtocht en geef diploma’s achteraf.

Je kan vanalles om het koken heen verzinnen.

Heb je wat hulp nodig? Hier vind je handige hulp en tips voor kookfeestjes.

12. Organiseer een bingomiddag thuis voor het kinderfeestje

Bingo vinden alle kinderen tof. Koop kleine cadeautjes bij de action die je uitstalt op een tafel.

Heel leuk is het als je ook echt een bingospelletje hebt met zo’n wiel waaraan je kan draaien. En dan om beurten draaien natuurlijk, want dit vindt iedereen leuk om te doen.

Misschien kan je het spel ergens lenen, of je koopt ze hier online voor niet al te veel geld.

Een pak bingokaarten erbij en je kan helemaal los!

13. Hou een filmavond

Hier zijn ook de meeste kinderen wel voor te porren. Want een filmavond houdt in dat ze ‘lang’ mogen blijven, dat het misschien wel donker is buiten, dat er popcorn is en lekker drinken.

Natuurlijk kan je de filmavond afwisselen met een spelletje als je wilt, maar een leuke film geeft ook jou in ieder geval wat rust.

Tip: Kijk eens of dat je zelf een popcornmachine in huis kan halen. Wij hebben deze zelf en die wordt bij ieder feestje weer tevoorschijn gehaald!

slaapfeestje organiseren met tentjes

14. Slaapfeestje organiseren voor iets oudere kindjes

Alhoewl dit ook voor jongere kindjes misschien erg leuk is durfde ik dit pas aan toen ze bij ons 8+ waren. Puur omdat het best wel wat impact heeft op je huishouden 😉 .

Daar komt nog eens bij dat jongere kinderen het vaak nog spannend vinden om te blijven slapen, zelfs al gaat het om een kinderfeestje bij iemand thuis.

Maar ik weet wel dat de slaapfeestjes bij ons altijd dikke pret waren. Je kan gewoon matrassen op de grond gooien, maar wil je er een keer iets bijzonders van maken, check dan dit blog over slaapfeestjes organiseren. Te tof!

15. Het bos, een park, de speeltuin of een kinderboerderij

Zonder dat het veel geld hoeft te kosten, en in combinatie met een kinderfeestje dat je thuis viert is het heerlijk als de kids zich even kunnen uitleven. Een bos, park, speeltuin of kinderboerderij waar je gratis terecht kan is dan ook een groot goed.

Neem wat spullen mee voor oud hollandse spelletjes als je langer wilt blijven. Of ga gewoon alleen maar even er tussenuit om de benen te strekken en alle energie kwijt te kunnen.

Tip: woon je in de buurt van een bos? Kijk dan of je een boswachter kan ‘charteren’ om de kinderen mee op ontdekkingstocht te nemen voor een uurtje. Zeker weten dat ze helemaal geïnspireerd weer thuis komen na het kinderfeestje.

16. Een beauty party organiseren

Deze kinderfeestjes slaan vaak in als een bom bij de meiden. Maar je maakt er in een handomdraai een jongens kinderfeestje van om thuis te vieren als je er een schmink party van maakt 😉 .

Qua beauty party voor de meiden kan je er een hele sessie van maken. Maskertjes op, nageltjes lakken, voetenbadjes… wat jij maar wilt.

Ook leuk: als je het net nog even wat gekker wilt maken, dan kan je de kinderen zich ook laten verkleden, een boa om laten doen en met make up en al een fotoshoot doen met de meiden. Super tof om te doen en je hebt nog een leuke herinnering ook!

17. Speurtocht met een heuse schatkaart

Een speurtocht is leuk, maar je maakt hem een stuk bijzonderder als je er ook een echte schatkaart bij maakt.

Maak de randjes van de kaart donker door ze licht aan te branden met een aansteker, en ga met een gebruikt theezakje over het papier zodat er bruine vlekken op komen.

Op deze manier maak je een échte oude schatkaart die de beleving van de speurtocht helemaal compleet maakt.

18. Thuis een modeshow organiseren voor een kinderfeestje

Vooral voor dames in de dop is dit een heel leuk kinderfeestje thuis. Regel verkleedkleren en schoenen met hakken. Laat alle meiden zich verkleden (en misschien een beetje opmaken) en leg een rode loper uit.

Praat zelf de modeshow aan elkaar, laat een van de meiden als eerste starten met de modeshow en de rest van de meiden mogen de paparazzi uithangen.

Zo laat je iedere deelnemer aan bod komen en op het laatst heb je verschrikkelijk veel lol, mooie foto’s en toffe herinneringen!

19. Ga geocachen buiten

Geocachen kan ook prima als je je kinderfeestje thuis viert. Want geocaching kan heel vaak in je eigen buurt. Hier vind je meer informatie over deze leuke manier van buiten actief zijn.

zelf tshirt tie die maken

20. Met lekker weer t-shirts t-dyen

Lotte heeft een tijdje geleden met een vriendinnetje een t-shirt met de tie dy tchniek geverfd. Zo ontzettend leuk!

Het is leuk om te doen, maar het resultaat was ook helemaal top. Je kan dit ook heel goed voor een kinderfeestje thuis doen, mits het een beetje lekker weer is. Dan kan je in de tuin aan de slag.

Vraag op de uitnodiging of het kind een wit t-shirt mee kan nemen, of ga juist met sokken aan de slag, dat kan ook. Bovenstaande was het resultaat bij Lotte, hoe leuk als je alle kinderen zo een eigen t-shirt kan laten maken.

Hier lees je hoe je het doet: t-shirt tie die diy

Nog meer leuke kinderfeestje ideeën vind je hie en meer over een uitnodiging maken hier.

Het avondeten bij je kinderfeestje thuis

Het avondeten mag natuurlijk ook een feestje zijn als je het kinderfeestje thuis viert. Gelukkig zijn kinderen heel snel tevreden, dus dat houdt in dat je met de volgende ingrediënten het kinderfeestje fantastisch afsluit.

Bron: Pinterest gespotvoorjou

Tafelfriet als je thuis je kinderfeestje viert

Bijna alle kinderen lusten frietjes natuurlijk. Ga je thuis eten tijdens het kinderfeestje en staat er friet met een snack op het menu?

Gooi alle frietjes en de snacks dan in een grote hoop op tafel. Spuit mayonaise en ketchup zo op tafel en de kinderen hebben de grootste lol.

Wel even je tafel goed afdekken met een tafelkleed natuurlijk 😉 . Kies voor een papieren variant die je gelijk weg kan gooien of gebruik een plastic tafelkleed.

Bij de papieren variant is het ook heel leuk om -zoals hierboven aangegeven- de kinderen eerst zelf een bord en vork en mes te laten tekenen!

Leuke papieren tafelkleden vind je hier

Pannenkoeken versieren als avondeten

Ga je voor de pannenkoeken als avondeten dan kan je dit ook echt als activiteit thuis doen voor je kinderfeestje. Het bakken van de pannenkoeken moet je zelf doen, maar hoe leuk is het als de kinderen zelf hun pannenkoeken kunenn versieren.

Geef zelf een aantal voorbeelden van de mogelijkheden, laat de kinderen lekker versieren en daarna heerlijk smikkelen. Zijn ze toch weer even zoet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven