Een nieuwe of een tweedehandse kinderfiets kopen? Waar let je op?

Iedere dag fiets ik met drie kinderen naar school. Twee op hun eigen fiets en eentje achterop. Het ritje duurt een kleine tien minuten en zorgt voor een frisse start van de dag. De laatste tijd viel mij al op dat de kinderfietsen van de oudste twee te klein zijn geworden. Tijd voor twee nieuwe fietsen, aangezien Dochter (7) echt niet op de fiets van Oudste Zoon (9) stapt. De verjaardag vind ik een perfect moment om een nieuwe kinderfiets uit te zoeken. Ik begeef mij nu dus in het land van de fietsenwinkels en wil de juiste kinderfiets kopen, een nieuwe of een tweedehandse kinderfiets. Help jij mij op weg?

Ik loop tegen onderstaande vragen aan waar ik zelf eigenlijk niet zo goed raad mee weet. Ik heb mijn voorkeuren, dat wel, maar ik ben benieuwd hoe jullie hier in staan.

kinderfiets kopen
Stockfoto fiets door Shutterstock

Kinderfiets kopen? Deze vragen komen er op me af!

Is online je fiets bestellen wel een goed idee?

Er zijn veel websites waar je fietsen kunt bestellen. Sommige worden rijklaar afgeleverd, anderen moet je zelf in elkaar schroeven. Zowel manlief als ik hebben nooit een fiets in elkaar gezet. Hoewel hij best handig is, denk ik zelf dat het beroep van fietsenmaker niet voor niets bestaat. Het geeft mij een veiliger gevoel als het door een professional in elkaar is gezet. Suf? Misschien…maar het zijn wel mijn kinderen die ik op die fiets zet. Dan wil ik als moeder wel dat het veilig is. Ik ga zelf dus op zoek naar de goedkoopste ‘offline’ fietsenwinkel in de buurt om een kinderfiets te kopen. Maar van anderen hoor ik dat ze zonder problemen online een fiets op de kop tikken.

Welk merk kinderfiets moet ik kiezen?

Gazelle, Batavus, Sparta, Alpina, Cortina, Popal, Bike Fun… zomaar een greep van wat fietsenmerken die ik voorbij zie komen. Eerlijk is eerlijk: doordat de eerste vijf bij mij het meest bekend zijn, hang ik daar ook een kwaliteitsniveau aan. Het prijskaartje dat eraan hangt, is echter van een ander niveau (lees: duurder). En ook na wat research via Google en bij de fietsenmaker, blijkt daar zeker een kwaliteitsverschil tussen te zitten. “Bedenk hoe regelmatig je de fiets gebruikt en kijk anders ook zeker eens naar een tweedehands kinderfiets”, gaf iemand als tip. Ok, op deze kinderfietsen fietsen ze elke dag naar school en daarom moeten ze kwalitatief goed zijn. Is een tweedehands kinderfiets een optie?

Een tweedehands kinderfiets of nieuwe?

Ik vergeet nooit meer dat een vriendin een tweedehands kinderfiets van een goed merk kocht. De fiets zag er prima uit, maar na een paar weken bleek de band lek. Kan gebeuren. Na controle bij de fietsenmaker bleek de fiets nieuwe binnen- en buitenbanden nodig te hebben en er was nog iets wat niet helemaal lekker liep. Kortom, ze was 140 euro kwijt en als ze dat optelde bij wat ze voor de fiets had betaald, had ze net zo goed een nieuwe kunnen kopen. Pech? Wellicht, maar het blijft toch door mijn hoofd spoken.

Een andere reden voor een nieuwe fiets is dat je de fiets vaak weer goed tweedehands kunt verkopen. Zo heb ik ooit een Alpina fiets verkocht en berekende dat ik hier twee jaar plezier van heb gehad voor 150 euro. Maar goed, ik moet wel eerst minimaal 350 euro neerleggen voor een nieuwe van een goed merk. En dat keer twee is toch een fiks bedrag!

En dan de extra opties: versnellingen en handremmen

Ik ben op zoek naar een 24 inch meisjesfiets en een 26 inch jongensfiets. Daar mogen wat mij betreft best versnellingen op zitten. Handremmen mogen van mij als extra rem erbij, maar een terugtraprem is een vereiste voor de nieuwe fietsen. Ik zie ze anders al op een auto, muurtje of stoep knallen, omdat ze vergeten dat ze niet meer achteruit kunnen remmen. Liever wacht ik daar een paar jaartjes mee.

Wat als je kind een ander soort fiets in gedachten heeft als jij?

Er zijn veel verschillende modellen fietsen: Transportfietsen, omafietsen, gewone stadsfietsen of mountainbikes. Een kinderfiets kopen is geen senicure, dat blijkt wel. Dochter wil graag een blauwe transportfiets. Ik kan niet anders dan haar daarin gelijk geven, want wat ziet dat er leuk uit! Momenteel heeft ze een rode Alpina Cargo met witte bak voorop. Ik ben er nog steeds verliefd op, maar blauw is ook leuk;) .

Dochter is dus niet echt het probleem, maar zoon heeft een ander beeld waar zijn fiets aan moet voldoen dan wij. Hij fietst nu ook op een transportfiets, wat ik persoonlijk heel handig vind als hij zijn voetbal mee wil nemen of als hij die dag gym heeft op school. Zelf ziet hij dat niet zo. Hij wil een mountainbike of crossfiets, want die zijn ‘cool’. Als ik hem dan uitleg dat hij dan niks extra mee kan nemen, maakt hem dat niet uit. Wel heb ik hem gezegd dat ik eis dat de fiets een spatbord achter heeft. Ik zie hem al thuiskomen met zijn rug onder de modder. Nee dank je, de wasmachine draait al genoeg overuren.

En wat denk je? Meneer is gaan Googelen en heeft zowaar een soort mountainbike met spatbord gevonden. Bummer… ontzettend knap dat hem dat gelukt is natuurlijk en de fiets is niet zo duur (het merk zegt mij daarentegen echt helemaal niks), maar iets in mij zegt dat deze het niet lang gaat volhouden. Ga ik hem belonen voor zijn zoektocht en die kinderfiets kopen? Of ga ik mijn eigen gevoel achterna en probeer ik hem naar een andere fiets te sturen?

Op zoek naar een fietsenwinkel in de regio Utrecht

Ik denk dat ik binnenkort de kinderen maar meeneem naar een fietsenwinkel in de regio Utrecht waar je een nieuwe of tweedehandse kinderfiets kopen kan. Kijken of ik daar slaag voor twee goede kinderfietsen. Afdingen is niet mijn sterkste kwaliteit, maar daar is manlief weer heel erg goed in;) . Mocht iemand van jullie nog een goede winkel kennen, dan hoor ik het graag.

Welke kinderfiets heeft jouw kind? Bevalt deze en waarom heb je deze fiets gekocht? Nieuw of tweedehands? Vertel het mij!

Meer lezen?

2 gedachten over “Een nieuwe of een tweedehandse kinderfiets kopen? Waar let je op?”

  1. Hier spreekt de vrouw van de fietsenmaker!

    De rijwielhandelaren hebben vaak geen tweedehands kinderfietsen te koop omdat deze fietsen doorschuiven binnen families, naar de buren en omdat je simpelweg op Marktplaats een hogere prijs kan krijgen.

    Veel kinderen fietsen op een te kleine fiets. Kinderen horen niet met de voeten bij de grond te komen en moeten leren van het zadel af naar voren te springen (na remmen). Het is erg slecht voor de knieën een te kleine of lage fiets.
    Denk bij inches ook aan tussenmaten, ouders vinden een kinderfiets vaak te GROOT voor het kind, maar in de praktijk blijkt het de juiste maat te zijn.
    Kijk eens rond op school, daar worstelen mensen met hetzelfde probleem, misschien kan je de fiets van je dochtertje ruilen tegen die grote jongensfiets omdat er binnen gezinnen beide geslachten voorkomen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven