Hoe houd je de kleding van je kinderen zo lang mogelijk mooi?

De kleding van je kinderen is een grote kostenpost, dus hoe kan je kinderkleding zo lang mogelijk mooi houden? Zodat je zo min mogelijk nieuwe kleding hoeft aan te schaffen?

Je kids kruipen, rennen, klimmen, vallen en knoeien. Een gat in de knie van die nieuwe jeans, een vlek op dat mooie jurkje, een dure jas die kwijt is, sokken die je nooit meer terug kunt vinden. Ga maar door.

Daarbij komt dat ze vaak in ‘no time’ uit die nieuwe sneakers of broek gegroeid zijn. Enfin, als werkende moeder ken je het probleem waarschijnlijk wel. Dus, wat kun je nou doen om de kleding van je kinderen zo lang mogelijk mooi te houden?

Kinderkleding mooi houden, tips

Kinderkleding zo lang mogelijk mooi houden

Daarvoor geven we je 10 handige tips!

1. Kleed je kind met de juiste kleren voor de omstandigheden

Dat klinkt makkelijk. Maar je kinderen hebben ook hun eigen wil. Spreek met ze af dat er bepaalde momenten zijn waarop ze niet zelf mogen kiezen. Of beperk de keuze uit enkele mogelijkheden.

Bijvoorbeeld: je kind gaat voetballen op het veldje of moet naar hockeytraining. Of is jouw kleine een creatief wonder dat graag met verf en de schaar in de weer is? Hoe hou je dan hun kinderkleding mooi?

Zorg voor een paar leuke setjes, niet te nieuw, die tegen een stootje kunnen en waar eventuele vlekken niet zo erg opvallen. Voor kleine keukenprinsen en -prinsessen koop of maak je een mooie schort. Maak deze speciale ‘training-speel-knutsel’ outfits gewoon een vaste regel waar je kind zich aan moet houden.

kinderkleding lang mooi houden, hoe wassen?

2. Elke vlek een andere behandeling als je kinderkleding mooi wilt houden

Vlekken helemaal voorkomen lukt natuurlijk nooit. Behalve als je je kind vastbindt op een stoel of zo…. Grasvlekken en vlekken van chocolade, ijs en limonade horen er nu eenmaal bij. Gelukkig zijn er vele handige huismiddeltjes om die vlekken weer te verwijderen.

Het is belangrijk dat je eerst bekijkt wat de vlek heeft veroorzaakt, zodat je kunt bepalen wat de juiste behandeling is.

Met een verkeerde behandeling kun je het namelijk nog erger maken dan het is. Bloedvlekken bijvoorbeeld, moet je eerst uitspoelen met koud water voordat je met warm water en andere middeltjes aan de slag gaat.

Andere vlekken kun je beter meteen met ossengalzeep of azijn aanpakken. Kortom; ken je vlek en pas de juiste behandeling toe. 

3. Wasvoorschrift om kleding kinderen mooi te houden

Je kent het wel: druk-druk-druk. Nog even snel de was in de machine gooien, dan kun je het na je werk en de boodschappen in de droogtrommel doen of ophangen.

In je haast heb je geen zin en tijd om alle wasvoorschriften te gaan lezen. We snappen je helemaal. Toch is dat wel verstandig als je de kinderkleding mooi wilt houden.

Zo voorkom je namelijk dat je kledingstukken verprutst door ze op een te hoge temperatuur te wassen. Sommige items mogen niet in de droogtrommel, andere wel. Lees de symbolen dus en handel ernaar. 

kinderkleding mooi houden in wasmachine

4. Stop de wasmachine niet te vol

Heb je elke dag een nieuwe ‘mount washmore’? Dan was je het liefst zoveel mogelijk in één keer. Ook dat herkennen we allemaal.

Maar toch moet je de verleiding weerstaan om de machine helemaal vol te proppen. Dat is niet goed voor je kleding én niet voor de machine. Je was gaat er ook van stinken. De kinderkleding wordt dan ook minder goed schoon en dus kan je hem minder goed mooi houden.

Wanneer je nog een handbreedte ruimte bovenin de trommel overhoudt, is de machine goed geladen. Niet te vol en niet te leeg.

5. Was de kleren niet vaker dan nodig is

Elke was- en droogbeurt is een beproeving voor het kledingstuk. Besef goed dat met elke keer dat je iets wast, het weer een beetje meer verslijt en verbleekt.

Het is natuurlijk heerlijk fris om alleen maar pas gewassen kleding te dragen. Maar het is niet altijd nodig. Wanneer een kledingstuk geen vlekken heeft, kun je het best uithangen in de buitenlucht. De volgende dag kan het dan nog prima gedragen worden. En zo blijft je kinderkleding (en je eigen kleding) langer mooi!

6. Gebruik de droger zo min mogelijk

Ook van elke droogbeurt slijt de kleding snel; al die pluisjes die je elke keer uit de filter haalt, komen van de kleding!

Het gebruik van de droger is best duur. Gebruik de droger daarom zo min mogelijk, zeker als je wilt besparen op energiekosten.

Het kost misschien iets meer tijd, maar het is beter voor het je kleding, het milieu én voor je portemonnee om de was even op te hangen. Lekker fris in de zon en de wind of, tijdens slecht weer, binnen.

Zorg daarom voor een handige ophangplek in huis. Tip voor als je (bijna) dagelijks wast: haal de droge was af en hang tegelijkertijd de nieuwe was op. Dit scheelt veel werk. 

7. Kinderkleding mooi houden? Keer de kleding voor het wassen

Door elke kledingstuk binnenstebuiten te keren voor het wassen, blijven de kleuren en de stof mooier.

De stof gaat minder snel pillen en de kleuren van de print verbleken minder snel. Na het wassen hang je alles ook binnenstebuiten op of doet het de droogtrommel.

Ook dan verbleekt de kleur minder snel. Pas wanneer je de was gaat vouwen, keer je het weer met de goede kant naar buiten, zodat het mooi de kast in kan.

8. Hangen of vouwen?

Niet alle kleding is geschikt om op te hangen. Denk aan wollen truien en T-shirts. Deze vervormen wanneer je ze ophangt en daarom kun je ze beter opvouwen.

Gebruik voor de items die je wél ophangt goede hangers. Voor kinderkleding zijn er speciale, kleinere hangers om ze mooi te houden. Wanneer je deze items op volwassen hangers doet, worden ze uitgerekt en raken vervormt.

Kies hangers waar de kleding niet afglijdt en die elk item goed ondersteunt. Zo blijven de kledingstukken het langst mooi.

9. Goedkoop is vaak duurkoop

Het is niet altijd waar, dat durven we niet te beweren. Maar vaak is het wel zo dat wanneer het om kleding gaat, je met goedkopere items sneller te maken krijgt met vervorming en verkleuring.

Voor kinderen, zeker voor de jongere kinderen, is het een goed idee om te gaan voor tweedehands merkkleding of uitsluitend in de uitverkoop te kopen. Check ook deze bespaartips voor je kleding.

Ga voor items die er nog goed uitzien. Je weet dan dat ze er nog goed uitzien, terwijl ze al gedragen en gewassen zijn. De kans dat jouw kinderen er dan nog een tijd mee kunnen doen en je de kinderkleding toch mooi kan houden is dan groot.

Groter dan wanneer je zou kiezen voor goedkope, nieuwe kleding van hetzelfde soort. Toch is het ook slim om bij de goedkopere winkels te kijken. Je kunt daar voordelig leuke kledingstukken scoren die misschien wat minder lang meegaan, maar waar je kind dan wel onbeperkt in kan spelen.

Zeker wanneer je kind door een periode gaat waarin het erg hard groeit.

10. Liever geen wit?

Misschien denk je nu dat je het beste donkere kleding voor je kinderen kunt kopen. Er zit uiteraard een kern van waarheid in als je de kinderkleding lang mooi wilt houden.

Een zijden bloesje voor je kleine dreumes is dan ook niet zo’n goed idee. Toch is een robuuste stof in wit ook niet een al te moeilijk item. Maar een T-shirt met een kleurrijk dessin is wel minder kwetsbaar dan een lichtroze, effen exemplaar.

Nog een tip: check al in de winkel de wasvoorschriften van de kleertjes die je wilt kopen. Een kledingstuk dat op 40 graden of meer gewoon gewassen kan worden is veel makkelijker en langer mooi te houden dan een item dat alleen handwas kan verdragen. 

Bonustip: was sneakers in de wasmachine

Zitten er gras- of andere vlekken op de sneakers van je kind? Doe ze in een wasnetje en was ze gewoon met de 30-graden was mee. Zet ze daarna in het zonnetje te drogen en ze zijn weer helemaal als nieuw! 

Zijn de sneakers niet heel vies, maar ruiken ze wel? Dan is de Shoefresh de oplossing voor jullie! Lees mijn review maar eens over dit fijne apparaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven