De voordelen van een kinderoppas aan huis of een kinderdagverblijf op een rijtje

Je zwangerschapsverlof zit er bijna op. Maar wie gaat er nu op je kleintje passen als je zelf weer aan het werk moet, heb je daar al over nagedacht? Wordt het een kinderoppas aan huis of ga je voor familie? Als er geen opa of oma in de buurt woont, of je daar gewoon niet voor wilt kiezen, dan kun je voor een dilemma komen te staan. Ga je voor een kinderdagverblijf of neem je toch liever die kinderoppas aan huis? Het is een belangrijke maar lastige keuze. We hebben de voordelen van beiden voor je op een rijtje te gezet.

De voordelen van een kinderoppas aan huis

  1. Flexibiliteit
  2. Persoonlijke aandacht
  3. Oppas kost minder tijd
  4. Frisse buitenlucht
  5. Huishoudelijke klusjes

kinderoppas aan huis

1. Flexibiliteit

Een kinderoppas aan huis is vaak een flexibele kracht. Zeker als je onregelmatig werkt, of een partner hebt die onregelmatig werkt kan dit heel belangrijk zijn. Je kunt dan samen per week bekijken wanneer je haar nodig hebt. Natuurlijk zou het zo kunnen zijn dat jouw oppas naast jouw gezin ook nog een ander gezin heeft waarvoor ze op de kinderen past, maar meestal heeft een kinderoppas aan huis -met een aantal dagen per week- een behoorlijke flexibiliteit. Naast flexibiliteit zijn er ook andere voordelen.

2. Persoonlijke aandacht door kinderoppas aan huis

Het zal moeilijk zijn -vooral in de eerste periode- om tijd zonder elkaar door te brengen. Alhoewel sommige vrouwen er na hun zwangerschapsverlof echt weer aan toe zijn, hebben de meeste vrouwen er moeite mee om weer te beginnen en hun nieuwe ritme te zoeken. Je kleintje heeft immers met jou de meeste tijd doorgebracht. Een kinderoppas aan huis kan deze overgang verzachten doordat ze persoonlijke aandacht en warmte biedt in een bekende omgeving.

Daarnaast heeft ze alle tijd voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind. Omdat ze één op één contact hebben zal ze vaker tegen je baby praten. Hierdoor pakt hij sneller woordjes op.

3. Kinderoppas aan huis kost minder tijd

Hoe heerlijk is het om van huis te gaan terwijl je baby nog rondzwabbert in zijn of haar pyjama? Niets geen gehaast om aangekleed de deur uit te komen. Heeft je baby nog niet goed gegeten of gedronken? No problem, de kinderoppas aan huis kan daarmee gewoon verder gaan (behalve borstvoeding dan, dat wordt wat lastig misschien 😉 ). Daarnaast kan jouw kindje al lekker warm gegeten hebben tegen de tijd dat jij thuiskomt. Ook handig! Geen jengelende kinderen meer die aan je been bungelen op het moment dat je nog moet gaan koken.

4. Frisse buitenlucht

Bij het kinderdagverblijf letten de verzorgsters op meerdere kindjes tegelijk. Dit maakt het voor hen wat lastiger om er eens op uit te trekken. Is de een net klaar met zijn slaapje, dan begint de volgende net te geeuwen. Buiten spelen komt er dan nog net van, zo tussen neus en lippen door, maar een babysitter gaat sneller een wandeling maken om een frisse neus te halen.

5. Huishoudelijke klusjes

Het oppassen kan gecombineerd worden met wat huishoudelijke klusjes. Denk aan het bereiden van een gezonde maaltijd of het draaien van een wasje. Deze klusjes kan een kinderoppas aan huis gemakkelijk tussendoor doen. Bijvoorbeeld als je kleine spruit op bed ligt, de karweitjes moeten natuurlijk niet ten koste gaan van de aandacht van je kind. Uiteraard is het van belang dat je dit wél van te voren bespreekt met je oppas, zodat de verwachtingen ‘gemanaged’ zijn.

Een oppas delen

Een kinderoppas aan huis is vaak wat duurder. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat andere jonge ouders bij jou in de buurt ook twijfelen tussen een oppas en het kinderdagverblijf. In dat geval zou het een idee kunnen zijn om de kinderoppas te delen. Online kan je dan op een platform zoals dat van Sitly.nl eenvoudig in contact komen met andere ouders uit de buurt die ook op zoek zijn. In dat geval zou je wellicht deels de kosten kunnen delen.

Je verliest dan wel weer het voordeel van één op één aandacht én het feit dat je kindje niet aangekleed zou hoeven te zijn als je bijvoorbeeld beslist dat de oppas de ene keer bij het ene gezin in huis op jullie beide kinderen past en de andere keer bij het andere gezin. Maar aan de andere kant kunnen de kindjes wel leuk spelen met elkaar!

Voordelen van een kinderdagverblijf

In Nederland mag je een kleintje direct na verlof naar het kinderdagverblijf brengen. Een kinderdagverblijf heeft uiteraard weer andere voordelen ten opzichte van een oppas aan huis.

  1. Sociale interactie
  2. Bouwen aan het immuunsysteem
  3. Continue stimulatie
  4. Vaak goedkoper

1. Sociale interactie

Op het kinderdagverblijf is je peuter omringt door andere kinderen. Ze corrigeren en stimuleren elkaar. Zo leert je kind al op jonge leeftijd sociaal gedrag te vertonen. Er wordt geleerd hoe er samen wordt gespeeld en gedeeld en wat wel en niet geaccepteerd wordt.

Afhankelijk van het type groep waar je kindje geplaatst wordt leren ze bijvoorbeeld in een verticale groep ook nog met kinderen in verschillende leeftijden om te gaan. Zo kunnen de ‘grootste’ kindjes van bijna 4 al helpen om de baby’s te verschonen bijvoorbeeld. Hartstikke leuk en leerzaam.

Lees ook: opvang kinderdagverblijf wat niet bij je eigen opvoeding past

2. Bouwen aan het immuunsysteem

Kinderartsen zeggen dat het kinderdagverblijf goed is voor het immuunsysteem. Je kleintje komt namelijk in contact met verschillende bacteriën. Als je hier op jonge leeftijd mee in aanraking komt, dan ben je er op latere leeftijd minder vatbaar voor. Artsen zeggen hier wel bij dat dit geldt voor kindjes vanaf 18 maanden, dus niet persé voor de hele jonge baby’s.

3. Continue stimulatie

De verzorgsters hebben speciale trainingen gevolgd. Kinderen worden continu gestimuleerd door activiteiten die ontwikkeld zijn door professionals. Zo krijgt je kind de ‘juiste’ aandacht op maat gemaakt. Het feit dat de verzorgsters allemaal gecertificeerd zijn en speciale trainingen hebben gevolgd kan je natuurlijk als een pluspunt zien. Aan de andere kant kan je je ook afvragen in hoeverre jij dit ook al belangrijk vindt voor je kindje.

Lees ook: met kinderen spelen stimuleren op het kinderdagverblijf? Nee, ze moeten oefenen!

4. Kinderdagverblijf goedkoper

Een verschil tussen het kinderdagverblijf en een oppas aan huis zit ook vaak in de kosten. Een kinderdagverblijf kost over het algemeen wat minder per uur dan een oppas aan huis, én je bent verzekerd van kinderopvangtoeslag die je terugkrijgt. De hoogte van de toeslag waar je recht op hebt is uiteraard afhankelijk van je inkomen.

Bij een kinderoppas aan huis heb je alléén recht op kinderopvangtoeslag als de oppas zich geregistreerd heeft, een vergunning heeft en dus ook aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet.

Het beste van 2 werelden

Het verschil tussen een kinderoppas aan huis en het kinderdagverblijf is persoonlijke aandacht. Op het kinderdagverblijf krijgt een kindje activiteiten die hij met andere kinderen uitvoert. Hij moet de aandacht delen. Een oppas heeft alleen oog voor jouw kindje. Natuurlijk kun je ook kiezen voor beide opties. Het eerste jaar een oppas voor de persoonlijke aandacht en vervolgens het kinderdagverblijf voor sociale interacties bijvoorbeeld.

Waar gaat jouw persoonlijke voorkeur naar uit? Een oppas aan huis of het kinderdagverblijf? Of gaan jouw kinderen naar een gastouder toe? En kan je ons aangeven waarom je deze keuze hebt gemaakt?

2 gedachten over “De voordelen van een kinderoppas aan huis of een kinderdagverblijf op een rijtje”

  1. Is de “gewone” gastouder nu niet meegenomen in dit artikel? Dat is dan ook weer goedkoper dan een kdv.. plus nog meer voordelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven