Verschillende vormen van kinderopvang aan huis, de voor- en nadelen op een rij

Er zijn in Nederland verschillende vormen van kinderopvang aan huis. Maar welke kies je, en wat zijn de voor- en nadelen van de diverse kinderopvang mogelijkheden aan huis? In deze blog bespreken we daarom de drie meest gekozen vormen van kinderopvang. Uiteraard staat dit naast de eventuele mogelijkheden van de peuterspeelzaal waar je je kindje in de eerste jaren kan brengen.

kinderopvang aan huis
Stockfoto van oppas aan huis in tipi door New Africa

Kinderopvang aan huis, welke vormen heb je en wat zijn de voor- en nadelen?

De meest gebruikte manieren van kinderopvang aan huis zijn:

 1. Gastouder aan huis
 2. Oppas aan huis
 3. Ouders voor elkaar

1. Gastouder (aan huis)

Een gastouder vangt kinderen thuis op. Afhankelijk van je wensen kan dat bij de gastouder zelf of in je eigen huis. De gastouder heeft normaal maximaal zes kinderen onder haar hoede, en heeft minimaal een mbo-2 diploma. Gastouders zijn aangesloten bij een gastouderbureau dat toezicht houdt op de kwaliteit van de gastouders. Jaarlijks komt er ook iemand van de GGD langs om de opvanglocatie te keuren. Als je een gastouder voor de opvang van je kinderen aan huis regelt kan het zijn dat de kosten anders liggen dan de kosten die ze rekenen als ze in hun eigen huis gastouder zijn.

Voordelen van een gastouder:

 • Een gastouder is goedkoper dan een oppas aan huis aangezien je bij een gastouder ook recht hebt op kinderopvangtoeslag. Vaak betaal je bij een gastouder per uur, en niet per dagdeel of een hele dag zoals bij het kinderdagverblijf.
 • Gastouderopvang is kleinschalig als kinderopvang aan huis. Dit is vooral voor baby’s rustiger dan een kinderdagverblijf. Door de kleinschaligheid is er ook meer persoonlijke aandacht voor het kind.
 • Kinderen worden opgevangen in een huiselijke omgeving, en kunnen makkelijker leuke uitstapjes maken naar de kinderboerderij of het park. Vaak is het ook mogelijk dat vriendjes van school mogen komen spelen.
 • Kinderopvang bij ziekte. Een kind dat een beetje grieperig of koortsig is kan bij een gastouder wel terecht, terwijl ze bij een kinderdagverblijf vaak thuis moeten blijven.
 • Een gastouder aan huis als kinderopvang werkt vaak flexibel. Bij veel gastouders kunnen de kinderen ook wel eens in het weekend terecht en soms kunnen ze zelfs een nachtje blijven slapen. Ook als je een keertje wat later bent met ophalen is dat meestal geen probleem.

Nadelen van een gastouder:

 • De kleinschaligheid van een gastouder kan voor sommige kinderen een nadeel zijn. Zeker wanneer ze meer behoefte krijgen in het samen spelen met andere kinderen.
 • Bij veel gastouders moet je zelf luiers en voeding meenemen.
 • Je bent afhankelijk van één persoon. Als de gastouder ziek wordt is er niet altijd een alternatief. Het gastouderbureau wil vaak wel samen op zoek naar een oplossing en bieden soms ook reserve gastouders aan in het geval van ziekte.
 • Er is vaak geen controle door een tweede paar ogen. De gastouder werkt alleen. Dit kan voor sommige ouders een groot struikelblok zijn.

2. Oppas aan huis

Een oppas is iemand die je zelf vindt en betaalt. Zij hoeft geen diploma’s te hebben en is niet aan regels gebonden. Je kan de oppas vaak via via vinden of door middel van een oppas site. Doordat je de oppas zelf vindt, ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de babysitter.

Voordelen van kinderopvang aan huis met een oppas:

 • De opvanglocatie is je eigen huis, een vertrouwelijke omgeving voor je kinderen.
 • Je bent niet aan regels gebonden en kunt zelf direct met de oppas afspraken maken. Wat vind je belangrijk, waar moet ze op letten? Je kunt het samen bepalen en inrichten hoe jullie het willen als je aan huis deze vorm van kindervang regelt.
 • Je betaalt de oppas meestal een uurtarief en niet in dagdelen (behalve als jullie hier andere afspraken over hebt gemaakt).
 • In overleg kan de oppas ook huishoudelijke klusjes doen zoals de vaatwasser in- en uitruimen of koken voor het gezin.

Nadelen van een oppas aan huis:

 • Er is geen toezicht door een gastouderbureau of een andere instantie aan huis met deze kinderopvang. Je oppas is alleen met de kinderen. Uiteraard kan je wel aan iemand, de buren bijvoorbeeld, vragen of ze een oogje in het zeil willen houden.
 • Een oppas is meestal duurder dan een gastouder. Zeker omdat je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag.
 • Ondanks de ervaring die je oppas wellicht heeft, heeft ze geen professionele achtergrond.
 • Ook bij een oppas ben je afhankelijk van één persoon. Als zij ziek wordt heb je meestal geen alternatief. Ook als er onenigheid is, heb je niemand om op terug te vallen.

3. Ouders voor elkaar

De laatste vorm van kinderopvang aan huis die we bespreken is dat je de kinderopvang onderling kan regelen met andere ouders. Dit kan je doen door een oppas te delen of door op elkaars kinderen te passen.

Voordelen van ouders voor elkaar:

 • Grote kostenbesparing! Bij het delen van de oppas hoef jij maar een deel van het uurtarief te bepalen en als jullie op elkaars kinderen passen betaal je helemaal geen uurtarief omdat jij de volgende keer weer aan de beurt bent om op te passen.
 • Een hoop plezier. De kinderen spelen eigenlijk altijd samen. Het lijkt net een speelafspraak.
 • Het is flexibele opvang. Als jij een keertje iets later bent, is dat meestal geen probleem.

Nadelen van ouders voor elkaar:

 • Niet elke ouder hanteert dezelfde manier van opvoeden. In sommige gevallen zou je wat water bij de wijn moeten doen om deze vorm van kinderopvang aan huis te kunnen laten werken. Als jullie het helemaal niet met elkaar eens zijn, is het beter om een andere vorm van kinderopvang te kiezen.
 • Er is geen toezicht door een gastouderbureau of een andere instantie. Je kunt enkel afgaan op de verhalen van je kinderen.

Kortom, er zijn verschillende vormen van kinderopvang aan huis. Kijk goed naar wat er bij jou past, maar vooral ook wat er bij je kinderen past. Zij zullen uiteindelijk de meeste tijd spenderen in de gekozen vorm van kinderopvang aan huis.

1 gedachte over “Verschillende vormen van kinderopvang aan huis, de voor- en nadelen op een rij”

 1. Optie 3 komt vaker voor dan ik vroeger dacht. Vrienden en buren onder die op hun vrije dag de verantwoordelijkheid van alle kinderen op zich nemen en zo samen de kosten drukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven