Kinderopvang

Er is al eerder een uiting van frustratie gegeven op deze site m.b.t. het korten op de kinderopvang. Nu dan ook nog even wat cijfers.

Kinderopvang en naschoolse opvang wordt de komende jaren fors duurder. Ouders die samen 60.000 euro verdienen en één kind voor drie dagen in de week naar de opvang brengen, gaan in 2012,  876 euro per jaar meer betalen.

Dit blijkt uit berekeningen van brancheorganisatie MO Groep Kinderopvang, zo schrijft het NRC Handelsblad. De berekeningen zijn gebaseerd op de begroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. De ingreep staat los van de eventuele bezuinigingen van een nieuw kabinet.

Baan opzeggen

Het maximale tarief dat de overheid vergoedt gaat in 2012 van 6,10 naar 5 euro per uur. Dit jaar betaalt het Rijk nog 79 procent van alle opvangkosten, volgend jaar is dat 74 procent. Het jaar daarna nog minder. Blanksma steunt de kabinetsplannen om de komende jaren tot 445 miljoen euro te bezuinigen op kinderopvang. Ze geeft hierbij tevens aan dat de gezinnen met de laagste inkomens nu en straks verhoudingsgewijs minder betalen dan mensen met hogere inkomens.

Brancheorganisatie Kinderopvang, de MO Groep, vreest dat kinderopvang hierdoor voor veel ouders onbetaalbaar wordt en dat vooral vrouwen daardoor hun baan opzeggen.

Op diverse sites wordt hier dan ook over gediscussieerd en voel je de frustratie van vnl. vrouwen. Zij beseffen zich nl heel goed dat, als er iemand in het gezin zal moeten stoppen met werken, dat zij dat zal zijn. Natuurlijk zijn er ook werkende moeders die zich het kaas niet van het brood laten eten en besluiten om toch te blijven werken, ook al levert het ze financieel niets meer op.

Voorstanders

Voorstanders van de bezuinigingen zijn over het algemeen mensen die zelf geen kinderen hebben en vinden dat je, als je voor kinderen kiest, dan ook voor alle bijkomende kosten moet opdraaien. Dus ook voor de kinderopvang als je wilt werken. Zouden zij zich beseffen dat onze kinderen later ook diegene zijn die onze oude dag moeten betalen ?

Oplossing ?

Overigens zijn er 3 dames die een andere oplossing bedacht hebben. Carlijn van Deursen van kinderopvang Brabant b.v., Christie Vermaessen, directeur van kinderopvang Klokje Rond en Mira Molenaar van kinderdagverblijf Mira hebben het volgende bedacht: Ze bieden flexibele opvang; bij hen betalen ouders alleen de uren die hun kinderen daadwerkelijk in de opvang doorbrengen. Volgens de dames directeuren betalen de meeste ouders in Nederland geld voor uren die niet gebruikt worden… Als dat verandert, is een ernorme besparing haalbaar, zeggen ze. Bij hen wordt gewerkt met een kloksysteem, waarbij ouders ‘inklokken’ en weer ‘uitklokken’. Daarnaast wordt ook middels de computer berekend hoeveel personeel te nodig hebben, bij hen liggen de personeelskosten dan ook lager dan het landelijk gemiddelde.

Zou de overheid hier haar licht eens over moeten laten schijnen ? Bovenstaande dames denken nl. dat hiermee ruim 440 mln euro bespaart kan worden.

Mocht je overigens echt iets willen doen tegen deze bezuinigingen, teken dan deze handtekeningenactie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here