Kinderpret: 10 dingen die alléén leuk zijn als je klein bent

Kan jij je nog verwonderen over de wereld? En oprecht genieten van kleine dingen? Met een beetje geluk verleer je dat nooit helemaal. Maar kinderen lijken er toch een stuk beter in te zijn dan volwassenen met hun kinderpret!

Of het nou komt omdat alles nog nieuw is, of omdat ze minder angst kennen dan de grote mensen… Kinderen hebben meer pret. En daarom dit blog over kinderpret, met 10 punten waar je als kind nog ontzettend van kan genieten. Maar de gemiddelde volwassene dus niet meer.

Zelf nog aanvullingen? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog.

Lekker buiten spelen: in dit overzicht vind je meer dan 125 buitenspeeltuinen en toffe dierentuinen in Nederland

Kinderpret: klein maar fijn

Hoe ouder je wordt, hoe minder bijzonder de wereld lijkt. Kan je als 4 jarige nog staan te springen omdat je een schaapje in de wei ziet… Als je ouder wordt kijk je daar niet meer van op. En dat geldt voor nog veel meer dingen.

Hoe komt het eigenlijk dat wij volwassenen zo serieus zijn? Neem onderstaande puntjes maar eens door. Dikke kans dat je ze vroeger geweldig vond, maar nu toch wat minder. Herken je onze kinderpret? Enne, zijn er soms ook dingen waar jij juist wél nog steeds van kan genieten? Dan horen we dat natuurlijk ook graag! Daar gaan we dan…

kinderpret in een stapelbed

1. In een stapelbed slapen

Was het vroeger nog vechten om dat bovenste bed… Tegenwoordig slaap je het liefst wat dichter bij de grond. Want stel dat je midden in de nacht moet plassen. Daar sta je als kind dus niet bij stil, je bent alleen bezig met de kinderpret die erbij hoort.

Je staat ook niet stil bij de eventuele val die je zou kunnen maken. Hoe hoger het bed, hoe beter! En wat is er leuker dan een hele zaal vol stapelbedden? Nou, papa en mama weten het wel. Dat nooit meer!

kinderpret op roltrap
Stockfoto van kind op roltrap door LightField Studios

2. Met de roltrap gaan; op en top kinderpret

Heerlijk was het: naar de stad met je moeder. Niet zozeer vanwege het winkelen zelf, maar vanwege de roltrap! Zijn jouw kinderen er ook zo dol op? Hoewel hun jonge beentjes het werk nog best zelf kunnen doen, vinden ze zo’n automatische trap vaak helemaal het einde.

De kinderpret kan niet op en Joyce moet minstens 10 minuten wachten voordat het plezier van haar kinderen getemperd is. Geniet er maar van: er komt een moment waarop ook zij liever geld gaan uitgeven dan de roltrap te nemen. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

3. Geld uitgeven

Goed, echt breed heb je het als minderjarige meestal niet. Maar aan de andere kant: waar geven die kinderen hun geld nou helemaal aan uit? Of het is leuk, óf het is lekker. En daar denk ik met pijn in mijn hart aan terug als ik met een lege portemonnee en een winkelwagen vol wasmiddel, tandpasta en toiletblokken de supermarkt verlaat.

Of wanneer de hypotheek wordt afgelost. Of als de afvalstoffenheffing wordt afgeschreven. Goed, je begrijpt mijn punt. Besparen op boodschappen daar hebben kinderen nog nooit van gehoord. Hoe fijn!

slijm maken is kinderpret

4. Slijm (maken), dat is pas kinderpret

Het is kleverig, plakkerig en met een beetje pech komen je kleren helemaal onder te zitten, maar dat mag de kinderpret niet drukken. Oftewel: het ideale speelgoed voor kinderen.

Een paar eeuwen geleden maakten wij al “smurvensnot” met zeep en potloodpunten in een boterhamzakje. En slijm maken is tegenwoordig nog net zo populair. Wat moest je onze moeder horen als er weer eens zo’n zakje smurvensnot explodeerde! Sorry mam, maar troost je: de rollen zijn nu omgedraaid. Ik begrijp je helemáál.

5. Vliegen

Niet alleen vliegen, maar bijna alle vormen van vervoer zijn een stuk leuker als je klein bent. Behalve autorijden misschien. Zeker de eerste keer is het volop kinderpret. Denk maar eens aan je eerste treinreis!

Dat was fantastisch toch? Hoe ouder we worden, hoe meer we vervoer simpelweg gaan zien als een manier om ergens te komen. En eerlijk is eerlijk: na de zoveelste kilometer is de lol er ook wel af.

6. Spelen met je eten

Hoe ouder je wordt (lees: vanaf het moment dat je je eigen was doet) heb je liever dat de boel een beetje schoon blijft.

Maar als je nog klein bent, heb je wel wat anders aan je hoofd. Kinderpret bijvoorbeeld! Spelen met je eten mag meestal niet, en dat maakt het natuurlijk nog leuker.

Bij mijn broer en mij was vroeger de vanille vla favoriet. Lieten we die over onze kin lopen… Daar moet je toch niet meer aan denken? Overigens denken we nou juist wel heel veel na over andere dingen. En dat brengt ons bij het volgende punt!

7. (Onbezorgd) snoepen

Eten is vooral leuk om mee te spelen; snoep is vooral leuk om op te eten. En dat doen kinderen dan ook onbezorgd. Zó onbezorgd dat je als ouder natuurlijk wel eens moet ingrijpen. Voor hun eigen bestwil, en die van hun gezondheid.

Heel verstandig, maar we kunnen ook een beetje doorslaan in dat verstandig zijn rondom snoepen, niet? Wanneer heb jij voor het laatst onbezorgd gesnoept? Zonder ook maar een seconde stil te staan bij kilo’s? Wat dat betreft kunnen we nog wel wat leren van die kinderpret. Als je het doet: geniet er dan op zijn minst ten volste van!

8. Kinderpret in de sneeuw

Als volwassene denk je bij sneeuw aan Code Oranje, het krabben van je auto, een totaal gebrek aan openbaar vervoer… En ga zo maar door. Wat is er gebeurd met sleeën, een sneeuwpop maken en sneeuwballen gooien? Het humeur van de gemiddelde volwassene loopt synchroon met het kwik in de thermometer!

kinderpret springen op bed
Stockfoto van kind dat springt op bed door 4 PM production

9. Springen

Touwtje springen, trampoline springen, of gewoon zomaar: springen. De meeste kinderen zijn als ze klein zijn een echte spring-in-‘t-veld. Voor kinderpret heb je weinig extra nodig, behalve 2 benen om op rond te springen.

Voor veel vrouwen komt daar op een zeker moment verandering in… Onze blaas is nu eenmaal niet meer wat het ooit geweest is, met alle gevolgen van dien. Dan ben je zo uitgesprongen. Maar dat hoeft niet! Heb jij last van urineverlies? Laat het je pret niet in de weg staan.

10. Alles wat spannender is dan een potje tennis

Kinderpret, dat houdt ook wat spanning in! Bij een gemiddeld pretpark bezoek kunnen de meeste kindjes niet wachten tot ze eindelijk groot genoeg zijn om die achtbaan in te mogen. Ben je eindelijk groot en volwassen genoeg?

Durf je niet meer! Heb jij ook veel meer angsten dan vroeger, toen je klein was? Een enorme angst voor skiën bijvoorbeeld, terwijl je een aantal jaar geleden zonder vrees de piste afzoefde?  Heel normaal: we worden ouder én wijzer. Overwegen alle risico’s. En daar worden we meteen een stuk saaier door.

Neem een voorbeeld aan je kids, dan zal niets jouw kinderpret (op latere leeftijd ja) nog in de weg staan! Of daag jezelf uit, net als Joyce die haar motorrijbewijs haalde op haar 46e 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven