Zeven redenen om een kinderspeelparadijs te ontwijken

Het indoor kinderspeelparadijs, wie kent het niet?! In iedere stad zit er minimaal één. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb een hele erge grote hekel aan binnenspeeltuinen. Iedere keer als ik er vandaan kom heb ik enorme hoofdpijn. Waarom ik er dan toch heen ga? Alles voor de kinderen hè! Op een regenachtige dag kun je mijn kinderen niet blijer maken dan met een bezoekje aan zo’n binnenspeeltuin. En dan ga ik al vlug overstag.

Wat voor de kinderen het (Indoor) kinderspeelparadijs op aarde is, is voor mij een regelrechte hel. De eerst volgende keer dat de kinderen weer willen gaan, denk ik eerst aan onderstaande punten, voordat ik hen een bevestigend antwoord geef!

Nu zijn er in de media al veel negatieve verhalen over de binnenspeeltuin verschenen. De hygiëne zou vaak slecht zijn en het zou er gevaarlijk zijn. Dat van die hygiëne snap ik wel, maar de veiligheid van de speeltoestellen heb ik persoonlijk nooit in twijfel getrokken.
Nee, ik heb mijn eigen beweegredenen om deze indoorspeelhel te mijden. Lees en huiver.

kinderspeelparadijs

Zeven redenen om kinderspeelparadijs te mijden

1. Licht

Vaak is er weinig tot geen daglicht. Hiervan krijg ik het enigszins benauwd. Ik weet niet hoor, maar voor mijn gevoel moet je toch een beetje naar buiten kunnen kijken. Je hebt daar binnen werkelijk geen idee of het buiten regent, sneeuwt of bloedheet is.

2. Akoestiek

Die is hier altijd zo beroerd dat mijn oren er moe van worden. Soms staat er ook nog muziek op. Dit in combinatie met kakelende moeders en krijsende kleuters maken dat mijn hoofd na een paar uur op barsten staat. Herken je dat?

3. Geschreeuw

Het is in een kinderspeelparadijs ALTIJD druk. Behalve op eerste kerstdag misschien, maarja, dan zit ik er óók niet natuurlijk. En die kinderen schreeuwen allemaal om hun moeder. Of om elkaar. Door die beroerde akoestiek lijken alle stemmetjes op elkaar. Hierdoor lijkt het iedere keer of mijn kinderen om mijn aandacht roepen. Dit is (gelukkig) meestal niet het geval. Die twee van mij zien mij in al hun enthousiasme niet meer zitten, behalve als ze dorst of trek hebben. Maar welk kind er dan ook mama roept, ik kijk keer op keer van mijn smartphone op. En ja hoor, als ik het dan voor elkaar heb om me niet te laten afleiden, dan is het wél mijn kind wat snoeihard op zijn kin is gevallen.

4. Vermaak

Wanneer ze groot genoeg zijn om zelf te spelen, en je niet meer zelf de ballenbak in moet om er een kind uit te vissen, zijn ze al snel weer te groot om het überhaupt nog leuk te vinden. De oudste komt om de haverklap bij je hangen terwijl de jongste niet naar huis is te slepen, die moet je letterlijk van een klimtoren trekken.

5. Gevaar

Bij ons kinderspeelparadijs hebben ze bedacht dat het misschien ook leuk is om daar van die kleine fietsjes neer te zetten. Levensgevaarlijk. Loop je even naar het toilet, of ga je toch even je kind uitleggen dat voordringen bij de glijbaan niet echt netjes is, dan moet je echt goed uitkijken dat je niet wordt aangereden door een racende peuter. Of erger nog, dat jouw kind niet tegen het meest agressieve kind uit het indoorparadijs aanrijdt en een er hele boze familie Tokkie aan je tafeltje staat.

6. Eten

Ik ben geen fijnproever, maar jeetje, dat eten is daar gewoon echt niet lekker. Het is vaak vettig, flauw en uiteraard niet bijster gezond. Oké, er zijn een paar uitzonderingen, maar over het algemeen mogen de meeste indoorspeeltuinen wel wat meer (gezonde) variatie in de kaart aanbrengen.

7. Drinken

Dit mag je, net zoals eten, niet zelf meebrengen. Snap ik wel, maar zo’n kinderspeelparadijs wordt op deze manier nogal een dure aangelegenheid! Doordat die kinderen zich zo uitleven, zweten ze zich kapot. De flesjes frisdrank zijn niet aan te slepen. Totdat ik er net voor sluitingstijd achter kom dat je ook kannen ranja kan bestellen, á slechts € 2,00.

Maar het ergste van alles is dat ze niet eens een glaasje wijn hebben om het leed voor de moeders een beetje te verzachten.

Lees ook: 8 leuke binnenactiviteiten voor kinderen

Voordelen van een kinderspeelparadijs

Nee, mijn ding is niet, maar er zijn toch ook voordelen aan zo’n kinderspeelparadijs heb ik gemerkt. Een paar…

1. Internet

Bijna overal hebben ze gratis Wifi. Tussen het afvegen van snottebellen en kinderen uit de ballenbak plukken kun je heerlijk even je social media bijwerken.

2. Meetingpoint

Afspreken met vriendinnen schiet er wel eens bij in, zeker als je kinderen nog jong zijn. Ga samen naar de binnenspeeltuin. De kinderen kunnen lekker spelen en de mama’s even bijpraten.

3. Kinderfeestjes

Ben je op zoek naar een relaxt kinderfeestje en ben je inspiratieloos? Ga naar een kinderspeelparadijs. Je hebt thuis geen rommel, hoeft niets te bedenken of voor te bereiden en je kunt zelf lekker achterover leunen. Totdat die kids je weer nodig hebben natuurlijk.

Maar het grootste voordeel is dat de kinderen uren speelplezier hebben. Ze vinden het heerlijk. En als de kinderen het leuk hebben, hebben wij het ook. Een paar keer per jaar ga ik overstag. Een paracetamol of glaasje wijn bij thuiskomst en de hoofdpijn ebt wel weer weg. Ach ja, alles voor de kinderen.

Gelukkig wordt het beter, dus ga vooral lekker naar buiten met de kinderen!

Lees ook: 7 simpele en hele leuke spelletjes voor buiten

Nu ben ik benieuwd wat jij van zo’n kinderspeelparadijs vindt? Ideaal vermaak of ook voor jou een regelrechte hel?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven