Maak een waar speelparadijs voor je kinderen; de kindertuin

Een fijne kindertuin heeft een mix van ‘kant- en klaar’ speelgoed en natuurlijke materialen in zich. Want uit ervaring blijkt wel dat júist ook dat natuurlijke stuk een behoorlijke aantrekkingskracht kan hebben op jonge kinderen.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het spelen met zand en water, welk kind wil dat nu niet? Als jij dus een kindertuin gaat inrichten, denk dan aan de mix van beiden voor urenlang speelplezier. We laten je graag in dit blog de mogelijkheden zien om een heerlijk speelparadijs voor je kids te maken.

Waarom een kindertuin?

Kinderen willen graag spelen, maar het is niet altijd even makkelijk om een plek te vinden waar ze veilig kunnen ravotten. De meeste tuinen zijn namelijk niet kindvriendelijk ingericht.

kindertuin maken; inspiratie en ideeën voor een tuin waar kinderen urenlang in kunnen spelen

Een kindertuin is een hele uitdaging, maar met deze tips en tricks weet je zeker dat het een succes wordt. In dit artikel lees je precies hoe je een kindertuin kunt maken die aan alle veiligheidseisen voldoet en waar je kinderen het hele jaar door van kunnen genieten.

Een kindertuin vol speelgoed en natuurlijke materialen

Zo maak jij een toffe kindertuin.

1. Volop speelgelegenheid voor je kinderen

Als je kinderen hebt, dan wil je natuurlijk dat ze veilig kunnen spelen in de tuin. Een kindertuin vol speelgoed en natuurlijke materialen is dan een goede oplossing. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het aanleggen van zo’n tuin?

2. Natuurlijke materialen als basis

Een kindertuin vol speelgoed en natuurlijke materialen begint bij de basis: de tuinondergrond. Harde bestrating kan zorgen voor vervelende blauwe plekken als kinderen vallen.

Een zachtere ondergrond is dan ook aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan rubberen tegels in de tuin onder de speeltoestellen en in ieder geval voldoende gras.

Beperk het terras alleen tot die plek waar jij je tuinset neer wilt zetten zodat je niet teveel bestrating hebt en je kindertuin een kindvriendelijke omgeving wordt.

Houd in ieder geval ook rekening met de europees vastgestelde norm voor veiligheid.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

3. Speeltoestellen en speelgoed

Een kindertuin is natuurlijk niet compleet zonder speeltoestellen en speelgoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stoere speeltuin met kastanjepalen en een dijk waar kinderen zich achter kunnen verstoppen.

Maar ook een simpele zandbak kan al voor uren speelplezier zorgen. Zorg er wel voor dat de speeltoestellen stevig zijn en voldoen aan de veiligheidseisen.

4. Veiligheid en aanpassingen

Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste in een kindertuin. Het is daarom slim als de tuin goed afgesloten is, zodat kinderen niet zomaar de buurt in kunnen lopen. Dit is natuurlijk vooral voor jonge kinderen van toepassing.

Voorkom ook giftige bloemen, zoals vingerhoedskruid, in de tuin. En als er toch gevaarlijke planten in de buurt liggen, leg dan uit aan je kinderen dat ze hier niet aan mogen komen.

5. Tuinonderhoud en genieten in de kindertuin

Een kindertuin vol speelgoed en natuurlijke materialen vergt wel wat extra tuinonderhoud. Zo kan de tuinondergrond na verloop van tijd barsten en moet deze vervangen worden.

Maar als je eenmaal alles goed hebt aangelegd, dan is het heerlijk om te genieten van de tuin samen met je kinderen. Warm je op tijdens de koudere dagen bij een kampvuurtje en geniet van de energie en enthousiasme van je kinderen die elke dag opnieuw de tuin willen ontdekken.

Buitenspeelgoed voor de kinderen in je tuin

Natuurlijk hebben we de nodige tips voor je die de kindertuin voor jouw kinderen compleet gaan maken.

Als je kinderen hebt, weet je hoe belangrijk het is om ze buiten te laten spelen en genieten van de frisse lucht. Hier zijn een aantal ideeën voor kindvriendelijk buitenspeelgoed in je tuin.

1. Een schommel voor urenlang plezier

Een schommel is een klassiek stuk buitenspeelgoed dat nooit uit de mode raakt. Je kunt kiezen voor een eenvoudige schommel of een compleet klimrek met schommel en glijbaan.

Als je niet veel ruimte hebt, kun je ook een schommel met een tussenschotje kiezen, zodat je kinderen gescheiden kunnen zitten en toch samen kunnen schommelen.

2. Een trampoline voor de ultieme springervaring

Een trampoline is een geweldige manier om je kinderen te vermaken en ze tegelijkertijd actief te houden. Een musthave in je kindertuin dus.

Er zijn veel verschillende modellen om uit te kiezen, van hele kleintjes tot kolossale modellen die de hele buurt kunnen vermaken. Als je een beperkt budget hebt, kun je ook een tweedehands trampoline kiezen.

Zorg ervoor dat de trampoline veilig is en dat hij niet toegankelijk is als jullie zelf niet thuis zijn. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

3. Een zandbak voor creatief spelen

Een zandbak is een geweldige manier om je kinderen te laten graven, bouwen en spelen met hun verbeelding.

Je kunt een eenvoudige zandbak maken door een paar planken op hun kant in een vierkant te zetten en er zand in te doen. Of je koopt een kant en klaar exemplaar, dat kan natuurlijk ook.

Als je wat meer ruimte hebt, kun je ook een compleet pallethuisje maken waarin je kinderen kunnen spelen en zich kunnen verstoppen.

4. Een voetbaldoel voor sportieve activiteiten

Als je kinderen van voetbal houden, is een voetbaldoel een onmisbaar stuk buitenspeelgoed in jullie kindertuin.

Je kunt kiezen voor een eenvoudig modelletje of een compleet klimrek met voetbaldoel en glijbaan. Als je niet veel ruimte hebt, kun je ook een voetbaldoel kiezen dat je kunt wisselen met andere speeltoestellen.

Probeer het voetbaldoel in je kindertuin in ieder geval zo op te stellen dat de kinderen niet richting je huis hoeven te schieten. Liefst laat je ze van het huis af richting een doel schieten, zodat je ramen in ieder geval heel blijven en je geen extra glasverzekering hoeft af te sluiten.

5. Een tipitent voor een gezellige chillplek

Een tipitent is een geweldige manier om je kinderen een gezellige plek te geven om te chillen en te lezen. Je kunt een eenvoudige tipitent maken door een paar stokken in de grond te steken en er een dekentje en kussentjes in te leggen.

Als je wat meer ruimte hebt, kun je ook een compleet hutje maken waarin je kinderen kunnen spelen en zich kunnen verstoppen.

Deze natuurlijke materialen zijn tof voor je kindertuin

Maar zoals gezegd is een kindertuin pas écht gaaf als er ook met natuurlijke materialen gewerkt wordt. Het prikkelt de fantasie en zorgt ervoor dat kinderen zelf meer ‘in het spel’ komen.

1. Modderbad en blote voeten pad

Kinderen houden van vies worden en spelen met modder. Een modderbad in de kindertuin is dan ook een geweldige manier om ze lekker te laten spelen en ontdekken.

Daarnaast is een blote voeten pad ook een leuke toevoeging aan de tuin. Leg verschillende materialen zoals zand, grind, gras en schelpen neer waar de kinderen op kunnen lopen en voelen.

2. Hut en klimwand in de kindertuin

Een stoere hut in de tuin is een geweldige plek voor kinderen om zich te verstoppen en te spelen. Gebruik bijvoorbeeld kastanjepalen om een frame te maken en bedek het met takken en bladeren. Of werk met wilgentakken. En het liefst bouw je dit natuurlijk samen met je kinderen.

Daarnaast is een klimwand ook een leuke uitdaging voor kinderen. Shezaf, een ontwerper van kindertuinen, heeft hier zelfs een speciale klimwand voor ontworpen.

Nog meer ideeën voor een kindvriendelijke tuin vind je hier.

3. Planten en moestuin

Laat kinderen helpen met het planten van bloemen, zaadjes en bollen in de tuin. Het is een leuke manier om ze te laten zien hoe planten groeien en bloeien. Daarnaast is het ook leuk om een moestuin te beginnen waar kinderen hun eigen groenten kunnen zien groeien.

Zet bijvoorbeeld een bordje bij elke plant met de naam erop, zo leren ze meteen welke groenten waar groeien en wordt de kindertuin ook nog een beetje educatief.

4. Vogels spotten

Maak de tuin aantrekkelijk voor vogels door bijvoorbeeld vogelhuisjes op te hangen en voederbakjes neer te zetten. Daarnaast is het ook leuk om een veldje met bloemen te planten waar vlinders en bijen op afkomen. Zo kunnen kinderen op een leuke manier leren over de natuur en dieren.

Veilige materialen in de kindertuin

Het is belangrijk om te zorgen voor veilige materialen in de kindertuin. Zorg ervoor dat er geen scherpe randen of splinters aanwezig zijn en dat de materialen stevig genoeg zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om de tuin regelmatig te controleren op eventuele gevaren.

Met deze natuurlijke materialen maak je van je kindertuin elke dag opnieuw een toffe ontdekplek waar kinderen heerlijk kunnen spelen.

Kort resumé

En kindertuin die bestaat uit voldoende buitenspeelgoed in combinatie met natuurlijke materialen heeft het beste van twee kanten. Door speelgoed zoals een trampoline of een schommel worden ze naar buiten getrokken.

Maar door alle speelprojecten van natuurlijke materialen vermaken ze zich urenlang én heb je ook nog een educatief element te pakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven