Met kinderzwerfboek geef je je oude boeken een tweede leven

Mijn kinderen boffen. Een dak boven hun hoofd, elke dag een verse (nou ja, min of meer 😉 ) maaltijd op tafel, warme kleding en ook nog eens een boekenkast die uitpuilt. Dat krijg je met een moeder die dol is op boeken. En een zwak heeft voor mooie kinderboeken. Niet elk kind boft. Zo komen er op dit moment dagelijks kinderen naar Nederland die amper een dak boven hun hoofd hebben. Laat staan een uitpuilende boekenkast. Om deze kinderen kennis te laten maken met de Nederlandse taal is er een prachtig initiatief: kinderzwerfboek.kinderzwerfboek

Hoe werkt kinderzwerfboek?

Begin 2016 worden ruim 60.000 kinderboeken verspreid op 150 scholen waar veel nieuwkomers, kinderen die nog maar kort in Nederland zijn, les krijgen. Deze boeken gaan vervolgens zwerven waardoor heel veel kinderen én hun ouders er plezier van zullen hebben. De boeken zijn op verzoek van Kinderzwerfboek (een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp) beschikbaar gesteld door drie gespecialiseerde uitgeverijen: Noordhoff, Zwijsen en Delubas.

Naast de 60.000 boeken zal op elke school een Kinderzwerfboek station worden geopend en geplaatst. Kinderen kunnen hier boeken uithalen en meenemen, en na het lezen ook weer achterlaten zodat andere kinderen ze kunnen gaan lezen. Deze 150 nieuwe stations vullen de 830 Kinderzwerfboek stations aan die op dit moment al in Nederland in bedrijf zijn.

kinderzwerfboek

Doe ook mee aan Kinderzwerfboek

Lezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat als er boeken in huis zijn kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school gaan. Niet omdat ze er langer over doen, maar omdat er interesse gekweekt is in lezen.

Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp en heeft als doel om zoveel mogelijk kinderboeken te laten zwerven, om ze daarmee binnen bereik van zoveel mogelijk kinderen te krijgen. Iedereen kan meedoen. Dus duik net zoals ik die uitpuilende boekenkast eens in en doneer kinderboeken!

Geef deze boeken een tweede leven. Kinderzwerfboek verstrekt gratis zwerfstickers. En online kan de zwerftocht van een boek gevolgd worden. Ik weet wel wat wij binnenkort eens gaan doen. Samen boeken uitzoeken die mogen gaan zwerven! En een plek bedenken waar we de boeken ‘verstoppen’. Zo maak je er meteen een leuk activiteit van voor je kinderen 😉 .

Nationale kinderzwerfboekdag

Voor het eerst dit jaar is er ook de Nationale Kinderzwerfboekdag. Een mooi initiatief om iedereen bekend te maken met de kinderzwerfboeken.

Andere interessante artikelen over boeken vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “Met kinderzwerfboek geef je je oude boeken een tweede leven”

  1. Ik vind het wel een erg leuk idee. Een goeie manier om van je oude boeken af te komen, want ik vind het moeilijk om ze zomaar bij een rommelmarkt af te geven ofzo. Daar zijn boeken me te dierbaar voor. Ik ga me er opnieuw in verdiepen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven