Handige tips voor een kindvriendelijk interieur in je huis

Als moeder zijnde is er van alles en nog wat waar je aan moet denken en rekening mee moet houden. Een groot gedeelte daarvan gaat over de inrichting van de woning, want een kindvriendelijk huis levert niet alleen minder kopzorgen qua veiligheid, maar ook op het gebied van poetsen.

Je wilt dus dat je huis zo goed en veilig mogelijk is voor je kind en zo makkelijk mogelijk schoon te maken. Naast dat zijn er nog wat handige tips die ook een hoop dingen makkelijker kunnen maken. Op deze manier kunnen jullie allemaal van het huis genieten.

kindvriendelijk huis en tips voorv veiligheid

Tips voor een kindvriendelijk huis; van gemak tot veiligheid

In het kort moet je hier aan denken:

  1. Stopcontacten en keukenkastjes op slot, rookmelders en dergelijke
  2. TV aan de muur in plaats van op tv meubel
  3. Vloerkleden voor comfort
  4. Wandpanelen voor akoestiek
  5. Scherpe hoeken afschermen
  6. Traphekjes ook beneden
  7. Klinken van de deuren
  8. Kasten vastzetten
  9. Inductie koken en pannen tip

1. Stopcontacten en keukenkastjes

Over het beveiligen van stopcontacten en een slim kastslot voor je keukenkastjes heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Deze noemen we dus even kort, maar gaan we niet veel verder op in.

Het is in ieder geval een must in een kindveilig huis om de stopcontacten te beschermen tegen kleine vingertjes en de chemische poetsmiddelen en dergelijke veilig achter slot te hebben.

Plaats daarnaast rookmelders en koolstofmonoxidemelders. Niet alleen van belang voor je zelf maar ook voor een kind veilig en vriendelijk huis.

2. Draaibare tv beugel

Het klinkt misschien niet zo spannend, maar een draaibare muurbeugel voor TV kan enorm handig zijn in verschillende situaties.

Als je kind bij de televisie zit en jij bent aan het koken, kun je niet zo goed zien wat er gebeurt. Het is dan fijn om wat dichter bij elkaar te zijn. Zonder te storen kun je de kinderstoel dichter bij de keuken schuiven en de televisie gewoon meedraaien.

Op deze manier kun je erop letten dat hij of zij zich niet bezeert, en kan hij of zij alsnog blijven kijken naar de tv. Je hebt er zelf ook wat aan, want nu geniet je mee van wat er te zien is.

Het is alleen maar gedoe als je iedere keer heen en weer zou moeten lopen; met het gas aan kan dit ook nog eens gevaarlijk worden. Uiteraard is dat wel heel extreem, maar dit zorgt er in ieder geval voor dat de kans kleiner is dat er wat gebeurt.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier de tv aan de muur ophangt waardoor jouw kindje de tv niet om kan trekken. Dat laatste kan gebeuren als je de tv op een meubel plaatst en jouw kindje er aan gaat hangen. Niet persé kindvriendelijk in je huis dus een staande televisie.

3. Vloerkleden in een kindvriendelijk huis

Je zou misschien denken dat dit niet zo’n goed idee is, omdat kinderen er nogal van houden om te knoeien.

Dit is ook zeker het geval, maar gelukkig zijn er genoeg vloerkleden bestand tegen vlekken.

Maar een vloerkleed is ook om hele andere redenen een goede keuze. Kinderen houden ervan om met blote voeten door het huis te lopen en een vloerkleed zorgt ervoor dat ze geen vieze voeten krijgen of last van koude voeten hebben. Daarnaast zorgt het er ook voor dat ze minder snel uitglijden.

Kinderen spelen ook regelmatig op de vloer en op deze manier is het toch nog een beetje comfortabel. Kies voor een vrolijk kleurtje en je kunt er iedereen blij mee maken. Je kunt je wel voorstellen dat een wit vloerkleed in huis niet echt kindvriendelijk is qua schoonmaken.

4. Dempen van geluid in huis is ook kindvriendelijk

In een huis met kinderen is het allesbehalve stil en dat is door iedereen te horen. Je kinderen mogen natuurlijk ook plezier maken en daar hoort ongetwijfeld geluid maken bij.

Er zijn zeker dingen die je zelf kan doen om het huis kindvriendelijker, veiliger en comfrotabel te maken.

Denk aan kleine aanpassingen die er toch voor zorgen dat een kamer wat geluiddempend is. Om te beginnen kun je kiezen voor vloerbedekking in plaats van bijvoorbeeld een gietvloer, want dit galmt een stuk minder.

Verder zijn er akoestische wandpanelen van vilt en schuim beschikbaar. Deze kun je tegen de muur plaatsen. Ze zorgen voor geluidsdemping en geven ook nog eens een fijne sfeer aan je huis.

Houd je meer van kunst? Dan zijn er speciale akoestische doeken waar het werk op gezet kan worden.

5. Scherpe hoeken afschermen

Scherpe hoeken aan kasten of tafels kunnen je tijdelijk afschermen door hoekbeschermers te plaatsen. Op deze manier kunnen kleine kindjes zich niet zo snel bezeren en wordt je huis als snel kindvriendelijker en veiliger voor dat kleine grut.

6. Beveilig met traphekjes

Traphekjes horen niet alleen boven aan de trap, maar juist ook beneden. Je zal niet de eerste zijn waarvan het kindje vanaf de benedenverdieping naar boven klimt om vervolgens weer naar beneden te vallen. Een kindvriendelijk huis heeft dus ook traphekjes beneden aan de trap.

7. Alle klinken van de deuren omhoog in een kindvriendelijk huis

Zoalng jouw kindje nog geneigd is om zelf op ontdekingsreis te gaan, en hij of zij al zelfstandig kan lopen is het van belang dat je de deurklinken omhoog zet zodat ze de deuren nog niet zelfstandig kunnen openen. Zo zorg je er in ieder geval voor dat ze in dezelfde ruimte blijven als jijzelf.

8. Kasten verankeren aan muur

Je hebt er misschien nooit eerder aan gedacht, maar zware kasten kan je het beste aan de muur verankeren als jouw kindje in de leeftijd is dat hij of zij gaat klimmen.

Zo’n zware kast kan -tijdens een klimfestijn- zomaar omgetrokken worden door je kindje, super onveilig dus in huis en zeker niet kindvriendelijk.

9. Inductiekoken in plaats van gas én let op pannen

Het meest veilig en kindvriendelijk is het om in je huis op inductie te koken. Niet alleen is een inductiekookplaat zo weer afgekoeld, je kind kan ook niet zomaar het gas opendraaien.

Verder dien je er -uiteraard- tijdens het koken op te letten dat je geen pannen met de steel naar voren op het fornuis hebt staan waar grijpgrage handjes bij kunnen komen.

10. Heet water gebruikt?

Heb je heet water gebruikt? Besef je dan dat er nog steeds heet water in de leiding zit. Spoel dus altijd even na met koud water zodat jouw kindje zijn handjes niet verbrand onder de kraan.

Er zijn nog veel meer tips te verzinnen voor een kindvriendelijk huis (zoals bijvoorbeeld de giftige planten lijst), maar voor nu houden we het even bij deze top 10. Het vergt misschien wat inspanning, maar het houdt uiteindelijk iedereen tevreden.

Welke tips ga jij volgen? En heb je nog bijzondere tips voor ons voor een kindvriendelijk en veilig huis?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven