Kindvriendelijke badkamer: veilige badkamermeubels en leuke accessoires

Is jouw kind een echter onderzoeker en erg nieuwsgierig? Dan begrijp je het belang van een kindvriendelijke en veilige badkamer ongetwijfeld.

In dit artikel lees je hoe belangrijk het is dat ook je badkamer geschikt gemaakt wordt voor kinderen met onder andere kindvriendelijke badkamermeubels.

Daarnaast kom je alles te weten over hoe je veiligheid in de badkamer creëert en hoe je de kindvriendelijke badkamer compleet maakt met kindvriendelijke badkameraccessoires.

een kindvriendelijke badkamer moet hier aan voldoen

Kindvriendelijke badkamer waar veiligheid centraal staat

Naast dat je je huis geschikt maakt voor kinderen is het ook van groot belang dat de veiligheid gegarandeerd wordt als het om een badkamer gaat waar ook je kinderen hun tanden kunnen poetsen en veilig kunnen douchen of in bad kunnen.

Los van de veiligheid speelt ook gemak en een praktische inrichting een rol, daar lees je vanzelfsprekend ook meer over.

1. Veiligheid voorop in de badkamer

Wanneer je kinderen hebt, weet je dat ze van alles in hun mond stoppen en zich gemakkelijk verwonden. Kies daarom voor badmeubels gemaakt van materialen die niet makkelijk kapot gaan en geen scherpe randen hebben. Denk hierbij aan materialen zoals kunststof, solid surface of bewerkt hout.

Zelf hebben wij ook een solid surface wastafel en ik kan dan ook beamen dat dit materiaal heel kindvriendelijk is voor in de badkamer. Geen scherpe hoeken of randen en toch praktisch schoon te maken, ideaal.

Wil je niet dat je kind uitglijdt in de badkamer, omdat de ruimte vochtig of nat is? Leg dan altijd een antislipmat voor het wastafelmeubel en voor de ingang van de douche en het bad. Zo weet je zeker dat er geen vervelende ongelukken gebeuren.

Tot slot is het van belang dat badkamer meubels goed afgesloten kunnen worden. Maak hiervoor gebruik van goede kindersloten. Hiermee voorkom je dat je kind per ongeluk shampoo drinkt of medicijnen uit het medicijnkastje in zijn of haar mond stopt.

Want ook al is het helemaal niet slim om medicijnen in de badkamer te bewaren (het is er te vochtig), doet een groot deel van de Nederlandse bevolking dat wel. Belangrijk dus om de kastjes te voorzien van kindvriendelijke sluitingen.

Van die kunststof haakjes die je even terug moet duwen tijdens het openen van zo’n kastje kosten bijna niets en daarmee maak je in één klap een kindvriendelijke badkamer compleet.

2. Gebruiksgemak voor jou en je kind

Het is van belang dat je kind goed bij het toilet en bij de wastafel kan. Is dit niet het geval? Maak dan gebruik van een veilige opstap. Zorg er hierbij wel altijd voor dat je in de buurt bent wanneer je kind erop klimt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er valpartijen ontstaan in je kindvriendelijke badkamer.

Ook opbergruimte is van belang. Creëer een badkamerkast waar je kind zelf bij kan. Zo kan je kind zijn of haar eigen spulletjes pakken voordat het tijd is om te gaan douchen of in bad te gaan.

Hier hoeft dan natuurlijk geen kindvriendelijk haakje op, mits dat je er voor zorgt dat de douchegel o het badschuim ook kindvriendelijk is.

Ben je naast badkamermeubels ook op zoek naar accessoires die geschikt zijn voor kinderen? Tegenwoordig zijn er wc-brillen verkrijgbaar die net wat kleiner zijn dan een gewone wc-bril. Hierdoor kan je kind goed zitten (zakt hij niet in de wc) en bovendien zien ze er ook nog eens ontzettend leuk uit.

Maak de kindervriendelijke badkamer vervolgens compleet met een badkamerspiegel met verlichting, bad eendjes en verschillende leuke kleuren en de badkamer wordt een heus paradijs voor de kleintjes.

3. Kindvriendelijke badkamer? Let op de kraan!

Ook de kraan heeft wat extra aandacht nodig. Om te beginnen moet er een temperatuur regelaar (of begrenzer) op zitten, zodat je kind het water niet plotseling te heet kan zetten.

Gelukkig is de vorm van de kranen tegenwoordig geen issue meer die zijn allemaal afgerond.

Even terug naar vroeger… ik heb ooit mijn oor helemaal open gehaald omdat ik in bad uitgleed en met mijn oor op de kraan viel, deze waren destijds niet echt kindvriendelijk.

Standaard zat vroeger op alle kranen een soort haak waar je de doucheslang op kan laten hangen. Voor de doucheslang handig, tegen verwondingen niet zo.

4. Geen geverfde muren in de badkamer

Nog even dit: als het over praktisch gaat dan is het ook goed om de overweging te maken alle muren in de badkamer gewoon te betegelen.

Wij hebben zelf een aantal geverfde muren in de badkamer, maar zelfs met oudere kinderen blijft dat een uitdaging om dat netjes te houden. Met kleinere kinderen zou ik dit dan ook zeker niet adviseren.

Kindvriendelijke badkamermeubels: veilig en gemakkelijk in gebruik

Kindvriendelijke badkamer meubels zijn ideaal om een badkamerbezoek veilig en comfortabel te maken voor zowel jou als je kinderen.

Kies voor onscherpe badkamermeubels gemaakt van materialen die niet makkelijk kapot gaan. Zorg daarnaast voor voldoende gebruiksgemak voor zowel jou als je kind in de vorm van opstapjes, en badmatten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven