Een kindvriendelijke tuin inrichten

Voor gezinnen met jonge kinderen is een kindvriendelijke tuin een must. Het eerste wat wij deden toen we 15 jaar geleden dit huis kochten was bijvoorbeeld de vijver dichtgooien. Met een baby op komst moest ik er niet aan denken dat we water in de tuin zouden hebben.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen waar je op kan letten als je je tuin kindvriendelijk in wilt richten. Voldoende ruimte voor buitenspeelgoed bijvoorbeeld 😉 .

kindvriendelijke tuin, tips
Stockfoto van kinderen in boomhut door Gary Perkin

Wat kan er wel (of niet) in een kindvriendelijke tuin

1. Vijver eruit of sterk hek eromheen

Zoals hierboven aangegeven hebben wij de vijver onmiddelijk dichtgegooid. Misschien zou jij dat zonde vinden, maar ik vond het risico gewoon te groot. Het kan overigens een hele klus zijn, afhankelijk van de grootte van de vijver natuurlijk.

De vijver moet weer helemaal volgegooid worden met aarde, tenzij je er een zitkuil van maakt 😉 . Nog jaren later zaten er kuilen in het gras ter plekke van de oorspronkelijke vijver, zo klinkt dat in. Maar hé, alles voor die kindvriendelijke tuin. Maak jij liever gebruik van een vijverhekje, dan heb je hier mooie exemplaren. Ook zo kan je kind fijn in de tuin spelen.

2. Vergeet geen gras in de tuin, super kindvriendelijk

Wat mij betreft een must als ik een tuin kindvriendelijk zou moeten maken. Gras. Een tuin met alleen maar tegels erin is niet alleen heel slecht voor het milieu, maar ook nog eens onvriendelijk voor je kind.

Ja, ze kunnen overal komen met hun fietsje, maar niets is lekkerder dan door het gras rollebollen of even picknicken op een kleed op het gras. Met blote voetjes lekker over het gras rennen, voetballen bijvoorbeeld.

En als je kindje valt? Geen punt, door het gras is er vaak niets aan de hand, staan ze op en rennen ze weer verder. Onmisbaar dus in een kindvriendelijke tuin.

3. Een plekje voor jou en voor je kinderen

Wil je graag je kinderen alle ruimte geven om buiten te spelen, maar hou je zelf ook van een klein beetje orde in je tuin? Dan is het slim om een speciale hoek in je tuin in te richten voor je kinderen.

Je kan dit bijvoorbeeld doen door een extra afscheiding in je tuin te maken. Zelfs bij kleine tuinen is dit een optie, want de afscheiding hoeft natuurlijk niet zo hoog te zijn als de erfafscheiding met de buren.

Nee, maak juist gebruik van lagere hekjes of een lage haag waarachter je kind heerlijk in de zandbak kan spelen en jij toch een oogje in het zeil kan houden. Zo heb je een kindvriendelijke tuin die je ook een beetje netjes kan houden.

Kan jij heerlijk met je partner in jullie nieuwe tuinmeubelen met een bakkie koffie toekijken hoe je kind zich vermaakt en speelt in de tuin.

4. Een zandbak mag niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin

Dat kan je op je vingers uittellen natuurlijk, dat een zandbak niet mag ontbreken. Je kan een houten zandbak gebruiken, en als je het dan nog gestyleerd aan wilt pakken in de kindvriendelijke tuin, dan bouw je de zandbak in een vlonder in. Ik vind het wel een tof idee moet ik zeggen.

Zelf hadden we zo’n schelp als zandbak. Het voordeel daarvan is dat die makkelijk te verplaatsen zijn voor als je eens wat anders wilt, maar een mooie houten zandbak is wel echt tof.

Tip: gebruik de deksel van de schelp bij mooi weer als klein waterbadje. Zo kunnen de kinderen al van jongs af aan lekker met water kliederen en afkoelen.

zomerspeelgoed

5. De schommel en het klimhuis (eventueel met glijbaan)

Ook de schommel, het speelhuis en de trampoline zijn erg gewild als zomerspeelgoed. Wil je je tuin graag -naast kindvriendelijk- ook een mooie uitstraling geven, dan kan je ervoor kiezen om de schommel in een andere variant te pakken als hierboven op de foto.

Een boogschommel bijvoorbeeld levert gelijk een heel ander aanzicht op dan de standaard schommels die je normaal ziet in een kindvriendelijke tuin. Het oog wil ook wat, toch?

Zorg er ter plaatse van een schommel of klimrek wel voor dat je een zachte ondergrond hebt anders kan je niet echt spreken van een tuin die kindvriendelijk is, wel? Denk daarbij aan gras of rubberen tegels bijvoorbeeld.

steigerhouten kinderkeukentje

6. Steigerhouten kinderkeukentje in de tuin

Kliederen met water is heerlijk. Bakken en koken met water en zand is nog mooier! Een steigerhouten kinderkeukentje, ook wel modderkeuken genoemd is dan ook een hele toffe accessoire voor in de kindvriendelijke tuin. Kunnen ze eindelijk lekker hun gang gaan in de keuken zonder dat jij ze in de gaten hoeft te houden.

7. Kippen in de tuin, of konijntjes

Je hebt er niet heel veel ruimte voor nodig, maar het geeft wel een groot plezier. Diertjes in de tuin. Hou er wel rekening mee dat je de kinderen niet met alle zorg op kan zadelen en dat je zelf ook nog het nodige moet doen. Maar dan heb je wel lekker verse eitjes 😉 .

Zo hebben wij konijnen in de tuin en een mooie ren. Deze hebben we afgezet met composiet vlonderplanken (die we ook voor de vlonder erachter gebruikt hebben). Zo past de ren helemaal in de stijl van de tuin en hebben de kinderen diertjes om mee te spelen in onze kindvriendelijke tuin.

8. Planten voor in de kindvriendelijke tuin

Een belangrijk onderdeel van je kindvriendelijke tuin zijn kindvriendelijke planten. Planten die tegen een stootje kunnen (want wat denk je dat er gebeurt met voetballen).

Maar ook planten die geen gevaar voor je kinderen opleveren. Planten die niet giftig zijn.

Zo weet je misschien al wel dat vingerhoedskruid gevaarlijk kan zijn voor kinderen, maar ook de gevlekte aronskelk, de berenklauw en het lieve sneeuwklokje zijn behoorlijk gifitg. Wil je alles over giftige planten in de tuin weten? Wikipedia heeft een mooie lijst.

9. Betegeling van je tuin

Het is niet vreemd als je ook een terras in je tuin wilt, uiteraard niet. En zelfs een terras past prima in je kindvriendelijke tuin. Bovendien heb je er lekker weinig tuinonderhoud aan, ook fijn als je liever in de tuin zit dan dat je er in werkt!

Zolang je er maar voor zorgt dat de tegels in de volle zon niet te heet kunnen worden. Wij hebben nu bijvoorbeeld chinese hardsteen in de tuin liggen. Mooi, maar bloed- en bloedheet in de zomer. Op blote voetjes lopen? Nee, dat gaat écht niet. Het is overigens niet erg, maar wees je er wel bewust van, zeker met kleine kinderen.

Verder is een mooi terras uitermate geschikt voor bijvoorbeeld lekker stoepkrijten, touwtje springen, hinkelen, steppen, of met de hoverboard spelen. Super kindvriendelijk dus.

10. Een moestuintje in je tuin

Misschien moet je er zelf niet aan denken, maar kinderen vinden het vaak heel leuk en interessant om te zien hoe groenten groeien. Ik hou er zelf ook wel van, ondanks dat het best veel werk kan zijn. Maar als het aan mij ligt komt er in een kindvriendelijke tuin ook een hoekje voor de moestuin. Of gewoon in bakken op het terras, dat kan ook.

Kindvriendelijke tuin met glijbaan

11. Gebruik de natuur in je kindvriendelijke tuin

Voor een aantal van onderstaande inspiratie tuinen heb je wellicht nogal wat ruimte nodig in je tuin, maar sommige dingen kan je ook al in een klein tuintje doorvoeren.

Een glijbaan kan je bijvoorbeeld los neerzetten, maar je kan ook een heuveltje bouwen met grond waardoor kinderen niet het trappetje oplopen, maar de berg op moeten klimmen. Super tof!

Inspiratie voor kindvriendelijke tuinen

Wil je je tuin kindvriendelijk gaan inrichten dan heb je wellicht wat aan onderstaande inspiratie van Pinterest.

Kindvriendelijke tuin met klimwand en glijbaan

12. Klimwand in de tuin

Kijk, dit is zo’n gevalletje wat je alleen op deze manier in een wat grotere tuin kwijt kan. Maar hoe leuk is het? Heb je een hele goede relatie met de buren en een hele stevige schutting? Dan kan je ook die misschien wel als klimwand gebruiken in jullie kindvriendelijke tuin.

natuurlijke speelhoek in de tuin

13. Heerlijke speelhoek voor kinderen in de tuin

Wie zegt dat je altijd buitenspeelgoed nodig hebt om een kindvriendelijke tuin te maken, die heeft het mis. Juist ook met een natuurlijke inslag valt er voor je kind veel te ontdekken in de tuin. Op bovenstaande manier zie je datje met een aantal boomstronken en wat zand ertussen al een heel eind kan komen.

14. Een kronkelpad door de kindvriendelijke tuin

Met het maaien van het gras lijkt het me een crime, maar voor de kinderen is het wel erg leuk. Een simpel idee voor je kindvriendelijke tuin wat niet zoveel hoeft te kosten. Leuk om te hinkelen bijvoorbeeld!

15. Een schaakbord in je kindvriendelijke tuin

Niet alleen leuk voor de kleintjes, maar ook voor de wat grotere kids. Trek ze achter hun ipad vandaan en daag ze uit voor een schaakspel, lekker in de buitenlucht. Super leuk idee!

Natuurlijke speelhut in je tuin voor de kids

16. Een natuurlijke speelhut, ook lekker voor de schaduw

Deze speelhut is een stuk fijner voor een kindvriendelijke tuin dan een plastic tentje. Toegegeven, zo’n plastic geval staat een stuk sneller en is zo weer opgeruimd. Maar bedenk je eens hoe warm het wordt in zo’n tentje in de zomer.

Daar heb je hier een stuk minder last van. Daarnaast is het ook nog eens leuk om deze met je kind te bouwen.

Als je voldoend eplek hebt is een pipowagen in de tuin heel leuk voor kinderen

17. Voor grotere tuinen, een pipowagen!

Heb je ruimte genoeg dan is een pipowagen ook heel leuk. Moet je wel even je portemonnee trekken want die dingen zijn nogal in trek op het moment. Voor een kleine € 4000,00 heb je een nieuwe pipowagen, maar die mag je dan nog zelf in elkaar zetten want vaak krijg je ze als bouwpakket aangeleverd.

Ik vind ze prachtig en hij zou ook zeker niet misstaan in onze kindvriendelijke tuin in het nieuwe huis. Maar eerst maar eens de rest opknappen.

leuk en kindvriendelijk, zo'n krijtbord in de tuin

18. Speelhoekje met krijtbord

Een goed idee voor als je je terras niet iedere keer onder het krijt gekliederd wilt hebben is een krijtbord in je kindvriendelijke tuin. En het ziet er nog gestyleed uit zo, vind je niet?

water in een kindvriendelijke tuin

19. Water in de kindvriendelijke tuin

Water is onmisbaar bij mooi weer. Kinderen kunnen zich er uren mee vermaken. Vooral als er water en zand is. Met zo’n waterstroom boom als hierboven ben jij verzekerd van een middagje luieren in je kindvriendelijke tuin, met je vriendinnen.

De kids spelen wel met elkaar terwijl jullie genieten van een koffie, theetje of een heerlijke rosé op je terras in een fijne ligstoel.

20. Geen plek voor een boomhut? Dit is ook een optie!

Geen grote boom in de tuin, of gewoonweg niet zo heel veel ruimte? Dan is deze ‘boomhut’ misschien nog wel een optie voor jullie in de kindvriendelijke tuin.

Hij geeft hetzelfde gevoel als een boomhut maar je hebt er geen grote boom voor nodig. Daarnaast is hij wat minder hoog, dat brengt ook wat minder zorgen met zich mee.

Ideeën bewaren op Pinterest?

Wil je bovenstaande ideeën graag bewaren op Pinterest dan kan je een van onderstaande pins op je Pinterestborden pinnen zodat je dit blog altijd terug kan vinden.

inrichten kindvriendelijke tuin; toffe ideeën
kindvriendelijke tuin inrichten met moestuin

4 gedachten over “Een kindvriendelijke tuin inrichten”

  1. Avatar foto
    Vincent Rondwijk

    Het blijft een uitdaging om een tuin kindvriendelijk in te richten. Wij vonden het in ieder geval belangrijk om gras te zaaien en een zandbak te plaatsen. Daarnaast hebben wij ook vlonders gelegd waarop onze kinderen kunnen spelen. In de zomer zetten we hier ook vaak een zwembadje neer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven