Met de kinderen naar buiten? Ontdek en geniet in je eigen tuin!

Hup, naar buiten! Een frisse neus halen is super belangrijk voor kinderen. Toch wordt de online wereld steeds populairder onder de jonge generatie. Hoe zorg je er dan voor dat de kinderen naar buiten gaan? Met een leuke én actieve tuin natuurlijk! Met deze tips maak jij een ontwerp voor een kindvriendelijke tuin, zodat ze zeker te weten van de bank afkomen.

kindvriendelijke tuin ontwerp

Kindvriendelijke tuin, ontwerp op een eenvoudige manier dé plek voor je kinderen!

Iedere ouder herkent het. Het is soms een uitdaging om je kinderen naar buiten te krijgen. Feit is wel dat je er op een relatief eenvoudige manier wat aan kan doen om je tuin in ieder geval aantrekkelijker en kindvriendelijker te maken. Hou in het ontwerp van je tuin rekening met onderstaande tips en je kinderen zijn je zeker dankbaar.

Ontdek de natuur met een moestuin

Een moestuin is de ideale manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur én te leren waar ons eten vandaan komt. Als je samen met kinderen een moestuin begint is het slim om te beginnen met makkelijke groenten. Start bijvoorbeeld met pompoenen, tuinbonen of tuinkers en courgettes. Deze groentes kiemen snel waardoor je niet zo lang hoeft te wachten op resultaat. Heb je een kleine tuin of een balkon? Ook dan is een moestuin mogelijk! Een moestuin hoeft namelijk helemaal niet zo groot te zijn.

Je hebt ook niet persé een kas nodig, je kan al starten met een paar moestuin bakken. Hou er met de moestuin wel rekening mee dat je je kinderen helpt. Starten met een moestuin is alleen leuk voor ze als je dit samen doet, maar past dan dus wel in het ontwerp van een kindvriendelijke tuin. En het is ook nog eens goed voor je portemonnee en het milieu!

Insecten en dieren in je kindvriendelijke tuin ontwerp

Een tuin vol met insecten en dieren zorgt niet alleen voor kijkplezier, maar is ook erg leerzaam! Daarnaast zorgen vogels, egels en insecten voor een gezonde tuin. Maar hoe krijg je meer leven in jouw tuin? Tijdens het inrichten en ontwerpen van jouw kindvriendelijke tuin kun je hier al super goed rekening mee houden. Met bomen en struiken creëer je goede schuilplaatsen voor kleine dieren. Daarnaast behoudt je met lang bloeiende planten langer vlinders, bijen en andere insecten in de tuin. Ook water trekt dieren en insecten aan. Plaats bijvoorbeeld een simpele waterschaal in jouw tuin of pak helemaal uit met een (kleine) vijver! En wat denk je van een insectenhotel?

Actief op de trampoline

Lekker actief op de trampoline in eigen tuin! Een trampoline is altijd een goed idee. Het is dé beste aankoop die wij ooit voor onze kinderen hebben gedaan. Tegenwoordig zijn ze er ook in veel soorten en maten, waardoor er altijd een geschikt is voor in jouw tuin. Ga je een trampoline kopen? Let dan altijd goed op het formaat en de vorm van een trampoline. Ga bijvoorbeeld voor een trampoline rechthoekig als je een kleinere tuin hebt. Zo voorkom je in je kindvriendelijke tuin ongebruikte hoeken in het ontwerp!

Tip: leg tijdens de zomer een waterslang of sproeier onder de trampoline. Zo creëer je heerlijke waterpret. Afkoelen maar!

Leuke activiteiten in eigen tuin

Op zoek naar een leuke manier om de middag op te vullen in je eigen tuin? Picknicken of kamperen is een leuke activiteit om gezellig in een vertrouwde omgeving te doen. Kinderen leren zo om te genieten in de buitenlucht en jij hoeft niet zoveel te sjouwen; de koelkast is namelijk om de hoek! Regel dus ook in je kindvriendelijke tuin een plekje waar je lekker gras hebt en in het ontwerp plek genoeg hebt voor een groot picknickkleed of het inrichten van een toffe tipi tent in de zomer.

Een plons in de zwemvijver

Je eigen zwembad in de tuin waar ook de natuur blij van wordt? Een zwemvijver brengt veel plezier met zich mee, het hele jaar door. Tijdens de warme dagen is een zwemvijver ideaal om in af te koelen. En in de winter is het nog steeds een hele mooie toevoeging voor in je kindvriendelijke tuin, eigenlijk past dit perfect in ieder ontwerp! Doordat een zwemvijver helemaal in de tuin wordt geïntegreerd, kan het namelijk altijd aan jouw stijl worden aangepast. Ook hoef je het nauwelijks te onderhouden én creëer je er gemakkelijk ondiepe zones in voor kinderen. Ideaal dus!

Hou er wel rekening mee dat een zwemvijver echt anders is dan een gewone vijver en laat je dus goed adviseren door de experts.

Zachte speelplek of verharde paden

De ondergrond van jouw tuin speelt ook een grote rol bij het speelplezier. Een zachte ondergrond is ideaal voor spelende kinderen. Denk bijvoorbeeld aan gras, vlonders, houtsnippers of rubberen tegels. Deze rubberen tegels zijn ook erg handig voor onder speeltoestellen de tuin. Zo komen kinderen niet zo hard terecht bij een val. Ook onder het zwembad dat je in de zomer wilt opzetten zijn deze tegels heel handig. Als je actieve kinderen hebt die graag op de fiets of met skeelers door de tuin racen, is een (deels) verharde ondergrond ideaal!

Heb jij al zin om van de bank af te komen en de tuin in te gaan? Zoek het avontuur op, dat begint al bij de achterdeur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven