Help, mijn kind heeft kinkhoest symptomen en ik heb nog een baby

Jawel hoor, het is crisis in huize Anne. De ene na de andere zieke meldt zich en ik kom handen tekort. Het begon zo ruim een maand geleden. Noud heeft altijd al wat problemen met zijn luchtwegen gehad, maar dit keer hoest hij echt de longen uit zijn lijf. Wat leek te beginnen als een gewone verkoudheid werd erger en erger en we waren ten einde raad. Als je het mij vraagt dan zijn dit kinkhoest symptomen.

kinkhoest symptomen

De aanvallen van Noud

Noud heeft hoestvallen waarbij hij vuurrood aanloopt, hij in paniek raakt en ontzettend boos maar ook verdrietig wordt. Soms lijkt hij bijna te stikken, zo blijf hij in de hoest hangen en zo snakt hij naar lucht. Vervolgens komen er hele slierten slijm uit met soms wat maaginhoud. Het is verschrikkelijk om te zien en je hart breekt.

Tussen de aanvallen door is hij de gewone lieve jongen zoals we hem kennen. Weliswaar wat meer vermoeid maar spelen doet hij nog. Fijn natuurlijk. Maar als je naar de dokter moet hoop je toch stiekem (sorry ventje) dat hij daar ook zo’n aanval krijgt.

Naar de KNO arts

Wat niet gebeurt uiteraard. Zijn longen klinken zelfs schoon en hij ziet er goed uit. Misschien zijn amandelen? We proberen de KNO arts, maar deze kan niks vinden en we worden doorgestuurd naar de afdeling kindergeneeskunde.

Na heel veel gedoe en een bezoekje aan de spoedeisende hulp kunnen we dezelfde week nog terecht. Maar alleen omdat u zich zoveel zorgen maakt, wordt er nog gezegd. Jaja, wacht maar tot je het zelf ziet denk ik nog. Ook al heb ik zelf hypochondrie, ik zie toch echt wel dat er iets mis is!

En gelukkig, ik laat bij het bezoek het filmpje zien dat ik heb opgenomen. Vreselijk om te doen, maar je kan niet anders, en we worden serieus genomen. Dit ziet er niet goed uit. Na een aantal keer bloedprikken komen we ‘waarschijnlijk’ uit, op kinkhoest. Het is nog niet met zekerheid vast te stellen maar een aantal waarden lijken toch die kant op te wijzen.

Wat zijn de kinkhoest symptomen?

Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en luchtwegen en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze wordt overgedragen door niezen of hoesten en aanvankelijk beginnen de klachten met een verkoudheid, niezen, lichte koorts en een prikkelhoest.

Wanneer dit eenmaal doorzet kan het kind heftige hoestbuien hebben met opgeven van slijm en gierend inademen. Mede hierdoor is deze ziekte vreselijk uitputtend.

Hoe lang duurt kinkhoest?

Kinkhoest kan wel tot zo’n 4 maanden(!) duren. Gelukkig mogen de kinderen, als ze zich goed voelen, gewoon naar school. De ziekte is namelijk alleen besmettelijk vóórdat de kenmerkende hoestbuien optreden, daarna niet meer. Omdat wij wel meedoen aan het inentingsprogramma, heeft Noud waarschijnlijk een milde vorm van kinkhoest. Wat nu als je niet mee zou doen?

Voor baby’s is kinkhoest echter een stuk gevaarlijker. Zij hebben niet de kracht het slijm op te hoesten en kunnen hierdoor blauw aanlopen zonder te hoesten. Dit is ook de reden dat de jongste en ik bij ons eerste kuchje aan een speciale antibiotica werden gezet, net als Noud. Om kinkhoest symptomen te bestrijden.

Aanvallen minder heftig

Nu gaat het een stuk beter met hem gelukkig. Hij hoest weliswaar nog, maar de aanvallen zijn een stuk minder heftig en beetje bij beetje krijgt hij zijn energie weer terug.

Een kind dat kinkhoest heeft doorgemaakt is daarna langdurig tegen de ziekte beschermd. Toch geldt voor iemand die kinkhoest heeft gehad dat hij later toch weer een milde vorm zou kunnen krijgen. Dit geldt overigens ook voor mensen die volledig zijn ingeënt tegen kinkhoest.

Al met al hoop ik dat wij het ergste nu achter de rug hebben. Volgende week melden we ons weer bij de arts, voor verdere uitslagen. Tot die tijd, zit ik met hem in de speeltuin! Heeft een van jouw kinderen wel eens kinkhoest gehad? En hoe lang waren jullie ‘onder de pannen’ ?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven