Kip boursin; lekker met krieltjes uit de slowcooker of de pan

Wat hebben we gesmuld! Als manlief helemaal enthousiast raakt en puber roept ‘niet slecht’ dan weet ik voldoende. De kip boursin mag op de herhaallijst en dus ook op mijn blog. Want alle recepten die ik hier plaats die zijn goedgekeurd door de familie 😉 . Ik maakte de kip boursin in de slowcooker maar zal je hieronder ook de bereiding in de pan verklappen voor als je geen slowcooker hebt.

kip boursin krieltjes

Kip boursin; lekker malse kip met een kleine twist

Eigenlijk had ik de kinderen friet beloofd, maar de leftovers in de koelkast wil ik niet weggooien. Zo jammer als er paprika, bosui en dergelijke ligt te verpieteren. En aangezien ik het opeten van restjes goed bij onze stijl van consuminderen vind passen besluit ik dus even de discussie over het eten aan te gaan. Na enig overleg over het eten wordt het dus deze kip boursin gemaakt met allerlei leftovers in de slowcooker. Daar is deze pan namelijk extreem goed voor te gebruiken als je dat wilt. De maaltijd bleek echter zo lekker dat ze de hele friet belofte vergeten zijn en maar wat graag hun bord leeg eten.

Tip: de betere slowcooker recepten boeken vind je hier

Update: De kookroom gebruik je alleen als je de kip boursin in de pan maakt, niet in de slowcooker. Aangezien bij sommigen de kookroom gaat schiften in de slowcooker adviseer ik dan ook om deze niet meer toe te voegen. De boursin zelf geeft een heerlijke smaak aan de kip en met het vocht van de groenten heb je meer dan voldoende ‘saus’.

Ingrediënten kip boursin voor 4 personen

  • 2 kipfilets
  • 1 pakje boursin (of in ons geval paturain light)
  • 3 uien
  • 2 paprika’s
  • 1 bakje champignons
  • Kookroom (alleen voor bereiding in de pan)
  • 600 gram voorgekookte krieltjes
  • 4 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 1 flinke theelepel maggie tuinkruiden bouillon poeder

Tip: ook broccoli is erg lekker erdoor!

kip boursin slowcooker

Bereiding kip boursin slowcooker

De bereiding van de kip boursin in de slowcooker is net als de bereiding van nagenoeg alle slowcooker gerechten een eitje.

  • Maak de 2 kipfilets schoon
  • Snij de uien door de midden en de helften in ringen
  • Snij de paprika’s in stukjes
  • Snij de champignons in plakjes
  • Doe de uien onderin de slowcooker
  • De helft van de groenten mag daar bovenop
  • Daar bovenop leg je de voorgekookte krieltjes
  • De kipfilets erop leggen
  • Laatste restje groenten er overheen
  • Pers de knoflookteentjes uit en strooi die over het geheel
  • Boursin of paturain over de kip toevoegen in delen
  • Pepern en zout erbij
  • Kruiden bouillon poeder toevoegen
  • De slowcooker gaat 4-5 op low of 3 uur op high
  • Blijft het wat te vochtig? Dan zet je hem het laatste half uur op high, zónder deksel zodat het wat kan indikken.
  • De kip boursin uit de slowcooker is klaar, eet smakelijk!
kip boursin

Bereiding kip boursin in de pan

Voor diegene die geen slowcooker hebben… je kan deze kip boursin natuurlijk ook in de pan (wok) maken. De smaak komt in de slowcooker nog net wat beter uit, én het grote voordeel is dat je er verder niet meer bij hoeft te blijven. Maar hé, de kip boursin is zo lekker dat je hem -bij gebrek aan slowcooker- dan maar in de pan moet maken.

  • Maak de 2 kipfilets schoon en snij ze in blokjes
  • Snij de uien door de midden en de helften in ringen
  • Snij de paprika’s in stukjes
  • Snij de champignons in plakjes
  • Bak eerst de kipfilet stukjes in een beetje boter
  • Voeg de groenten en voorgekookte krieltjes toe als de kipfilets stukjes bruin zijn en bak ze nog 5 minuten mee
  • Pers de knoflookteentjes uit en strooi die over het geheel
  • Eventueel een beetje kookroom toevoegen
  • Boursin of paturain over de kip toevoegen in delen
  • Peper en zout erbij
  • Kruiden bouillon poeder toevoegen
  • Plaats de deksel op de pan (wok) en laat onder regelmatig roeren de groenten rustig gaar stomen
  • De kip boursin uit de pan is klaar, eet smakelijk!

Zoals je ziet is het verschil tussen de bereiding van kip boursin in de slowcooker en de pan helemaal niet zo verschillend. De slowcooker heeft als voordeel dat je deze aan kan zetten als je van huis gaat en het eten klaar is als je thuis komt. Maak je de kip boursin in de pan in plaats van in de slowcooker, dan moet je er bij blijven.

Op welke manier je de kip boursin ook maakt, het is een heerlijk gerecht! En eet ook nog eens makkelijk… alles door elkaar op een bord.

14 REACTIES

  1. Hoi,
    Sinds een paar weken een slow-cooker eb je recept gemaakt. Geen champignons, ben de enige liefhebber hier in huis helaas, maar vervangen voor broccoli.
    Ook geen boursin gebruikt maar een goedkope kruidenkaas van de lidl.
    Dit recept is zeker voor herhaling ik heb het 3 uur op high gezet, na een goed uur alles door elkaar geroerd.
    Heel erg bedankt voor het delen.

  2. Hallo
    Ik heb de kip Boursin gemaakt en dat was geen succes.
    Het was allemaal erg korrelig en daardoor ook niet lekker. Volgens mij was het geschift.
    Heb precies volgens de aanwijzigingen alles gedaan. Helaas.

    • Hi, wat jammer. Het gebeurt wel eens dat de kookroom schift inderdaad. Bij mij gaat dat altijd goed, maar het kan liggen aan de tijd dat de kookroom in de slowcooker zit, of aan de temperatuur van je slowcooker. Op high heb je ook meer kans dat kookroom gaat schiften dan op low. Wat je zou kunnen doen…. de kook room er pas het laatste half uur aan toevoegen. Of deze gewoon achterwege laten. Ik heb het toevallig deze week ook weer gemaakt -zonder kookroom. Met alleen de boursin en het vocht van de groenten heb je ook meer dan voldoende saus en weet je zeker dat er niets kan gaan schiften.

  3. Ik haal bij mijn groenteman altijd verse krieltjes geschrapt.bijna gaar koken en goed af laten koelen.
    Daarna lekker bakken enop het allerlaatste bij de kip Boursin doen, je wilt daarna nooit meer krieltjes uit een zakje.😋😋😋

  4. Bij mij is de de saus gaan schiften. ik heb hem niet meer kunnen ‘redden’. De smaak en malsheid van de kip was verder heerlijk en daar heb ik maar een soort van pulled chicken van gemaakt.

    • Oh dat is balen zeg! Ik heb hem gisteren toevallig ook weer gemaakt en helemaal geen kookroom gebruikt. Dat kan ook prima. Misschien een idee voor de volgende keer? Doe je er gewoon wat meer boursin in. Had er nu ook een prei in ringen bij gedaan en dan heb je alles bijelkaar voldoende vocht van de groenten. Samen met de boursin heb je dan ook een heerlijk sausje 😉

  5. Vandaag voor het eerst mijn slowcooker gebruikt. Met recept kip Boursin. Precies gedaan wat in de omschrijving stond. Maar de saus was te waterig ook nog na een half uur op high zonder deksel. Is hier een oplossing voor. Ik hoor het graag even

    • Ah dat is balen Linda, te waterig is niet fijn. Overkomt mij ook wel eens hoor met een bepaald recept. Je kan een volgende keer wat minder kookroom gebruiken en hem eventueel een uur op high zetten, óf je plaats al vrij snel een theedoek onder de deksel die het vocht opvangt, dat kan ook. Dat doe ik bijvoorbeeld ook als ik cake in de slowcooker maak. De saus zelf indikken kan eventueel nog met allesbinder of maizena (bij maizena wel eerst een papje van maken).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here