Kirstin Rozema, working mam van week 4

Mams at work. Een werkende moeder, ja, daar schaar ik mij wel onder. Al ga ik niet iedere ochtend met mijn aktetas en een pakje boterhammen de deur uit. Ik werk thuis. Ik ben auteur! En geloof me, dat is een fulltime job! Ik krijg geen vast salaris, maar moet het hebben van de verkoop van mijn boeken, de presentaties die ik geef en de manuscriptbeoordelingen die ik voor mijn uitgever doe.

Eerst maar eens een beetje meer achtergrondinfo over mij. Ik ben dus Kirstin Rozema, geboren in 1967 als Kirstin Engeman. Mijn geboorteplaats is Almelo en daar woon ik nu weer, samen met mijn man Chris en onze kinderen Robin en Laura van 14 en 11 jaar oud/jong.

Als kind schreef ik al graag. Kleine verhaaltjes, opstellen voor school, maar ook maakte ik het begin met grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. Dat zette door nadat ik in 1988 met Chris trouwde. Destijds waren er nog geen computers en ging alles per typemachine. Ik schreef alles met een vulpotlood en werkte dat later uit. Zo is het eerste deel van Klopjacht tot stand gekomen. Klopjacht is een thriller. Mijn passie ligt momenteel vooral bij het schrijven van kinderboeken. Maar ik sluit niet uit dat er nog meer volwassenlektuur van mijn hand komt.

Toen de kinderen geboren waren, richtte ik me vooral op gedichtjes en kleine verhaaltjes over hen. Het echte schrijfwerk kwam pas na een ernstig pestincident. De verwerking ervan bestond uit het schrijven van mijn eerste kinderboek Knopen in je touw. Daarmee bereikte ik in 2009 zelfs de finale van de Nieuwe Schrijversprijs van Free Musketeers/Ako.

Daarna ging het in een stroomversnelling. Naarmate de kinderen groter werden, werden de verhalen waarmee ze thuis kwamen ook steeds leuker. Een geweldige inspiratiebron, waar ik graag gebruik van maakte. En dat doe ik nog steeds. Ik heb genoeg aan een woord, een geur, een melodie om daar een boek omheen te verzinnen. De kinderen komen vaak met de leukste verhalen thuis en dan wil het wel eens gebeuren dat daar een verhaal omheen ontstaat. En, nu niet lachen hoor, mijn grootste inspiratie doe ik op achter de strijkplank. Gewoon wegdromend boven het heerlijk geurende strijkgoed kom ik op de meest geweldige zinnen en situaties, die dan vervolgens direct op “papier” moeten komen.

Ik schrijf dus voor volwassenen en voor kinderen. Een van de series waar ik veel en vaak mee bezig ben, is de Kraamkliniek, over een kraamafdeling in een ziekenhuis. Ik probeer per jaar twee boekjes/verhalen af te schrijven. Erg leuk om te doen, met vaste personages en het moet altijd goed aflopen.

Het leuke aan auteur zijn is dat ik de tijd aan mezelf heb. Wil ik een dag schrijven, dan plan ik mijn dag daar omheen. Ik werk op ons eigen kantoor, dat we samen delen, mijn man en ik. Als de kinderen naar school zijn, ga ik naar boven, zet een muziekje op, neem koffie mee en laat mijn gedachten de vrije loop. Tussen de middag heb ik alle tijd voor onze dame, die thuis komt lunchen. Zodra ze weer naar school gaat, vertrek ik weer naar boven om verder te schrijven. En heb ik een dag geen inspiratie, dan ligt er genoeg huishoudelijk werk op me te wachten.

Sinds begin 2011 werk ik samen met Sandy Wijsbeek, die mijn kinder- en jeugdboeken op professionele wijze voorziet van geweldige illustraties. Samen maken we de mooiste boeken. Hopelijk zul je daar in de toekomst nog veel van te zien krijgen.

Wil jij de volgende working mam in de spotlight zijn, of geef je graag iemand anders op ? Kijk dan hier

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

2 gedachten over “Kirstin Rozema, working mam van week 4”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top