Gezond met kiwi; 5x een lekkere kiwi variatie

Kiwi is niet alleen lekker maar ook reuze gezond. En voor ons een makkelijke vitaminebom. In de vakantie vind ik het altijd wat lastig om het ritme te handhaven wat we er op normale weken wel in hebben zitten. Het eten van voldoende groenten en fruit schiet er dan wel eens bij in en daar voel ik me dan direct schuldig over. Wel maak ik als het erg warm is graag een fruitsalade, dat lukt dan weer wel. Dat is ook gezond natuurlijk en daar gaat ook heerlijk kiwi doorheen. Maar wist je dat kiwi op nog veel meer manieren lekker is?

5 tips om lekker en gezond kiwi te eten, thuis of op school!

kiwi gezond
Stockfoto kiwi door Amallia Eka

De vitamines die in fruit zitten zijn belangrijk voor een goede werking van je lichaam. Zo is ook de kiwi gezond. In groente en fruit zit bijvoorbeeld veel vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C en vezels. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, zodat je kind niet snel ziek wordt. Komt jouw kind regelmatig thuis met kapotte knieën? Ook dan komt deze vitamine C, die bijdraagt aan de wondgenezing, goed van pas. Foliumzuur is heel belangrijk voor de groei en tot slot zorgen de vezels voor een goede stoelgang.

Buiten dat een kiwi in je smoothie heel erg gezond en lekker is, kan je dus ook onderstaande variaties eens proberen.

1. Volkorenwrap met kiwi-avocadospread

Prak 2 kiwi’s en een halve avocado. Mix hier 1 fijngesneden tomaat en 1 theelepel citroensap doorheen. Smeer de spread over een volkorenwrap en rol deze op.

2. Mueslibol met roomkaas en kiwi

Snij 1 kiwi in plakjes, smeer roomkaas op een mueslibol en beleg met plakjes kiwi.

3. Kiwi banaan dip

Prak 2 kiwi’s en 1 banaan met 1 snufje kaneel. Doe dit in een potje en sluit dit af. Neem in een ander trommeltje een volkoren cracker mee om in de dip te dopen. 

4. Volkorenbol met een groene kiwi-doperwtjes spread

Prak 2 kiwi’s, een handvol doperwten en 3 blaadjes fijngehakte munt tot een spread en smeer deze uit over een volkorenbol.

5. Het grote groene smoothie monster

Mix in een blender 1 kiwi, een handvol spinazie, een half glas melk (of een alternatief voor melk), een halve avocado en 1 theelepel citroensap. Giet het in de schoolbeker en geef een vrolijk papieren rietje mee om het extra feestelijk te maken.

Waarom is een kiwi nu zo gezond?

Kiwi’s bevatten niet alleen heel veel vitamine C , maar ook B en E. Een kiwi van 100 gram bevat ongeveer 1,5 keer zoveel vitamine C als je dagelijks nodig hebt, best gezond dus. Dit is zelfs meer dan een sinaasappel of een citroen!

Vitamine C is belangrijk om de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand te regelen.

Kiwi’s verlagen de bloeddruk

De kiwi is gezond vanwege de vitamines, maar ook vanwege andere eigenschappen. Zo bevat een kiwi luteïne, een krachtige antioxidant, die helpt de bloeddruk te verlagen. Daarnaast bevat een kiwi veel kalium en ook magnesium. Beiden kunnen -naast de luteïne- een positieve invloed hebben op de bloeddruk.

Het magnesium biedt trouwens ook uitkomst in het verstevigen van je spieren en je botten!

Goed gezond antistressmiddel, die kiwi

Kiwi bevat van nature serotonine. Serotine werkt kalmerend en daarmee wordt een kiwi gelijk een gezond stressverlagend alternatief.

Betere stoelgang en spijsvertering

Heb jij moeite met het verteren van voedsel dat proteïnes bevat, zoals zuivel, vlees en vis? Dan kan een kiwi uitkomst bieden. Op Huisarts.nl las ik dat uit onderzoek blijkt dat de kiwi het enzym actinidine bevat. Dit enzym kan verschillende eiwitten verteren en je helpen dat volle gevoel na het eten te bestrijden. 1 kiwi na het eten zou moeten volstaan en is uiteraard nog gezond ook.

Heb je last van je stoelgang dan kan de kiwi je daar ook bij op weg helpen, omdat de kiwi veel vezels bevat.

Kiwi gezond – zorgt voor daling kans hart- en vaatziekten

Als je één kiwi in de week zou eten dan kan dat al effect hebben op mogelijke hart- en vaatziekten. Zo blijkt uit een spaans onderzoek. De stoffen HDL en fibrinogeen (in je bloed) worden positief beïnvloed door het eten van kiwi’s en hebben beiden een positief effect op het ontstaan van bloedstolsels.

Fruit eten met of zonder schil

Je leest wel eens dat juist de schil (of net onder de schil) de meeste vitamines zitten. Er zijn dan ook mensen die alle fruit met schil en al eten, zo ook de kiwi. Dat kan natuurlijk, maar of het ook zo lekker is dat betwijfel ik. Ja, die kiwi met die gladde schil, die kan misschien nog wel, maar ik schil ze toch liever 😉 .

1 gedachte over “Gezond met kiwi; 5x een lekkere kiwi variatie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven