Wat als jouw kind niet uitgenodigd wordt voor de kinderfeestjes in de klas?

Stel je voor: het ene kind na het andere geeft een kinderfeestje, maar jouw kind krijgt voor geen enkel kinderfeestje een uitnodiging. Vreselijk, mijn moederhart zou huilen! Orthopedagoog Laura Batstra pleit dan ook voor hetvolgende: Geef eens een klassenfeestje in plaats van een kinderfeestje!

Gelukkig, ze wordt uitgenodigd!

Yes, Laura’s eerste uitnodiging voor een kinderfeestje is binnen! Vrolijk laat ze de uitnodiging zien van een van haar vriendinnetjes. Niet alleen Laura is ontzettend blij, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook blij ben. Het is toch een zorg minder om zeker te weten dat mijn dochter niet buiten te boot valt bij kinderfeestjes in haar klas. Want dit komt namelijk in iedere klas voor. Kinderen die nooit een uitnodiging krijgen voor een kinderfeestje. Het is toch de angst van ieder moeder?

klassenfeestje

Op sommige scholen hebben ze er al bewust voor gekozen om de uitnodigingen niet meer in de klas uit te laten delen. Zo worden andere kindjes niet direct geconfronteerd met het feit dat ze niet uitgenodigd zijn. Maar natuurlijk wordt er in de klas wel naderhand over gepraat.

Lees ook: verjaardagsuitnodigingen zelf  maken

Het is een vorm van uitsluiting die gewoon afschuwelijk is voor jouw kind en brengt veel verdriet met zich mee. Ieder kind heeft toch het recht om erbij te horen en af en toe een uitnodiging te krijgen voor een kinderfeestje? Om deze vorm van uitsluiting bij kinderen te voorkomen, komt orthopedagoog van de Rijksuniversiteit Groningen Laura Batstra met het advies aan ouders en scholen om een paar keer per jaar een klassenfeestje te organiseren.

Waarom een klassenfeestje?

Een klassenfeestje is een feestje waar bij jouw kind de hele klas uitnodigt. Geen enkel kind wordt uitgesloten. Dit kan zijn in samenwerking met school, of gezamenlijk met een aantal ouders. Als enkele ouders dit gezamenlijk doen, kost het minder geld. Volgens Batstra kunnen kinderen die nooit een uitnodiging krijgen voor een kinderfeestje hier erg onder gebukt gaan.

Die vorm van uitsluiting is zeer pijnlijk voor een kind en geeft veel verdriet. Batstra wilde hier iets mee doen en vroeg subsidie aan bij Stichting Kinderpostzegels. Ze kreeg een bedrag van 15.000 euro om een project op te starten. Nu gaat ze met dat bedrag op twee verschillende scholen in Groningen een proef doen met deze vorm van klassenfeestjes. Ouders die dit het leuk vinden om voor hun kinderen zo’n klassenfeest te organiseren, kunnen hiervoor subsidie krijgen.

Handleiding met handige tips

Tijdens de proef worden leerkrachten die er bij betrokken zijn geïnterviewd of dit invloed heeft op de ‘buitenbeentjes’ in de klas. Ook wordt onderzocht of het gevolgen heeft voor de onderlinge sfeer en verhoudingen in een klas. Daarnaast gaat Batstra een handleiding schrijven voor ouders en scholen die het leuk vinden om zo’n klassenfeestje zelf te organiseren. 

Lees ook: kotsende kleuters en klotsende oksels

Zou jij het doen?

Misschien herken je het wel van de klas van jouw eigen kind?  Kinderen die om welke reden dan ook, buiten de boot vallen. Ze zijn er eigenlijk altijd wel. Misschien hebben ze een lichamelijke beperking, zijn ze sociaal onhandig of komen ze uit een arm gezin.

Gelukkig heeft Laura haar eerste uitnodiging voor een kinderfeestje al binnen en speelt dit niet voor haar. Toch voel ik er best iets voor om zo’n klassenfeestje te organiseren als ik weet dat ik haar en alle kinderen in haar klas hier een groot plezier mee doe, óók de buitenbeentjes. En als ik het samen zou kunnen organiseren met andere andere ouders, dan is dat ook nog een leuk voor de sociale contacten van ouders onderling! Ik vind wel dat het bij jouw kind moet passen en dat het niet voor ieder kind geschikt is. Maar ik sta er zeker voor open. En jij, zou jij het zien zitten om zo’n klassenfeestje te organiseren?

Herken jij iets in de hierboven omschreven spanning voor de uitnodigingen van feestjes?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

7 gedachten over “Wat als jouw kind niet uitgenodigd wordt voor de kinderfeestjes in de klas?”

  1. Ik werd helaas als kind enorm buiten gesloten als het om kinderfeestjes ging. Daarom mocht ik zelf geen kinderfeest houden.
    Gevolg: ieder jaar (soms zelfs als enigste!) geen uitnodiging krijgen. Het ergste vond ik nog dat mijn zusje wel ieder jaar een kinderfeest mocht geven. Want zij werd ook door andere kinderen uitgenodigd. Lieve ouders doe dit alsjeblieft geen kind aan, zeker niet als broers en zussen wel een feestje mogen houden. Het doet mij nog pijn als ik daaraan terugdenk.

  2. Ik begrijp die spanning heel goed. Onze zoon startte in januari in groep 1. Nu moet ik zeggen dat er naar mijn weten niet erg veel feestjes worden gegeven in deze groep. Maar laatst zag ik dat er een clubje uit de klas in en busje werd geladen op weg naar een feestje, helemaal uitgelaten. Hartstikke leuk natuurlijk maar ik dacht wel meteen; waarom wordt mijn kind niet uitgenodigd? Maar wij hebben besloten om gewoon een klassenfeestje te gaan geven, juist omdat we zelf geen kinderen willen buitensluiten.

  3. Avatar foto
    Erika van Koert

    Onze zoon heeft normaal ook maar 1 en soms 2 partijtjes per jaar. Idd niet leuk 🙁
    Dit jaar vierden toevallig 4x 2 kinderen uit de klas hun verjaardagspartijtje samen waarbij de hele klas klas werf uitgenodigd. . Heel leuk voor mijn zoon maar van binnen weet ik zelf natuurlijk wel dat hij zonder deze manier weer geen of weinig partijtjes had gehad.

  4. Ik ben nog niet in die fase maar denk dat ik het zelf inderdaad ook wel heel spannend vind. Klassenfeestjes lijken me erg leuk ook voor de onderlinge contacten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven