Een kledingruil en anderhalf jaar geen kleding kopen, hoe bevalt dat?

Het begon als een geintje. Of eigenlijk nog niet eens. Het was meer een ondoordacht laat-ik-dat-ook-eens-doen-experiment. Geen kleding kopen. Voor een half jaar, met de rek naar een jaar lang geen kleding kopen en met een kledingruil party verlengd naar nu anderhalf jaar geen kleding kopen. Hoe ik daartoe gekomen ben en hoe het bevalt? Dat lees je hier.

Geen kleding kopen en een kledingruil als hulpmiddel

Bijna 1.5 jaar geleden was ik op financiële training. Het belangrijkste doel van de training was om je bewuster te maken over geld en je mindset te veranderen. Ik stond versteld van het feit hoe sommige mensen over geld denken: ze noemen het ‘de duivel van alle kwaad’.

Ik ontmoette daar een vrouw die me zei dat ze besloten had tot het einde van het jaar geen nieuwe kleding meer te kopen. Het was toen half november dus heel stoer vond ik het besluit nog niet, maargoed het was een begin en voor haar wellicht al heel wat.

Begin december stond ik in een kledingwinkel en dacht ik aan haar opmerking. Geen kleding kopen. Ik vroeg me af hoe hard ik eigenlijk nieuwe kleren nodig had en besloot mezelf een kleding challenge te stellen: een half jaar geen nieuwe kleren kopen.

Waarom zou ik geen nieuwe kleding kopen?

Waarom? Nou eigenlijk gewoon om eens te zien hoe dat zou zijn. Weinig doordachte redenen dus. Als snel bleek hoe heerlijk ik het vond. Los van het geld dat ik uitspaarde, genoot ik met name van de tijd die ik overhield.
Niet dat ik met een gat in mijn hand door het leven ga, maar je herkent het vast wel: Je ziet per toeval een leuk jurkje, koopt het en constateert bij thuiskomst dat je geen passende schoenen hebt. En dan zit je zo weer een paar uur op internet. Althans zo overkwam het mij regelmatig.

geen kleding kopen, kledingruil

Tijd overhouden voor andere dingen

Meer tijd dus, op een gekke manier ook een soort rust in mijn hoofd en met name het gevoel dat er meer focus is voor de dingen die echt belangrijk voor me zijn. Zo bleef er meer tijd over om boeken te lezen over mijn passie (persoonlijke ontwikkeling). Ik las in één jaar maar liefst 40 boeken, terwijl mijn jaarlijkse gemiddelde normaliter op een boek of 5 bleef steken. En minstens zo belangrijk: meer quality time met mijn gezin. Dat half jaar geen kleding kopen redde ik dus op mijn sloffen. Omdat het zo goed beviel besloot ik de challenge tot een jaar te verlengen.

Kleding challenge om verschillende redenen

Inmiddels begonnen sommige vrouwen in mijn omgeving wat ongeloofwaardige blikken naar me te geven. Anderen inspireerde ik juist, want meer en meer hoorde ik vriendinnen en kennissen die ook met hun kleding challenge begonnen. Grappig overigens dat iedereen daar haar eigen redenen voor heeft. De ene wil geen kleding kopen om zichzelf uit te dagen, de ander laat het voor het milieu en weer een ander vanwege de kosten.

Een kledingruil voor frisse aanwas

Net voor mijn geplande einde (zo bij 11 maanden) begon het enigszins uitdagend te worden. Ik heb jarenlang een kantoorbaan gehad en mijn wintergarderobe was zodoende wat anders samengesteld dan waar ik inmiddels naar verlangde voor mijn vanuit-huis-baan.

Maar de redder in nood was daar: een vriendin organiseerde al enkele malen een kledingruil. Om diverse redenen ben ik nog niet eerder bij die kledingruil geweest, maar ditmaal meldde ik me gelijk aan. Met zo’n 15 vrouwen hebben we drie uur lang kleding bekeken, gepast en geruild. Ongelooflijk waar ik mee thuiskwam! Wat anderen misschien niet zo leuk (meer) vonden, of gewoon beu waren, was voor mij prima. Ik kwam onder andere (ja als ik de hele lijst op ga noemen, ben ik nog wel even bezig…) thuis met 3 mooie dikke wintertruien, een rood leren jasje, 5 shirts en een bikini.

Helemaal door het dolle! In 3 uur een volledige ‘nieuwe’ en bovenal gratis garderobe!

Lees ook: tweedehands spullen kopen kan ook

Verlengen kleding challenge door kledingruil

Met dit in mijn kielzog besloot ik mijn kleding challenge nogmaals op te rekken: ik ga nu voor 1,5 jaar! Ik zit inmiddels op 15 maanden geen kleding kopen en nog steeds gaat het goed. Ik geniet van alle voordelen die het me oplevert.

Voor het eerst in die 15 maanden heb ik wel een uitdaging. Over ruim twee weken komt het boek uit dat ik samen met mijn man heb geschreven. ‘Boek voor Ouders – ontdek in 9 stappen hoe opvoeden makkelijker en relaxter kan’. Hiervoor hebben we een feestelijke boekpresentatie. Maar wat trek ik aan? Heb ik iets passends in mijn kledingkast? Het ene is net wat te zomers, het andere is wat te zwart en weer wat te netjes of juist te casual.

Juist door dit dilemma merk ik wat mijn grootste winst is van deze bijzondere challenge die ik mezelf gesteld hebt: bewustzijn!

Net zo makkelijk val ik weer terug in mijn oude patronen, waarover ik me juist afvroeg waarom ik ze eigenlijk had opgebouwd. Want laten we eerlijk zijn: er is vast wel iets leuks in mijn klerenkast. En anders heeft een vriendin wel iets om me te lenen. Of ik regel nog snel een kledingruil 😉 .

Bovendien komen de mensen voor ons boek en niet voor mijn outfit. Mijn man denkt er niet eens over na: die trekt waarschijnlijk gewoon een spijkerbroek aan, mooi overhemd er op, paar sneakers en klaar!

Onbewust gedrag

Wist je dat 95% van ons gedrag onbewust is? Mijn man en ik schreven daar dit artikel over. Ik realiseerde, dat dit ook op mijn shop-gedrag van toepassing was. Het ging bijna automatisch. De gedachte dat ik niets leuks in mijn kast had of het automatisme waarmee ik websites af ging struinen als de uitverkoop was begonnen (waar anderen dat juist doen als de nieuwe collectie er is, geniet ik altijd van koopjes). En de ruimte die het oplevert als je die automatische patronen doorbreekt. De verwondering, energie, gespreksonderwerpen en bovenal de tijd. Ik geniet er nog enkele dag van!

Mijn kledingruil vriendin is de challenge inmiddels ook gestart en gaat in het voorjaar weer een kledinruil organiseren (anders redt ze het niet). Als ik daar weer net zo goed scoor, ga ik voor 2 jaar kleding challenge. Gewoon omdat het kan!

Wat doe ik met de kleding voor de kinderen?

Ook voor mijn kinderen koop ik een stuk minder. Daar kon ik me altijd goed uitleven bij de tweejaarlijkse sale. Maar kleding in uitverkoop blijkt soms toch duurkoop omdat je teveel los gaat. Nu kijk ik bewuster of ze überhaupt iets nodig hebben (en vraag ik hun dat eventueel). Omkeerbare pailletten shirts kopen alleen omdat dit trend is? Beetje zonde. Scheelt ook een hoop gedoe met passen, pakketjes terugsturen, tijd en geld.

Een minimalistische kledingkast, project 333

Ondanks de ongeloofwaardige reacties van sommige vrouwen, blijk ik absoluut niet de enige te zijn die de voordelen van een wat minimalistische kledingkast inziet. Ik ontdekte dat er in Amerika een rage was ‘project 333’.

De oprichtster stelde zichzelf als uitdaging om gedurende 3 maanden slechts 33 kledingstukken te gebruiken (inclusief jassen, tassen, schoenen en accessoires. Inmiddels volgende vele dames haar voorbeeld en staat youtube vol met filmpjes hierover. Of ik het met 33 items red, weet ik niet. Ik heb het nooit geteld. Maar alle voordelen ervaar ik in ieder geval!

3 gedachten over “Een kledingruil en anderhalf jaar geen kleding kopen, hoe bevalt dat?”

  1. Makkelijk als je van uit huis werkt. Op kantoor willen ze toch dat je er representatief en verzorgd uit ziet. Dus niet met een verwassen shirt en een oud colbertje met pluisjes bijvoorbeeld. En voor de kinderen ook weinig kleding kopen vind ik zielig. Dan worden ze gepest. Ze groeien snel en hebben nou eenmaal elk half jaar een maatje groter nodig.

  2. Avatar foto
    Marja Smeding

    Ooh wat goed zeg. Ik heb mij net toch weer laten verleiden voor een nieuw kledingstuk, vanwege de lage prijs. Kan hem daarna altijd natuurlijk nog ruilen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven