In sexy topje naar gymles of kledingvoorschriften, wat vind jij?

In een topje en kort broekje meedoen met gym op school, moet dat kunnen? Blogger Jolinda vindt van wel en was dan ook verbaasd toen ze hoorde van een middelbare school in Nijmegen die dat verbiedt en kledingvoorschriften heeft opgesteld. Lees je mee?

kledingvoorschriften

Blote navel mag niet

Op het Kadinsky College in Nijmegen is een blote navel uit den boze tijdens gym. De school heeft regels opgesteld met een kledingvoorschrift voor de gymlessen. Scholieren moeten voortaan tijdens de gymles schouders, buik en navel bedekt houden. Te ‘blote’ topjes zijn verboden. Te korte sportbroeken ook, de pijpen moeten tot halverwege het bovenbeen komen.

Gelukkig zal mijn tienerdochter niet naar de bewuste school gaan. Als ik zie hoe zij nu in groep 7 aan de gymlessen meedoet, ben ik bang dat ze onmiddellijk geschorst zou worden 😉 . Vanuit veiligheidsoogpunt kan ik het overigens wel begrijpen. Als je als gymleraar een leerling moet opvangen, heb je aan een t-shirt betere houvast dan aan een blote arm. Al dan niet glibberig door het zweet.

Hekel aan kledingvoorschriften

Toch vind ik het wel wat ver gaan. Sowieso heb ik een hekel aan kledingvoorschriften. Ook voor mijn kinderen. Laat iedereen lekker zelf weten wat ze aantrekken. Helemaal tijdens het sporten. Het gaat er om dat je je lekker kunt bewegen. En de een doet dat in een hip kort broekje met een hemdje en een ander trekt een oversized shirt aan.

Als ik naar mezelf kijk, dan sport ik ook het liefst in een hemdje. Met buik bedekt dat wel. Na drie kinderen voel ik me niet meer prettig met een blote buik in het openbaar. Ik kan me dus ook goed voorstellen dat mijn dochter graag gymt met een topje aan.

Meetlint erbij?

Een lange broek zit ook niet lekker als je fanatiek meedoet met gym. Dus een korte broek is dan wel zo prettig. Alleen kun je die tegenwoordig alleen nog maar korter dan kort krijgen voor die jonge meiden. De pijpen komen meestal niet tot halverwege het bovenbeen. Ik vraag me ook af hoe de gymleraren van die school in Nijmegen dat gaan controleren. Meetlint erbij?

Het lijkt me dat bijvoorbeeld een regel als: ‘moet tot over de billen komen’ beter de lading dekt. Of de billen dus 😉 .

Nou ben ik benieuwd naar wat jij vindt. Heeft de school gelijk om regels op te stellen? Te sexy naar de gymles is nergens voor nodig? Of denk jij laat iedereen dat lekker zelf bepalen?

2 gedachten over “In sexy topje naar gymles of kledingvoorschriften, wat vind jij?”

  1. Als gymleerkracht en zelf ouder heb ik dit soort discussies wel vaker.
    Ik heb deze regel in overleg ook ingevoerd op de basisschool waar ik nu werk.

    Wij leren kinderen deel te nemen aan de sportcultuur. Dat wil niet zeggen dat we alles moeten nadoen wat we op tv of YouTube zien, als of dat dit de nieuwe norm is. Elke sport heeft zijn eigen sportkleding/uniform. Een sporttopje lijkt in veel gevallen op een halve bikini. Dat is prima op het strand of zwembad. (Zwemsport cultuur) maar is niet nodig in de gymzaal. Waar ligt dan volgens de zeurende curling ouders dan de grens van een sporttopje. Hoeveel buik/navel of billen mogen dan wel zichtbaar zijn tijdens de gymles. Of is er geen gens meer? Buik bedekkend is een hele duidelijke regel voor iedereen.

    Als ik de volgende gymles in mijn mankini (Boratstring) kom les geven zal iedereen mij vragen op gepaste gymkleding/werkkleding aan te doen. Dus blijkbaar hebben wij wel een norm van wat normaal is en wat niet.

    Het lijkt er maar op dat we tegenwoordig alles moeten tolereren en alles moet kunnen. Wanneer gaan ouders de school en leerkrachten vertrouwen op hun keuzes en beleid ipv wantrouwen. Deze keuzes worden vaak weloverwogen gemaakt voor het welbevinden van uw kind.

  2. Avatar foto
    Katerina Banjo

    Ik kan me voorstellen dat er redenen zijn waarbij dit is opgesteld. Ik heb op een basisschool gewerkt waarbij sommige al welgevormde meiden er met een net t shirt ( geen nette, maar met van die gaatjes:-) ) of idd met naveltruitjes rondliepen. En jongens die daar omheen draaiden, en mannen ( ja echt) die buiten het schoolplein zaten te loeren (Amsterdam zuid-oost). De kledingvoorschriften zijn toen ook gekomen, maar puur om de meiden meer te beschermen. Niet alle ouders doen dit. Ik praat uit ervaring als leerkracht.

    En op een middelbare school kan ik me wel voorstellen dat deze regels worden opgesteld, zeker tijdens gym. Niet om bazig te zijn, maar om te beschermen. Het is niet nodig om in een naveltshirt te gymmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven