Wanneer geef je kleedgeld, hoeveel kleedgeld geef je en waarom eigenlijk?

Drie vragen ineen. Wanneer ga je beginnen met het geven van kleedgeld, hoeveel kleedgeld geef je dan eigenlijk en waarom zou je kleedgeld geven? Het zijn vragen waar iedere ouder op een gegeven moment tegenaan loopt. Soms komt het kind zelf ermee en soms bedenken de ouders dat het wellicht slim is om kleedgeld te gaan geven. Wij zijn inmiddels op het punt aangekomen dat we wel kunnen stellen dat we ervaring hebben met het geven van kleedgeld en óok dat we hier weer restricties aan verbinden. Ik vertel je er graag meer over, zodat jullie onze ervaringen mee kunnen nemen in de overwegingen die jullie nog gaan maken.

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag… waarom zou je kleedgeld geven?

Waarom geef je je kind kleedgeld?

Het merendeel van de ouders start met het geven van kleedgeld omdat ze hun kind met geld willen leren omgaan. Want dat is natuurlijk het principe van kleedgeld. Als je kind wat ouder wordt dan is het in principe slim om ze maandelijks een x-bedrag te geven waar ze zelf hun inkopen van moeten doen. Zo leert je zoon of dochter hoeveel geld ze maandelijks te besteden hebben en wat ze daarvan kunnen kopen. Willen ze iets duurs, zoals bijvoorbeeld merkkleding of merkschoenen, dan zullen ze ook écht moeten sparen voordat ze iets van hun kleedgeld kunnen kopen.

kleedgeld 16 jaar

Kinderen die heel veel leuk vinden en eigenlijk heel makkelijk geld uitgeven leren op deze manier dat ze écht zuiniger met hun geld moeten omgaan omdat het anders op is. En op is op. Dat is wel de stelregel van kleedgeld die je ook als ouder moet hanteren. Is het kleedgeld voor die maand op, jammer dan. Dan kan je kind niets meer kopen. In dit geval moet je dus ook niet overstag gaan en je kind bijvoorbeeld geld ‘lenen’ om toch dat te kopen waar ze hun zinnen op gezet hebben. Anders leren ze nog niets en schiet je het doel voorbij. Want waarom zou je kleedgeld geven als je direct het tekort weer aanvult als daarom gevraagd wordt. Dat is nutteloos.

Het is ook nutteloos om kleedgeld te geven aan kinderen die niets (of niet veel) om kleding en schoenen geven. Zo eentje hebben wij er namelijk rondlopen. Die geeft niet veel om kleding en geeft zijn kleedgeld niet uit aan nieuwe kleren of schoenen. Nu hoor ik je denken… dat is mooi zeg. Maar dat is helaas niet zo. Aan de ene kant geeft hij niets om (dure) kleding en schoenen, maar aan de andere kant heeft hij een gat in zijn hand als het gaat om eten en drinken. Een echte puber dus die enorm veel geld uitgeeft op school in de kantine (of momenteel de automaat), in de supermarkt en in eettenten zoals de Mac, de Subway en ga zo maar door. Kleedgeld voor deze puber van 16 jaar is achteraf niet zinvol gebleken. Maar terugdraaien kan ook niet zomaar.

Wij hebben er dan ook spijt van dat we hem al een tijdje kleedgeld geven (vanaf zijn 14e). Sterker nog… we hebben aangepaste afspraken met hem moeten maken om het nog enigszins zinvol te houden. Verderop in dit artikel vertel ik je wat meer over de verdeling van kleedgeld en zakgeld bij hem.

Nog een voordeel van kleedgeld

Er kan ook voor jezelf een voordeel zitten aan het geven van kleedgeld. Zeker bij tieners en -in mijn optiek- nog meer bij meisjes dan bij jongens zorgt het er ook voor dat je zelf niet steeds ‘nee’ hoeft te verkopen als je kind om nieuwe kleding vraagt of juist om dure merkkleding vraagt. Want eerlijk is eerlijk, het is niet altijd nodig om nieuwe kleding aan te schaffen en merkkleding. Soms willen ze gewoon iets hebben om het hebben, en niet omdat ze het nodig hebben. Als ze het dan zelf niet hoeven te betalen, dan is het makkelijk om te vragen of zelfs te zeuren. Maar geef je ze kleedgeld, dan zal je zien dat ze leren om keuzes te maken.

Ik denk dan ook dat je het grootste voordeel behaalt met het geven van kleedgeld aan kinderen die óf gek zijn van merkkleding en schoenen, óf kinderen die gewoon heel graag shoppen en graag nieuwe dingen kopen. Zo hoef je zelf geen kleding te weigeren en blijven de kosten toch redelijk beperkt. Daarnaast werkt het ook voor je kind goed omdat hij of zij dus echt de waarde van geld leert kennen. Bij onze dochter zal het dan ook zeker beter werken dan bij puberzoon.

Wanneer (vanaf welke leeftijd) geef je kleedgeld?

Volgens het Nibud is je kind er klaar voor vanaf de leeftijd van 12 jaar ongeveer. Natuurlijk is ieder kind hier verschillend in, dus bekijk ook even hoe jouw zoon of dochter in elkaar zit en of dat kleedgeld voor hem of haar een goede optie zou zijn. Het ene kind kan er nu eenmaal vroeger mee aan de slag dan het andere kind.

Kleedgeld; welk bedrag geef je je kind?

Ook daar heeft Nibud een advies over. Waar zouden we zijn zonder het Nibud 😉 . Gemiddeld krijgen Nederlandse kinderen € 50,00 per maand aan kleedgeld, maar daar hoeven de kinderen dan niet alles van te betalen. Sportkleding en zwemkleding is bijvoorbeeld vaak uitgesloten. Ik moet eerlijk zeggen dat wij daar zelf wat boven zitten bij onze 16-jarige. Wij geven hem € 100,00 kleedgeld, maar daarvan moet hij dan wel alles betalen, ook zijn telefoonabonnement en ook cadeau’s voor vrienden.

Toch twijfel ik of dat we niet teveel geven en het hem daarmee te makkelijk maken. Mocht hij willen dan kan hij best wel wat leuke dingen scoren aan kleding iedere maand. Zou hij volledig voor de merkkleding en merkschoenen gaan, dan wordt het wellicht wat lastig, zeker als je bedenkt dat hij een 4G abo heeft voor zijn telefoon. Maar zoals ik al schreef, als ik het nu nogmaals zou mogen bepalen dan zouden we minder geven. Maar terugdraaien is een beetje lastig hè.

Wel hebben we met hem besproken dat van die € 100,00 uiteindelijk € 20,00 naar zijn lopende rekening gaat iedere maand en dat de € 80,00 naar een aparte rekening gaat waar hij ons om moet vragen als hij kleding wil kopen. Dat is pas een afspraak die we de laatste maanden gemaakt hebben, omdat we zien dat er teveel geld opgaat aan lekker eten en drinken en hij terwijl nog steeds geen nieuwe schoenen heeft gekocht die hij toch echt nodig heeft volgens ons 😉 .

Ik vind het maar een lastig karwei, dat hele opvoeden! Hoe gaan jullie om met het geven van kleedgeld? Ik ben erg benieuwd naar jullie aanpak dus als je een reactie achter zou willen laten, heel graag!

1 gedachte over “Wanneer geef je kleedgeld, hoeveel kleedgeld geef je en waarom eigenlijk?”

  1. Hier ook twee heel verschillende kinderen. Mijn dochter kreeg 75,- p.m. en kocht daar alles van en hield zelfs over. Alleen telefoon, ov en sport betaalde ik. Inmiddels werkt ze en krijgt ze geen kleedgeld meer. Mijn zoon (4 jaar jonger) krijgt 65 euro p.m. maar dat gaat naar een aparte rekening en hij krijgt het alleen als hij kleding nodig heeft. Daarnaast krijgt hij 5,- p.w. en ik betaal zijn telefoon, kapper, ov en sport. Toch vraagt hij regelmatig om extra’s ondanks dat hij een paar uur per week werkt. Ook hij maakt alles op aan snoep, koek en fris.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven