Kleine keuken inrichten; de leukste ideeën en tips

Een echte keukenprinses kan natuurlijk in ieder keukentje een sterrenmaaltijd in elkaar flansen. Hoe klein die keuken ook is: een gang of 4 moet geen probleem zijn. Nu ben ik totaal geen keukenprinses… En mijn keuken is amper groter dan de gemiddelde magnetron. Dat levert met enige regelmaat herrie in de keuken op. Groter gaan wonen zit er voorlopig niet in, dus moet ik alles halen uit de ruimte die ik heb. Heb jij ook culinair ruimtegebrek? Dan kan je je kleine keuken inrichten op een praktische manier. Ideeën voor een kleine keuken, en het optimaal benutten van de ruimte, zijn er genoeg!

kleine keuken inrichten
Stockfoto van kleine keuken door Michaela Klenkova

Kleine ruimte indelen

Joyce heeft een open keuken in industriële stijl, om je vingers bij af te likken! Mijn eigen keukentje past er zo’n 6 keer in. Nu is koken toch al niet echt m’n hobby, maar met ruimtegebrek wordt het helemaal behelpen (en daardoor niet leuker!). Het inrichten van kleine ruimtes blijft een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je die beperkte ruimte optimaal benut?

Of het nu gaat om je inie-mini keuken, of je kleine badkamer… Om claustrofobische aanvallen te voorkomen is een praktische inrichting een must. In dit blog lees je daarom tips waarmee een kleine keuken inrichten je een hoop extra werkruimte kan opleveren.

Kleine keuken inrichten tips; hang het op

Een kleine keuken hoeft helemaal niet ongezellig te zijn. Misschien heb je de neiging om ‘de kunst van het weglaten’ iets te ver door te voeren. Niet nodig! Als je voor praktische oplossingen en inrichting gaat, kan je een heleboel kwijt in je kleine keuken. En de sfeer hoeft er niet voor onder te doen!

Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig wat ruimte op je aanrechtblad overhouden door kruiden en dergelijke op te hangen zoals hierboven. Daarnaast ziet het er gezellig en kleurrijk uit!

Kleine keukens op maat: ga voor orde

Moet jij ook een wel erg kleine keuken inrichten? Dan is “orde” het toverwoord. Veel spullen in een kleine ruimte geven al snel een slordig effect. Zorg daarom voor dezelfde voorraadpotten, en zet je spulletjes netjes neer. Daardoor lijkt de keuken meteen een stuk ruimtelijker. Maar er zijn ook een hoop manieren om écht ruimte te besparen.

1. Hang magnetische kruidenpotjes op

Ideaal voor het inrichten van een kleine keuken, en het ziet er nog gezellig uit ook! Als je gaat voor magnetische kruidenpotjes neemt je voorraad nauwelijks nog ruimte in beslag. Bovendien zie je in één oogopslag welke kruiden aangevuld moeten worden. Natuurlijk kan je op het magneetbord ook meteen je boodschappenlijstje kwijt.

Voor de kruidenpotjes kijk je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.

2. Extra werkruimte… Op je gasfornuis

Je keuken indelen kan een heuse uitdaging zijn, zeker als je maar over een paar vierkante meter beschikt. En dat terwijl je je werkruimte in de keuken goed kan gebruiken. No worries: je creëert heel gemakkelijk extra werkruimte op je gaskookplaat.

Een beetje speurwerk op internet levert een heleboel (mooie!) mogelijkheden op. Een houten snijplank bijvoorbeeld, die je gewoon op je fornuis legt. Is al het snijwerk gedaan, dan berg je de plank weer op en kan je je fornuis weer gebruiken waar het eigenlijk voor bedoeld is. Dat is nog eens slim inrichten van je kleine keuken! Oké, het is nou niet bepaald dat kookeiland waar je altijd van hebt gedroomd… Maar hee, je moet wat, als keukenprinses met een ruimtegebrek!

3. Je voorraad aan het plafond bij een kleine keuken inrichten

Het is een ‘ouderwets’ idee: mijn opa schroefde zijn voorraad spijkers al aan het plafond van de schuur. En voor mensen met een kleine keuken is het op deze manier inrichten net zo praktisch als voor opa’s schuurtje. Hang je voorraad op! Staat het niet meer in de weg, en het ziet er nog gezellig uit ook.

Bij het inrichten in je keuken kan je gebruik maken van eenvoudige potten aan een plank

Je schroeft gewoon het potdeksel vast aan het plafond. Heb je de macaroni nodig, dan draai je hem gewoon los, om hem na gebruik weer op te hangen. Lang leve de ouderwetse ideeën voor een kleine keuken!

Kleine keukens voorbeelden: ga voor verticaal

Zelfs in de kleinste keuken blijft ongebruikte ruimte over. Smalle randjes waar je geen kastje in kwijt kan. Maar om die plekjes stof te laten vergaren, terwijl je toch al zo weinig plek hebt, is ook zonde. Dan kan je er beter een verticale lade maken!

Denk aan een verticale lade in je keukenblok voor extra ruimte in je kleine keuken

Deze verticale la is een inbouw, maar je kan ook een losse bestellen, op wieltjes. Ideaal voor die ruimte tussen de koelkast en de muur, bijvoorbeeld. Of waar je dan ook maar een flintertje extra ruimte over hebt! Tip: Zelf zo’n verticale lade op wieltjes bouwen? Check www.diypassion.com eens!

Haal meer uit je koelkast

Haal jij alles uit je koelkast? En dan hebben we het niet over kaas, melk of vleeswaren… Als je een kleine keuken hebt, beschik je waarschijnlijk ook niet over een giga Amerikaanse koelkast. Heb je ook last van ruimtegebrek in je inbouw koelkast?

Ideeën voor een kleine keuken én een kleine koelkast zijn er genoeg. Wat dacht je van bovenstaande oplossing? Zo kan je meteen veel meer in je koelkast kwijt. Want al is de keuken nog zo klein, met de juiste ingrediënten maak jij er toch een heerlijk maaltje klaar!

Kleine keuken inrichten? Benut de ‘dode hoeken’

Zit jij ook met dat ene keukenkastje in de hoek, dat je nauwelijks gebruikt? Omdat je er eigenlijk amper in kan? Dan is daar een hele simpele oplossing voor.

Een draaiplateau in je kleine keuken is handig voor het inrichten van extra ruimte

Installeer een (of meerdere) draaiplateau in je hoekkastje. Daardoor kan je heel gemakkelijk bij de spullen die in dat ‘dode hoekje’ liggen.

Hoe keuken indelen: creëer die extra opbergruimte

Niet alleen de hoeken worden benut… Waarschijnlijk is er nog wel wat meer ruimte waar jij álles uit kan halen. Als je maar op de juiste ideeën komt voor in jouw keuken. Vandaar ook onze inspiratie natuurlijk 😉 .

Onder de onderste keukenkastjes bijvoorbeeld kan je een extra lade kan maken. Maar ook onder de hogere kastjes blijft vaak veel ongebruikte ruimte over. Ook daar kan je een extra lade installeren, zodat je meer opbergruimte krijgt.

Zie je wel dat een kleine keuken inrichten helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn? Heb jij nog mooie aanvullingen over een aanpassing in jouw kleine keuken die voor anderen ook handig kan zijn? Laat het ons weten

1 gedachte over “Kleine keuken inrichten; de leukste ideeën en tips”

  1. Avatar foto
    Mip van de Ven

    Leuke tips voor een kleine keuken. Heb je echt een hele kleine keuken kijk dan ook eens in een caravan of camper. Je staat versteld wat daar aan ruimte in zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven