Als het kleine meisje groot wordt, wat doet dat dan met haar moeder?

Er was eens een meisje. Een vrolijk maar pittig meisje. Niet bang en erg ondernemend. Tikkeltje ondeugend, maar met een open blik. Het is een mooi meisje. Klein, maar toch groot. Het kleine meisje is een heerlijk onbevangen kind.

Het kleine meisje wordt peuter, kleuter en gaat naar school

Het kleine meisje is twee. Voor het eerst vliegt zij onder moeders vleugels vandaan. Het meisje gaat namelijk een aantal dagdelen naar de peuterspeelzaal. Altijd met goede zin, want het is er leuk. En leerzaam. Hier sluit het kleine meisje vriendschappen. Er komt zelfs een beste vriendin in haar jonge leven. Haar hele kleine wereldje wordt een stukje groter.

Het kleine meisje gaat naar de kleuterklas. Alsof het geen enkele moeite kost, stroomt ze in. Ze geniet op school. Het kleine meisje heeft een leuke klas. Ze maakt veel vriendjes en vriendinnetjes en haar beste vriendinnetje van de peuterspeelzaal blijft.

Het kleine meisje gaat op zwemles. Met een grote glimlach zwemt ze iedere week trouw haar baantjes. Als een speer behaalt het meisje haar zwemdiploma’s A, B en C. Nu mag ze een sport kiezen. Het kleine meisje kiest voor hockey. Iedere week traint ze trouw bij de plaatselijke hockeyclub. Ook hier maakt ze nieuwe vriendinnetjes. Haar kleine wereldje breidt zich steeds verder uit. En ieder jaar als mama jarig is verbaast ze zich niet over haar eigen leeftijd, maar over hoe groot dat kleine meisje aan het worden is.

Basisschooltijd en groep 8

Samen met haar leuke klasgenootjes geniet het meisje van haar basisschooltijd. Er wordt gespeeld, gelachen en gelogeerd. Soms is er ruzie. Ook dat hoort erbij. Gelukkig worden ruzies snel uitgepraat. Haar beste vriendinnetje heeft ze ook nog steeds aan haar zijde. Eenmaal in groep 7 wordt het allemaal wat pittiger voor het kleine meisje. Er wordt veel geleerd en huiswerk maken is een terugkerend fenomeen. Dit wordt trouwens niet zo enthousiast ontvangen door het meisje. Ook lichamelijk verandert er het één en ander. Toch worstelt het kleine meisje zich hier goed doorheen.

En dan ineens, zo lijkt het, zit het kleine meisje in groep 8. Het laatste basisschool jaar. Het kleine meisje geeft met vriendinnen een knalfuif. Het dak gaat er af. Met haar bestie is ze veel op de hockeyclub te vinden. Ze gaan samen lunchen en shoppen. En samen gaan ze met twee kleine jongens naar de film. Het kleine meisje heeft haar eigen huissleutel. Haar eigen mobieltje en haar eigen mening. Vooral een eigen mening.

Een schim in de nacht

Het is nacht. Het stormt. Heel hard. Er komt een grote schim mijn kamer op. Ik schrik. Niet van de schim. Maar van het besef. Het tijdsbesef. Ineens besef ik dat die grote schim mijn kleine meisje is. Ze is bijna net zo groot als ik. Niet eerder zag ik dit. Tuurlijk zag ik haar groter worden, maar het was altijd mijn kleine meisje.

Het meisje is bang en zoekt troost. Die vindt ze in mijn armen. Ik hou het kleine meisje stevig vast. Tot ze zich zachtjes van me losmaakt. De storm buiten is gaan liggen en mijn meisje gaat terug naar haar eigen bed. Daar slaapt ze het allerlekkerst. Ze is verstandig, mijn kleine meisje. Ze maakt haar eigen keuzes en maakt zich nu letterlijk van me los.

Terwijl buiten de storm is gaan liggen, is het in mijn hoofd nog lang niet uitgeraasd. Dit is waar iedereen het over heeft. Dít is het moment van loslaten.

Einde van groep 8, mijn kleine meisje wordt groot

Groep 8 loopt ten einde. De musical, het kamp van groep 8 en het eindfeest staan voor de deur. Komende weken staan dus in het teken van afscheid. Mijn kleine meisje heeft er (nog) geen moeite mee. Ik des te meer. Als ik er alleen al aan denk, schieten de tranen in mijn ogen.

Vrolijk oefent mijn kleine meisje voor haar rol in de musical. Niet bang, terwijl mijn kleine meisje een paar jaar geleden heel hard riep dat ze niet mee zou spelen. #podiumvrees. Deze klas gaat de tent nog even volledig op z’n kop zetten. For sure!

Ook verheugt mijn meisje zich op het kamp. Dan worden ze helemaal losgeweekt. Ik heb dit denk ik meer nodig dan mijn kleine meisje. Zij is er wel klaar voor. Ze heeft een goede basis gelegd. Qua leren, normen en waarden en vriendschap. Want nog steeds heeft zij dezelfde beste vriendin aan haar zijde.

Het eindfeest wordt een knaller. Een sensationeel feest, “the final party”. Mijn meisje omarmt alle activiteiten en geniet volop!

Op naar de middelbare school en weer een stukje loslaten

Mijn kleine meisje is klaar om de grote wereld in te trekken, een toekomst te kiezen. Maar ben ik dat ook? Het kost me moeite. Dat loslaten. Hopelijk blijft ze altijd naar me toe komen wanneer ze me nodig heeft. De middelbare school lonkt. De klassenlijst van de middelbare is op de mat gevallen. De lijst bevat een paar bekende namen. Namen van leuke kindjes. Vol enthousiasme zoekt mijn meisje contact met een paar van haar toekomstige klasgenootjes. Ze wil door!

Er is een meisje. Een vrolijke maar pittig meisje. Niet bang en erg ondernemend. Tikkeltje ondeugend, maar met een open blik. Het is een mooi meisje. Klein, maar toch groot. Het grote meisje is een heerlijk onbevangen kind. Het is mijn kind. En wat maakt zij mij zo ontzettend trots.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven