Kleine tuin inspiratie: 5 tips voor het ontwerpen van een prachtige buitenruimte

Als je een kleine tuin hebt, kan het soms lastig zijn om inspiratie op te doen voor het inrichten van de ruimte. Gelukkig zijn er tal van ideeën en tips beschikbaar die je kunnen helpen bij het creëren van een prachtige kleine tuin.

Of je nu op zoek bent naar manieren om de ruimte in je tuin groter te laten lijken, of juist inspiratie wilt voor het toevoegen van meer groen aan je kleine tuin, er zijn altijd mogelijkheden om jouw buitenruimte om te toveren tot een waar paradijsje.

Een kleine tuin biedt vaak toch nog verrassend veel mogelijkheden. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte, kun je bijvoorbeeld een gezellige zithoek creëren, of een mooie moestuin aanleggen.

Bovendien zijn er tal van manieren om de ruimte optisch groter te laten lijken, bijvoorbeeld door verschillende hoogtes en dieptes door te voeren in je tuin, doorkijkjes maken, of door te werken met lichte kleuren en spiegels.

Of je nu een stadstuin, balkon of dakterras hebt, er is altijd wel een manier om jouw buitenruimte om te toveren tot een oase van rust en groen. Zeker met deze inspiratie voor een kleine tuin.

Op zoek naar inspiratie voor jouw kleine tuin? Dan is dit blog voor jou. Of je nu op zoek bent naar praktische oplossingen, of juist wilt weten hoe je meer sfeer en gezelligheid kunt toevoegen aan jouw tuin, we helpen je op weg.

Met de juiste inspiratie en ideeën kun jij straks genieten van een prachtige kleine tuin waarin je heerlijk kunt ontspannen.

kleine tuin inspiratie, tips en ideeën voor de inrichting
Bron: MySteel

Kleine tuin inspiratie, ontwerp en inrichting

Een kleine tuin kan net zo mooi en functioneel zijn als een grote tuin. Het ontwerpen en inrichten van een kleine tuin vergt echter wel wat creativiteit en slimme keuzes, vandaar ook onze inspiratie.

In deze sectie bespreken we enkele tips en ideeën voor het ontwerpen en inrichten van een kleine tuin.

Tuinontwerp

Het ontwerp van een kleine tuin is van groot belang. Door slimme keuzes te maken in het ontwerp, kun je de ruimte optimaal benutten en een mooie sfeer creëren. Je kan dit ontwerp natuurlijk zelf doen als je je bestaande tuin wilt veranderen, maar je kan er ook tuinontwerper in de arm nemen.

Je investeert dan wel wat, maar zij hebben vaak goede ideeën waar je op kan voortborduren.

Enkele tips voor het ontwerpen van een kleine tuin:

 1. Maak gebruik van hoogteverschillen: Door hoogteverschillen te creëren, kun je meer diepte en dimensie aan de tuin geven. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd terras of een verhoogde border.
 2. Kies voor eenheid: Door te kiezen voor eenheid in kleur en materiaalgebruik, creëer je rust en harmonie in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door te werken met één kleurenpalet of één soort bestrating.
 3. Houd het simpel: Een kleine tuin kan snel druk en rommelig ogen. Houd het daarom simpel en kies voor een aantal mooie eyecatchers in plaats van veel kleine decoraties.

Tip: een combinatie van plantenbakken met zitgedeelte in een kleine tuin is een uitstekend idee, zoals onderstaande inspiratie voorbeelden.

Inspiratie beplanting in een kleine tuin

Ook de beplanting is van groot belang bij het inrichten van een kleine tuin. Je kan ook met de beplanting je de tuin optisch vergroten, doorkijkjes maken en een fijne sfeer creëren. Inspiratie voor de beplanting van een kleine tuin zijn:

 1. Kies voor groenblijvers: Groenblijvende planten zorgen het hele jaar door voor structuur en sfeer in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan buxus, taxus of hulst.
 2. Werk met hoogteverschillen: Door te werken met planten van verschillende hoogtes, creëer je meer diepte en dimensie in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan klimplanten, hoge grassen of kleine boompjes.
 3. Maak gebruik van potten en bakken: In een kleine tuin kun je ook prima werken met potten en bakken. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie kruidenhoek creëren of een aantal kleurrijke bloemen plaatsen.

Met betrekking tot de laatste (tip3) wil ik je nog even wat specifiekere inspiratie geven voor een kleine tuin. Veel kleine potjes bij elkaar maken je tuin chaotisch en rommelig. Dit komt een kleine tuin níet ten goede.

Een kleine tuin met hoogteverschillen door plantenbakken geeft een veel ruimere uitstraling
Bron: Pinterest Brian Kobes, deze planten
ruimtelijke inrichting van een kleine tuin die groter lijkt door de balken en plantenbakken
Bron: Pinterest

Beter kan je ervoor zorgen dat je een aantal mooie plantenbakken van gepoedercoat staal kiest bijvoorbeeld in wit of zwart, of een betonlook plantenbak. Deze stralen rust uit én ze zorgen gelijk voor hoogteverschillen in je tuin (tip 2).

Werk bijvoorbeeld met verschillende modellen en hoogtes in een bepaalde hoek van je tuin en je zal zien dat dit zorgt voor eenheid en rust. Wil je ook graag wat kleur in je tuin door middel van bloeiende planten? Bij een kleine tuin is het dan slim om inspiratie voor bloemen op te doen in bepaalde kleurstellingen.

Kies een paar kleuren uit die goed combineren en hou het daarbij. Allerlei verschillende kleuren door elkaar maakt het snel weer te druk.

Met deze inspiratie en ideeën kun je een kleine tuin omtoveren tot een prachtige en functionele buitenruimte. Wil je geen plantenbakken maar juist een border, dan kan je daar een mooie kantopsluiting voor gebruiken.

hoogteverschil in terras en kleine tuin, inspiratie voor zithoek mogelijkheden
Bron: Pinterest idealhome

Meubilair voor een kleine tuin

Bij een kleine tuin is het natuurlijk belangrijk om slim om te gaan met de beschikbare ruimte. Maar fijne zitmeubels zijn wel belangrijk bij het creëren van een functionele en gezellige buitenruimte. Kies voor ruimtelijk meubilair en niet teveel.

Ideeën zitmeubels kleine tuin

Een zithoek is een belangrijk onderdeel van elke tuin, groot of klein. Voor een kleine tuin is het belangrijk om te kiezen voor meubilair dat niet te veel ruimte inneemt.

Kies bijvoorbeeld voor een bankje of een paar stoelen in plaats van een grote loungeset. Op die manier kun je toch comfortabel zitten zonder dat je tuin te vol wordt.

Een andere optie is om te kiezen voor meubilair dat multifunctioneel is. Kies bijvoorbeeld voor een bankje met opbergruimte eronder, zodat je je kussens en andere tuinaccessoires gemakkelijk kunt opbergen. Of kies voor een tafel met ingebouwde stoelen, zodat je geen extra stoelen nodig hebt.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze inklapbare picknicktafel?

Tuinverlichting inspiratie kleine tuin

Tuinverlichting draagt zeker bij aan het creëren van sfeer in een kleine tuin. Maar ook hier ga je er niet vol in. Less is more zeggen ze niet voor niets.

Kies bijvoorbeeld voor sfeervolle lantaarns aan de muur in combinatie met een lichtslinger om je tuin gezellig te maken. Verlichting die niet veel ruimte inneemt, zoals wandlampen of grondspots zijn hierbij ideaal. Een staande lamp in de tuin kijkt heel trendy, maar is niet handig voor een kleine tuin.

Een andere optie is om te kiezen voor verlichting die multifunctioneel is. Kies bijvoorbeeld voor een tafellamp die je kunt opladen met zonne-energie, zodat je geen stopcontact nodig hebt. Of kies voor verlichting die je kunt gebruiken als zitmeubilair, zoals een verlichte poef of stoel. Over trendy gesproken!

subtiele verlichting voor in een kleine tuin
Bron: Pinterest Youtube

Wel of geen accessoires in je tuin

Je hebt niet alleen niet veel beschikbare ruimte in een kleine tuin, het oogt ook snel druk. Accessoires kunnen een leuke toevoeging zijn aan je tuin, maar maak wel de juiste keuze voor een kleine tuin.

Hieronder vind je tips en inspiratie voor wat je beter niet of wel kan doen in een kleine tuin qua accessoires.

Decoratieve elementen

Decoratieve elementen kunnen een leuke toevoeging zijn aan je tuin, maar overdrijf niet.

In een kleine tuin kunnen te veel decoratieve elementen zorgen voor een rommelige uitstraling en dat willen we niet bereiken met onze inspiratie.

Kies daarom voor een paar decoratieve elementen die passen bij de stijl van je tuin en die niet te veel ruimte innemen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas met bloemen, een klein beeldje of juist een flink wanddoek voor aan de muur.

Tuinaccessoires inspiratie voor de kleine tuin

Onderstaand vind je inspirerende ideeën voor tuinaccessoires voor een kleine tuin:

 • Verticale tuin: Een verticale tuin is perfect voor een kleine tuin. Door planten aan de muur te hangen, bespaar je ruimte en zorg je voor een groene uitstraling.
 • Hangstoel: Een hangstoel is een leuke toevoeging aan je tuin en neemt weinig ruimte in beslag,mits je hem aan de muur kan hangen. Een hangstoel met onderstel is juist weer niet handig.
 • Kies liever een wat grotere accessoire als statement dan teveel kleine accessoires
 • Een vloerkleed onder je tuinmeubilair brengt alles bij elkaar en verbind de meubels, hierdoor oogt het ruimtelijker.

Conclusie: Accessoires kunnen een leuke toevoeging zijn aan je kleine tuin, maar het is belangrijk om niet te overdrijven en te kiezen voor accessoires die passen bij de stijl van je tuin en die niet te veel ruimte innemen.

Ideeën bewaren voor later?

Wil je bovenstaande inspiratie voor de tuin bewaren voor later? Sla onderstaande afbeeldingen op op één van je pinterestborden.

kleine tuin inspiratie groen en zitplek ineen
houten tuinbank zelf maken

2 gedachten over “Kleine tuin inspiratie: 5 tips voor het ontwerpen van een prachtige buitenruimte”

 1. Beste Joyce, wat een mooi en waardevol blog! Dank hiervoor. Vraagje weet jij misschien een betaalbare goede Tuinontwerper die met ons wil meedenken. Aanleg regelen we liefst zelf zo goedkoop mogelijk. Graag in de omgeving van Rotterdam.
  Zonnige groet,
  Fatima

  1. Hi Fatima, bedankt voor je berichtje. Ik moet je eerlijk aangeven dat ik niemand ken voor je. Wij hebben het ontwerp van onze tuin zelf gedaan. Ik denk dat je echt in jullie omgeving zelf moet zoeken. Ook al zoek je alleen een ontwerper, hij of zij zal waarschijnlijk toch langs willen komen om de tuin zelf en de ruimte ook echt te ervaren. Heel veel succes (en plezier) het is super leuk om te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven