Kleuterruzie: mijn kleuter maakt altijd ruzie met vriendjes

Kleuterruzie. Ik heb een probleem bij de opvoeding van mijn 4-jarige zoon. Wanneer we alleen samen zijn is hij lief, luistert hij goed en speelt hij zelfstandig. Helaas is zijn gedrag helemaal anders als hij in aanraking komt met andere kinderen. Daan is nu 4 en neemt vaak vriendjes mee naar huis of gaat bij andere kinderen spelen. Zodra hij met andere kinderen samen is gedraagt hij zich wild en onhandelbaar. Als hij zijn zin niet krijgt wordt hij driftig en gaat hij huilen. Ook slaat en schopt hij andere kinderen om zijn zin te krijgen, oftewel kleuterruzie. Dat een ander kindje pijn heeft lijkt hem niet te raken. Ik betrek hem bij het verdriet van het kindje om te laten zien dat zijn gedrag tot gevolg heeft dat zijn vriendje pijn heeft. Als het de spuigaten uit loopt, zet ik hem op de gang om hem te straffen voor zijn gedrag.

Waarom luistert hij slecht als hij met andere kinderen samen is? Hoe komt het dat hij zo hardhandig met andere kinderen om gaat en hoe kan ik hier het beste mee om gaan? 

kleuterruzie

Kleuterruzie

De meeste kleuters willen het liefst winnen en kunnen maar moeilijk hun verlies incasseren. Ze zijn vol van zichzelf en willen het spel absoluut spelen zoals zij dat in hun hoofd hebben. Zo is het spelen van een gezelschapsspelletje zonder ruzie bijna een onmogelijke opgave op deze leeftijd. 

Lees ook: fantasie bij kleuters kan ver gaan

Het probleem zit hem in het feit dat kleuters de spelregels zoals zij die thuis geleerd hebben als absoluut en dus overal geldig beschouwen. Om een spel ook voor 4-jarigen toegankelijk te maken, passen ouders meestal de spelregels van de doos thuis een beetje aan. Speelt je zoon nu samen met zijn vriendje bijvoorbeeld ‘mens erger je niet’ volgens de regels zoals een ieder het thuis geleerd heeft, dan ontstaat er binnen de kortste tijd een fikse kleuterruzie over wie het spel al dan niet eerlijk speelt. Dezelfde onenigheid kan echter ook ontstaan bij het bouwen van een kasteel of wie er de tikker mag (of moet) zijn. 

Bedenk spelregels

Als je van te voren overlegt over hoe en volgens welke regels een spel gespeeld gaat worden, voorkomt dat teleurstellingen en driftbuien en dat is dus erg belangrijk. Ook valt het sommige kleuters zwaar om na een periode de ‘manager’ (ze waren de oudste) op de speelzaal te zijn geweest nu rekening te moeten houden met meer dan 25 andere meningen in de klas. 

Lees ook: Jo Frost, je bent het eens of niet

Wanneer je je zoon nu wat meer begeleidt bij het spel met zijn vriendjes en daarbij verwoord wat hij moeilijk vindt, zal hij minder onhandelbaar gedrag laten zien. Maak eerst duidelijk een afspraak met hem. Formuleer in positieve zin wat je onder gezellig samen spelen verstaat. Bespreek daarbij ook twee oplossingen voor het geval dat het spel anders verloopt dan hij het wil. Laat hem zelf ook één bruikbare tip bedenken. Loop nu niet de kamer uit, maar help je zoon de twee tips zich te herinneren. Geef hem complimenten als hij deze probeert toe te passen. Houd een oogje in het zeil en ga op dit moment bijvoorbeeld niet de brievenbus leeg halen. 

Kortom: leg meer de focus op succes en minder op straf! Loopt het toch uit de hand? Gebruik dan pas straf in de vorm van een time out op de gang.

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven